Tot despre Ceaușescu, zeul industriei românești

communism Într-o știre care o să dezamăgească mulți tovarăși de bine care încă trăiesc cu impresia că între 1960 și 1969 România a fost raiul pe pămînt, se anunță că România exportă acum cam cît exporta Ceaușescu într-un an.

Un pic de context înainte de a adăuga un detaliu foarte important la știrea respectivă. Înainte de ’89, în anii ’80, mai exact, Ceaușescu era disperat să plătească datoriile externe ale României, pentru că minciuna are picioare scurte iar cei ce îl împrumutaseră începuseră să vadă că era un tiran tras la indigo după Kim Ir Sen (Kim Il Sung pentru cei care preferă numele neromânizat). 

Cu alte cuvinte, a crescut exporturile cît de mult a putut, a redus drastic toate cheltuielile interne. Ceaușescu avea cam 15 milioane de lucrători: angajați ai statului, zilieri în CAP-urile statului, elevii și studenții care erau obligați să facă muncă patriotică. Ei lucrau exclusiv pentru stat iar numărul de șomeri era minim; șomerii erau destul de prost văzuți în societate, fiind oameni care au eșuat să țină joburile care li se băgau pe gît forțat. Știi fizică cuantică? Știuleții de porumb de la Măgurele te așteaptă!

Majoritatea producției mergea către export, Ceaușescu înfometîndu-și țara intenționat pentru a-și plăti datoriile contractate în anii ’70 și ’60, cînd Nixon îi făcea bezele. Omul care era bun prieten cu cel mai mare terorist care a primit premiul Nobel pentru pace avea niște probleme mari în propria ogradă unde nu el, evident, ci soția lui ducea România în ruină. Desigur.

Așadar România exporta megalomănește vreo 4 miliarde de dolari pe an, iar eu am omis perioada de timp în care noi exportăm de 4 miliarde de dolari. Este doi ani? E 5 ani? Nu, tovarăși.

Cu o forță de muncă de vreo 5-6 milioane de oameni, care lucrează și pentru zona internă și pentru cea externă, România exportă de vreo 4 miliarde de dolari PE LUNĂ. Sigur, nu vorbim de aceiași dolari, e doar o valoare nominală. Dolarul probabil are jumătate din valoarea de acum 25 de ani, făcînd intervalul respectiv dublu în realitate. Însă gîndiți-vă la consecințe, voi, toți ăștia care tot plîngeți după ce a construit Ceaușescu.

Consecințele ar fi simple. Cu cheltuielile reduse la minim, cu o populație înfometată voit, Ceaușescu nu făcea nici mare brînză cu exporturile. Cu alte cuvinte, chiar dacă acele exporturi ar fi rămas în România, noi tot nu am fi avut un nivel de trai mult mai înalt. Productivitatea României ceaușiste este de vreo 5-6 ori mai mică (atunci cînd te uiți la exporturi) dar, în realitate, de vreo multe alte cîteva ori (estimez vreo 20) mai mică în realitate. Vorbim de România de azi, un stat în care numărul de asistați social e mai mare decît cel al plătitorilor de taxe (nu mai găsesc statistici însă). Și nu, angajații de la stat nu intră la parte productivă, mai ales după ce fac tot ce le stă în putință să țină populația ‘la respect’ într-o stare de frică.

E bine? Nu. A te compara la capacitatea de a face matematici superioare cu un copil de 5 ani nu ajută pe nimeni. Situația economică românească nu e foarte grozavă. Cu toate acestea, chiar și sărăcia de azi e matematic peste sărăcia lui Ceaușescu. Singura diferență e că acum sărăcia nu mai e coordonată ‘științific’ de către stat, ci doar indusă de manevrele pe care acesta le face.


54 Replies to “Tot despre Ceaușescu, zeul industriei românești”

 1. Alis

  Bai, Dorinele, intamplator am dat de site-ul tau, cautand niste informatii, si, de curiozitate, am inceput sa citesc ce ai mazgalit tu pe foaia internetului. Si tot din curiozitate, am parcurs si niste comentarii de-ale cititorilor dumitale. Concluzia este ca sunt scarbita de propaganda jidoveasca pe care o practici! Esti un incult, dar cu ifose de intelectual, arunci efectiv cu niste cifre aiurea, dupa care, tragand linie, ne luminezi: “in comunism s-a murit de foamei si de frig.” Hai sictir, bai, baiatule, ca nu s-a murit nici de foame si nici de frig, cel putin nu in timpul lui Ceasescu, ci la inceputurile Romaniei comuniste, sub “obladuirea” jidoavcei, Ana Pauker, si a sleahtei ei de jidovi bolsevici. Ceausescu a dat de munca oamenilor, oamenii erau linistiti, profesorii, doctorii si inginerii erau respectati si platiti corespunzator, magazinele nu erau goale, erau pline de produse romanesti. A da, a fost greu o perioada, cat timp s-a achitat datoria, dar inainte de achitarea datoriei poporul a trait fenomenal de bine pe timpul comunismului ceausist. Si inca o chestie extraordinar de importanta: analfabetismul era eradicat (da, analfabetismul ala din perioada interbelica devenise ca si inexistent in timpul lui Ceausescu) si toti aveau serviciu. Ca nu aveai libertate de exprimare, adicatelea, nu puteai sa te duci sa strigi “jos comunismul, sus capitalismul”, ei da, asta era o mare “problema”! Iar dreptul de proprietate se incalca si azi, in capitalismul asta “minunat”!

 2. cid64

  Da,se murea de foame,se murea de frig.Un vecin de al meu,in varsta,sotia bolnava,sotia a murit de foame si frig,batranul nu putea lupta sa apuce 1l de lapte (erau lupte pentru litrul ala ca la Rovine).
  Eram student,in aule sau in salile de curs si seminarii,profesorii ca si studentii,imbracati in palton,cu caciulile pe cap,cu manusile in maini.
  Nu era apa calda,nici rece uneori,gazele abia palpaiau,curentul se oprea din ora in ora.
  Un vecin de al meu,om fara multa scoala-asa cam ca Alis-zicea ca in timpul lui Ceasca avea bani avea de toate.El avea ceva relatii,ceva rude la tara,dar erau si oameni care nu aveau.Bani aveam toti dar iata de ce.
  Cheltuielile vecinului acum:
  -telefon mobil,el,sotia,fiica+telefon fix
  -factura curent
  -internet,cablu tv
  -cheltuieli mancare,imbracaminte
  -masina,combustibil pentru masina

  Cheltuielile in timpul lui Ceasca
  -telefon mobil-nu exista,cel fix era o raritate,stateai cativa ani la rand pana il primeai
  -factura curent era foarte mica pentru ca si consumul era foarte mic,era mai tot timpul oprit,nu aveau totusi tupeul sa iti ia bani pentru ceva ce nu-ti dadeau
  -internet,cablu tv-ce vorbesti straine,esti bolnav ? Tv doar 2 ore pe zi,asta cand era curent electric
  -cheltuieli mancare,imbracaminte-stateai la cozi uriase pentru niste adidasi (picioare de porc)sau gheare de pui,imbracaminte,dar ce facem aici lux ? Sunt convins ca daca ramanea comunismul la putere am fi trecut la o uniforma obligatorie toata populatia,ca in Coreea de nord.
  -masina ? Da,dara stepti 5 ani pana o primesti.Si benzina asa,mai pe sponci ,mai ratie ca de,ce-ti trebuie sa te misti.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.