Cenzura e cenzură indiferent de genul muzical
Aparent Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a emis un ordin((e o notă internă, care are doar putere de informare în cadrul instituțiilor)) ilegal și prost definit care să aducă mai multă pagubă în bugetul de stat din procese intentate la CEDO. Ordinul zice în felul următor:
Notă internă nr. 46 din 26.11.2019 în atenția Societății „SC Piețe SA”, Biroului Autorizare Activități Comerciale, Biroului Organizare Evenimente, Poliției Locale
Spre știință: TUTUROR STRUCTURILOR PMT ȘI SUBORDONATE / APARȚINĂTOARE Având în vedere unele lucruri neavenite, petrecute în orașul nostru la diverse evenimente, dispun următoarele:
- Se interzice interpretarea / difuzarea de manele pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, precum și practica anunțării de dedicații, indiferent cine și pentru cine le solicită
- Se interzice folosirea pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, a grătarelor, proțapurilor și altor ustensile de gătit cu foc deschis, generatoare de fum și degajatoare de mirosuri de bucătărie de intensități deranjante
Nerespectarea celor de mai sus va conduce la sancționarea drastică a celor vinovați, inclusiv a persoanelor cu funcții de conducere în structurile implicate, care nu au luat măsurile de rigoare pentru ca nerespectarea să nu se producă.
PRIMAR Ing. Dr. Ș. I., Dhc, Prof.univ. Nicolae Robu
În primul rând, problemele. Ce sunt manelele? Cum măsurăm că ceva e manea sau nu? Este Dani Mocanu artist de manele sau de hip-hop, cum facem diferența? Cântă Maria Răducanu în „Cristina” manea sau nu? Dar Maria Tănase cu „Până când nu te iubeam” e manea sau nu? In extenso, Storm Large și Pink Martini (care reinterpretează piesa asta) sunt manele? Facem un catalog cu piese interzise, sau interzicem anumite ritmuri, un anumit BPM, anumite efecte sau anumite sonorități vocale? Interzicem artiști? Dacă merge Adi de la Vâlcea să cânte blues e manea sau nu? Sau îi interzicem pe Florin Salam și Dani Mocanu pentru că nu ne place figura lor, că de fapt aia e problema lui Robu, și gata?
Și aud că există lume care aplaudă actul ăsta de cenzură. Să ne înțelegem. Cenzura e cenzură, și când o aplică un organism de stat, care are și monopolul asupra aplicării forței fizice de partea lui, e un lucru infam. Nu există niciun alt punct de vedere decent în problema asta. Să fii de acord cu un act de cenzură de tipul ăsta e echivalent cu, da, să-i interzici intrarea în țară lui Mihai I sau să-i arestezi pe scenă pe BUG Mafia la Severin, sau să interzici muzica rock la festivaluri, sau să te bage pe tine, autor de cretinătăți pe Facebook, la zdup pentru că ți-ai dat cu părerea proastă.
Nu îți plac manelele? Te bucuri că „îi interzic”? Am vești proaste pentru tine. Primarul Robu poate a dat ordinul ăsta, dar ordinul ăsta nu se poate aplica sub nicio formă. Ce e aia „sancționare drastică”? Îi muștruluim? Cum se cuantizează sancționarea drastică? Bani? Văd o mulțime de procese pierdute la CEDO, și cam atât. Și nu mă doare deloc dacă domnul IngDrȘIDhcProfUniv Nicolae Robu face asta la el în curte, dar mă deranjează când o face pe banii mei, că la CEDO nu e dat în judecată Robu, ci statul român.
Poate că o „notă internă” care să interzică muzica dată mai tare de un anumit nivel în spațiul public nu este neapărat ceva reprobabil. Bagi în nota aia și un nivel de zgomot, vorbești cu un specialist și pui acolo niște decibeli, dai un spațiu pentru cei care vor să asculte muzică, de exemplu concerte organizate, că nu suntem sălbatici. E dreptul primarului unui oraș de a-și imprima o anumită ținută publică, și cu asta pot să fiu de acord.
Dar dacă o face, să nu o facă pe banii mei. Să o facă legal, coerent, nu ca un copil de 12 ani care a pus prima oară semnătura pe o hârtie.
Ceea ce îmi reamintește un banc. Cică Nicolae Robu e parte din Partidul Național Liberal. Rețineți treaba asta de la final, liberal, că aparent liberalismul în România înseamnă cenzură. Și nu uitați, liberalilor, cenzura e cenzură, indiferent că interzici ceva pentru că ești rasist sau din alte motive.
PS: Citesc un pic ce zice Oltea Zambori și ea în principiu are dreptate. Doar că principiul în baza căruia are dreptate e un pic mai complex. Că poate că da, dacă vine la mine să mă amendeze e posibil ca eu o să fac scandal că hârtia aia nu are acoperire legală; sau dacă vine la cineva care are un pic de experiență ăla vorbește cu un avocat și îi spulberă actul în instanță un-doi. Doar că dacă vine Poliția Locală la un nefericit pe care l-a apucat dorul de Maria Tănase când așteaptă consoarta să iasă de la concertul din muzică de Bach ăla primește amenda și nu comentează, că nu știe că poate, că vin ăia care au autoritate peste el. Și „justiția pe care o apărăm” e construită în așa fel încât să nu te apere de abuzuri, că un proces poate dura ani înainte să se claseze și tu rămâi cu banii dați și fără cauză rezolvată. Deci nu, e irelevant dacă modul în care s-a impus această idee e legal sau nu. Aia doar o să ne coste în plus la CEDO.