Centenarul

Am căutat un pic să văd ce a făcut Statele Unite de centenarul ei. Wikipedia are o listă chiar interesantă de lucruri, în care aflăm că SUA era condusă de unul din generalii din războiul civil, și se bătea cu indienii la Little Bighorn. Colorado era al 38-lea stat admis în confederație și alegerile nu le-au mers foarte strălucit (era an electoral). Un incendiu devastator la teatrul din Brooklyn care o să inducă treizeci de ani mai târziu modificări în codul de siguranță a clădirilor în New York. 

Să nu ducem prea departe ideea, e totuși vorba de o țară din secolul XIX. În ‘76 noi eram încă considerați provincie privilegiată a imperiului Otoman, îi sprijineam răscoala lui Hristo Botev și ne pregăteam să ne luăm țara înapoi. Comparând o țară modernă cu orice stat din secolul XIX ne-am face vinovați de un demers anacronic inutil. Dar cred că e instructiv să vedem și ce au făcut alții de centenarul lor.

Mai interesant e că în 1876, Graham Bell avea prima convorbire cu Mr. Watson prin telefon, Edison punea un patent pentru o chestie numită mimeograf – un fel de xerox primitiv. Ceea ce îmi amintește că Bell și Edison nu lucrau cu statul american, lucrau mai degrabă pe cont propriu. Lecția pe care aș trage-o eu de-aici e că nu de la PSD sau PNL sau USR trebuie să așteptăm ceva, ci e momentul nostru să facem lucruri.

Tot în 1876 se organiza Expoziția Centenară în Philadelphia. Ideea îi venea unui profesor de științe naturale, John L. Campbell, care a discutat-o cu primarul din Philadelphia. Sprijinit de Institutul Franklin, unul din cele mai vechi centre științifice din lume (îl știți pe inițiatorul acestui institut, Benjy, e tipul de pe bancnotele de 100 de dolari, cam câți doi Blaga de la noi), târgul a fost un succes deosebit și a inspirat mai târziu marea expoziție din Paris de la 1900 unde românii s-au dus cu mici și, aparent, s-au plâns că un inginer francez le-a luat metalul de la Reșița (și nu a făcut-o, și oricum Reșița era parte din Austro-Ungaria, uf, ce complicat!).

De ce nu avem noi în 2018 un târg precum Expoziția Centenară din Philadelphia? Păi e simplu, citez: „In December 1866, Campbell suggested to Philadelphia Mayor Morton McMichael that the United States Centennial be celebrated with an exposition in Philadelphia”. Nu e greșeală de tipar, acolo scrie 1866. Apoi, desigur, s-a făcut o comisie, un comitet, ceva. În Martie. „The United States Centennial Commission organized on March 3, 1872, with Joseph R. Hawley of Connecticut as president”. În Martie 1872, cu patru ani înainte de centenar.

Cum arăta România în 2014? Ponta la conducere, USL-ul se pregătea să dea viitorul președinte. Planuri pe următorii patru ani? Neah. Nu era loc de așa ceva. Noi strigam în 2014 Puie Monta, aveam alte lucruri de făcut. Nici măcar nu aveam partid. Nici acum nu avem, dar aia e altă discuție.

Câteva idei de reținut. Centenarul se pregătește din timp. Adevăratul centenar al României nu e 2018, ci 1977 (care parte din Colorado e al 38-lea stat din SUA nu e clară?). Și cele mai importante lucruri nu sunt date de ce face statul de centenar, ci ce fac oamenii. Tu ce faci de centenar? Cum a fost la Untold, la Neversea sau la concertul Fatboy Slim dat de primărie?