Ceva pentru care merită protestat

În România anului 2013 un procuror a fost demis la o săptămînă după ce i s-a prelungit mandatul pentru încă trei luni. De ce? Lucian Papici a fost cel care a instrumentat cazul lui Liviu Dragnea, și la nici 24 de ore după ce a propus spre judecare dosarul, Tiberiu Nițu, procurorul general, a decis demiterea lui. O motivație nu a fost trimisă către DNA.

În ultima lună chiar și zece mii de tineri au mers să protesteze din cauza unui proiect în care corupția statului român joacă rol principal. În acest timp, protestele continuă – pe alocuri mai firave, pe alocuri mai puternice. Bun. Ce ziceți? Protestați și contra corupției vizibile? Sau doar #unitisalvam chestii trendy?

Gazele se scumpesc, universitățile de stat scumpesc locurile la cămin care sunt și-așa insuficiente, și sunt fix aceleași ca cele de anul trecut, doar un pic mai deteriorate. Studenții sunt în stradă și protestează pentru un loc pe care nu l-au văzut în viața lor, și de care știu în ce județ se află doar pentru că au fost întrebați la mișto de bloggeri și nu au știut să răspundă prima oară. Ce ziceți, studenți, aveți curaj să protestați pentru ceva care vă arde pe voi la buzunar, sau vă canibalizați între voi pentru puținele locuri din campusuri? #unitisalvam.

Mai mult, nimeni nu protestează cînd e numit ca și consilier de stat tipul care a inventat sondajul în care 68% din români vor (adică își dorește inimioara lor, fără echivoc) să se facă proiectul Roșia Montană. Ce facem, #unitisalvam?

Sau, nimeni nu protestează cînd Sergiu Todea, polițistul care și-a amendat șeful pentru că a încălcat legea, ajunge să-și dea demisia. Ce facem, #unitisalvam?

V-au crescut amenzile în codul rutier, pentru că, vorba lui Cioroianu, nu știți decît de frică. Așa e, #unitisalvam?

Sau poate vreți să protestați contra ‘capitaliștilor’ răi care își bat joc de angajații lor. E simplu să o faceți, ‘capitaliștii’ răi sunt între voi, sunt socialiști și numele lor e Claudiu Crăciun. #unitisalvam

Ar fi motive de protestat. Dar nu o să o facă nimeni, pentru că #unitisalvam nu e despre asta, așa-i?


15 Replies to “Ceva pentru care merită protestat”

 1. Mircea

  vezi tu, omul pricepe mai usor pericolul unui dezastru ecologic decat cel al jocurilor politice “subtile”. sincer, stau si ma gandesc si nu-mi trece nimic prin cap ce s-ar putea face. protestele ar fi foar praf in ochi… tu chiar crezi ca daca lumea ar protesta sustinut s-ar schimba ceva in bine in politic?

 2. Mihai

  Oficial, daca proiectul rmgc va merge, se vor folosi 20 tone de tnt zilnic. Nu mai fa comparatii, du-te [cenzurat – editat de Dorin].

 3. SSSaiyan

  Îl felicit pe domnul Dorin Lazăr, un blogger din ce în ce mai activ, pe care îl citesc cu o oarecare familiaritate, chiar căldură. 🙂 Posturile sale au substanță, au viziune, au originalitate, dar au și subiectivism, ceea ce e perfect natural.
  Nu mă voi referi în detaliu decât la primul paragraf, deși au și celelalte mici breșe milaneze în logică. Dar asta e oarecum inevitabil, nu poți acoperi toate aspectele unei probleme nici dacă ești Uranus …
  Oricum, mi se pare cu vreo 2-3 clase peste mult mai relevantul și cititul Vali Petcu (a.k.a. Zoso) pe care, cu multă răbdare, l-a învățat să scrie și cu diacritice.

  Lucian Papici, șeful secției 1 a DNA, așa numita secție de dosare grele NU a fost demis, a fost retrogradat. El nu mai este șeful acestei secții, este doar un procuror în cadrul acesteia. Dar repet, NU a fost demis. Iar această decizie nu a luat-o nici președintele Senatului, nici primul-ministru, nici tipul ălălalt care ocupă abuziv (după umila mea opinie) poziția de la Cotroceni. (Da, spunând asta, îi condamn și pe primii doi la ilegitimitate.)
  Decizia retrogradării, și nu a demiterii, a luat-o cel îndreptățit de lege să facă asta, și anume procurorul general, domnul Tiberiu Nițu. În rest, sursele judiciare vor spune una, Băsescu va spune alta, Ponta va plagia și el una dintre variante.
  Lucrurile trebuie văzute mai profund, de departe și cu bătaie lungă. Domnișoara Laura Codruța Kovesi și domnul Tiberiu Nițu au fost persoanele negociate de Băsescu și Ponta, prima fiind propusă de președinte, al doilea de prim-ministru. Băsescu o va pune pe Laura să denunțe, scuze, Laura Codruța Kovesi va denunța această revocare dispusă de domnul Nițu, ca fiind abuzivă, invocând lipsa motivelor întemeiate. Tiberiu Nițu va spune că Papici a falsificat niște date din dosarul referendumului, și deci se justifică revocarea.
  Care este urmarea, făcând abstracție de toți tiriplicii cărora le place să se audă vorbind ?
  Lucian Papici este înlocuit, cel puțin temporar, la conducerea secției, de procurorul Iuliana Bendeac, cea care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu în dosarul șantajului. Încă un detaliu, domnul Dragnea, marele vizionar întru regionalizare este și el trimis în judecată, iar dosarul lui se apropie de finalizare.
  Și dacă procurorii nu vor mai face o mie de vicii de procedură, și dacă judecătorii vor fi legați la ochi după ce vor fi finalizat dosarele grele, în așa fel încât să nu conteze dacă în fața lor e Voiculescu sau Dragnea cu toată șleahta lor pospolită … atunci să fie lege, nu tocmeală.
  Nu comentez declarațiile (din nou neconstituționale ale lui Băsescu, cred că pentru a o mia oară), nici pe cele ale lui Ponta, la fel de trufașe. Nici nu contează, pentru astea nu schimba cu nimic starea de fapt și de drept descrisă mai sus.

  Inițial, acest post începuse ca o replică dată lui Dorin, pe un paragraf punctual. Dar din articolul lui, corect pe fond, ajung să observ lacunele imense în ceea ce privește nivelul de cultură (aș putea spune și civilizație) a populației.
  Nu avem cultură. Ergo, nu avem cultură juridică. Ergo, nu avem cultură politică. Ergo, nu înțelegem noțiuni elementare ale democrației, nu știm să facem legi, nu știm să le interpretăm, nu le înțelegem. Ergo, nu vom protesta împotriva a ceea ce nu înțelegem.
  Este mult mai ușor să ieși în stradă și să urli pentru sau împotriva unei pepite de aur și a cianurii aferente, pentru sau împotriva unei amenzi, pentru sau împotriva unui loc de cazare în cămin. Nu trebuie să gândești prea mult pentru a înțelege aceste mecanisme împotriva cărora poți fi fără nici un efort.

 4. Dorin Lazăr

  1) Dacă vrei să te iei de alți bloggeri (de exemplu de zoso) nu o faci pe blogul meu. My rule, final warning. Și apropos, că veni vorba de Vali, cred că a învățat să scrie cu diacritice de unul singur.

  2) Ok, accept corecturile pe care le propui, dincolo de ura pe care o ai pentru Băsescu. Știu că așa vă învață la partid, e ok, nu se poate mai mult.

  3) Nu avem cultură deci nu avem cultură juridică nu are absolut nici un sens. Pe bune, nu are nici un sens. Există oameni care au cultură vastă și totuși nu au cultură juridică. Deci?

  4) Corect, e mai ușor să strigi în stradă ce ai fost învățat de-acasă, mai ales că lucrurile pe care le fac corupții din conducere nu te dor în mod direct. Perfect de acord cu tine.

 5. Manuel Cheța

  Ma, nu mai fii rautacios. 😛 Oamenii stiu ca este coruptie in cazul Rosia Montana si folosesc placa eco pentru ca este cea care e mai usor de inteles de toti. Dar. Dar se stie ca politicienii sunt corupti si ca trateaza omul de rand cu dispret.

  Revenind la cele enumerate de tine, ele sunt valabile, de ce nu?, insa sa pui oamenii sa protesteze pentru totul si sa nu aiba un focus inseamna sa consumi energiile in tot felul de locuri. Ce ar fi fain : langa cei care protestaza strict pentru Rosia sa vina si cei suparati de X, de Y, de Z. Nu as fi de acord ca cei care au iesit strict pt Rosia sa isi dilueze eforurile pe alte teme.

  Un lucru mai putin stiut este sa protestele pentru Rosia reunesc deja o serie de nemultumiri si, daca revendicarile isi gasesc rezolvarea ceruta, atunci se face loc si de multe alte lucruri. Macar sa se miste in directia asta si se vor misca si in alte parti.

 6. Dorin Lazăr

  Nu știu dacă ești familiar cu ideea de praf în ochi, dar Roșia Montană e acum praf în ochi. Între timp, Uniunea Stalinist Leninistă își bagă bocancii mai adînc în tot ce înseamnă drepturile tale, ca să fie siguri că nu o să poți protesta la următoarea Roșie Montană. În momentul în care cineva te înjură și apoi îți bagă cuțitul în spate, nu insiști să-și regleze limbajul, ci ai grijă cît mai rapid de cuțitul din spate.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.