Ceva viral

Se dă acest clip. Este un videoclip de “spoken word poetry”, în care un nene explică care sunt avantajele vieții reale față de conexiunii ‘online’. Dar sunt cîteva probleme, probleme pe care parcă vreau să le explic un pic.

În primul rînd, mediul prin care se propagă. Deși e o critică acută la adresa social media, clipul a devenit viral, și oamenii îl urmăresc pe social media. Prin social media. Pînă acum nu am văzut pe nimeni care să dea like, share la clip cu mesajul: “Gata, mi-am închis contul de facebook”.

În al doilea rînd, mesajul. Nu e nimic altceva decît un “Știu cum să-ți trăiești mai bine viața”, nici măcar un “fă ca mine”, la exemplul personal toți stau cam prost. Din păcate nici eu și nici milioanele de oameni de pe facebook nu reacționăm foarte bine la acest gen de mesaj. Pentru că deși unii oameni o să ia de motivațional mesajul, o să poți să-i numeri pe degete.

Și ce o să găsească ei cînd o să “se uite în sus”? Că sunt mai singuri. Pentru că ce nu înțeleg anti-tehnicii din ziua de azi este că tehnologia e acum o parte INTEGRANTĂ din viața noastră. “Cu puteri mari vin și responsabilități mărite”, și, desigur, facebook și smartphone-ul trebuie folosite cu cap. Da, știu, există oameni care cred că li se rupe universul dacă trebuie să dea un telefon, dar problema lor e că ei au decis să se izoleze de lumea înconjurătoare. Și da, lumea va continua să evolueze FĂRĂ EI.

Nu, nu a murit contactul inter-uman, doar a fost redus, rafinat, optimizat. Da, oamenii încă se mai întîlnesc, încă mai ies la o bere, dar nu mai e singura lor distracție. Oamenii nu se văd doar ca să se îmbete și să se ignore la aceeași masă, și asta e o tragedie. Cînd îi auzi pe plîngăcioșii ăștia care cred că din cauza social-media nu au ei prieteni, îți dai seama după o vreme că ei trăiesc în mintea lor într-o versiune idealizată a serialelor Tv (‘Cheers’, ‘Friends’ sau “How I met your mother”, în funcție de vîrstă). Doar acolo în fiecare seară te vezi cu zeci de prieteni și ești vedetă locală prin simpla existență (și prin cantitatea eroică de lichide ingerate).

Realitatea e însă mult mai plictisitoare. Și a fost dintotdeauna. Oamenii se vedeau dintotdeauna destul de rar, dar acum ne-au crescut așteptările în legătură cu ‘cum ar trebui să arate timpul liber’. Hai să vedem de exemplu ce zice această piesă din 1966 despre doi oameni care stau ușă-n ușă dar se văd doar la înmormîntarea ei.

Singurătatea a fost dintotdeauna o problemă; oamenii se cunoșteau doar la ocazii speciale, doar prin intermediari. Doar că în anul 2014 măcar poți să mai schimbi o vorbă cu cineva chiar dacă ești singur. Facebook, Tinder, Grindr, deviantArt, ce vrei matale. Win for Social Media. Mai las un comentariu mai jos, pentru posteritate:

Adorabil

Sigur, o să spuneți, clipul se referă mai ales la “trăiri interioare”. Ha! Înseamnă că sunteți din acei 5% care au văzut clipul și chiar au înțeles ceva! E bun. Dar și acolo este evident că deși ai văzut, ai înțeles, nu aplici. Pentru că îți dai seama că oricînd poți, la tine în cameră, să închizi tab-ul cu Facebook, să dai drumul la muzică și să trăiești interior. Faci asta? Curînd vei afla că trăirile interioare nu prea au valoare dacă nu există și un pic de experiență de viață la care să cugeți.

Sunt cîteva puncte bune în acel clip, dacă ar fi oneste. De exemplu, omul numește lumea social-media o lume în care “ne arătăm cea mai bună față, dar nu arătăm sentimentele”. Corect, dar nu e și lumea reală ceva identic? Din contră, mulți au intrat în jocul ăsta cu social-media fix pentru că își pot exprima sentimentele, și e singurul loc unde o pot face.

În cele din urmă, problema reală e că în social media oamenii simpli vor să apară versiuni mai bune decît sunt ei în realitate. Îți dai seama, în cazul ăsta, cît de oribili sunt oamenii?

Falshmob București
Niște tipe care salvează pămîntul, sau ceva de genul

9 Replies to “Ceva viral”

 1. Manu

  Yep, scrisesem si eu zilele astea pe tema filmului de mai sus. Nu e bai, nu toti trebuie sa inteleaga la ce foloseste netul.

 2. Dorin Lazăr

  E clar, trebuie să îmi fac timp să trec prin reader, pare-se că-s în urmă.

  Da, mi se pare și mie că panica asta din jurul tehnologiei e cam inutilă, un pic de praf în ochi sentimentalist.

 3. Daniel Mihu

  Tanti aia de pe Facebook, cred că e tanti, presupun că o fi tastat mesajul la mașina de scris. Și mănîncă sănătos, creveți vietnamezi și multă pită raționalizată, ca-n anii 80.

 4. Manu

  Tocmai ca exista si ceva studii care zic ca jocurile video, atat de mult blamate pentru violenta ce o creeaza, nu sunt cauza violentei – Read more – http://tehnocultura.ro/2014/05/09/jocurile-video-nu-sunt-cauza-unui-comportament-violent/

  No. Aici aveam de-a face cu do-o chestii:
  1. oamenii au dat share la film si au fost de acol cu el pentru ca era misto, fain realizat – nu conta ce zice
  2. oamenii chiar nu inteleg tehnologia asa ca se folosesc de ea sa spuna cat este de rea. Nu faptul ca sunt niste inadaptati e baiul, ci sigur tre sa fie thenologia. Duh.

 5. Mircea

  panica e o reactie normala. lumea s-a schimbat dramatic si va continua sa se schimbe cel putin cu acelasi ritm. cu exceptia situatiei in care un eveniment major i-ar “deturna” evolutia.
  fiecare e liber sa isi aleaga modul de viata.

  zici: «social-media o lume în care “ne arătăm cea mai bună față, dar nu arătăm sentimentele”. Corect, dar nu e și lumea reală ceva identic?»
  ai trait vreodata experienta colaborarii cu colegi externi cu care ai interactionat numai prin e-mail sau telefon? n-ai simtit cum se schimba perceptia, relatia cu ei, in momentul in care poate ati avut sansa sa va intalniti in persoana? despre asta e vorba.

  de ce si-a promovat opinia prin “social media”? sa iti raspund cu o intrebare: cum crezi ca actioneaza virusii intr-un sistem (fie el biologic sau artificial)?

 6. Mircea

  si inca o treaba: atat reactia ta cat si cea a lui Manu este una de justificare. cam asa se vede din elicopter…

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.