Chestii care lipsesc din România

Sunt niște lucruri la care mă gândesc de ceva vreme, și pe care văd că niciun guvern al României nu vrea să mi le dea. Câteva lucruri care ne-ar face viața mai bună tuturor, în cele din urmă.

 1. Orice aviz cerut de la stat, orice cerere către stat, orice fel de interacțiune cu statul român se va face cu un singur act: actul de identitate, la care se adaugă actele emise de mine (de exemplu declarații de venit). Aveți nevoie de avize? Discutați-le între instituții, e treaba voastră, nu a mea să umblu după mii de acte de care aveți voi nevoie. De-asta avem numerele alea complicate, CNP-ul și seria și numărul buletinului. Apropos, v-ați întrebat vreodată de ce trebuie să dați sânge pentru a primi un certificat de căsătorie?1)statul român cere să-ți faci niște analize, e neclar de ce
 2. Monitorul Oficial să îmi permită să îmi fac abonament online, gratuit, că de-aia plătesc taxe.
 3. La înființarea unei firme sau al unui PFA, statul să îmi ofere o broșură cu toate legile și regulamentele care mi se aplică. În momentul în care legi sau regulamente care mi se aplică sunt modificate, să mi se trimită o notificare electronică de către Monitorul Oficial.
 4. Plățile către angajați să se facă săptămânal, nu lunar sau bilunar.
 5. Fiecare angajat să primească banii cu taxele incluse, și să plătească periodic acele taxe. Din acele taxe se pot deduce cheltuieli care țin de meseria fiecăruia (de exemplu cărți de specialitate, unelte specifice) sau cheltuieli făcute pentru serviciile statului (servicii medicale, taxe și contribuții școlare etc.)
 6. Anual, toate instituțiile publice își vor expune bugetele și defalcarea lor pe cheltuieli efectuate. Nu la cerere, ci obligatoriu, în mod public. Fiecare primărie își va publica fiecare cheltuială pentru fiecare proiect în parte, în numele transparenței cheltuielii banului public. Fiecare minister la fel.

O să-mi spuneți că așa ceva nu e rezonabil, că niciun stat din univers nu poate să facă lucrurile astea. Greșit, poate să le facă, însă preferă să nu le facă. Preferă să se ascundă în spatele unui set de bariere legale… toate ridicate pe banii contribuabililor.

DecebalPopescuPresedinte

NOTES   [ + ]

1. statul român cere să-ți faci niște analize, e neclar de ce

9 Replies to “Chestii care lipsesc din România”

 1. Tudor

  #4 cred ca tine de firma si de birocrația ce o implica plata salariilor..
  La #5, cel puțin in Romania, angajatul in sine nu are cheltuieli deductibile, doar firma are.. 🙂

 2. Dorin

  Păi tocmai, că și angajatul ar trebui să aibă. Și ar fi mai clar dacă angajatorul ar da banii și fiecare în parte ar plăti taxele pe care le datorează.

 3. DanC

  Ba da, Statele Unite au toate astea. Bine, nu e vorba de Monitorul Oficial. Iar la 3 e mai bine: poti sa-ti faci totul online 🙂

 4. Mircea

  nu stiu daca ati observat, dar numai tarile evoluate economic le indeplinesc. de ce? pentru ca multe din punctele mentionate nu sunt doar o chestiune de maturitate si vointa, ci si de foarte multi bani.
  nu ducem lipsa de bani, dar pe langa aceste provocari, mai stau la rand si sanatatea, educatia, infrastructura, apararea etc.

 5. Dorin Lazăr

  Mircea, chestiile astea ne-ar economisi bani, nu ne-ar cheltui. Nu vorbesc de termen lung, ci chiar pe termen mediu. Sigur, nu pe termen scurt, dar între o autostradă neterminată și un sistem financiar care să ne ajute aș alege al doilea.

 6. Mircea

  @Dorin: nu contest efectele, dar nu asta vroiam sa spun.
  ca sa ajungi sa faci institutiile statului sa comunice digital intre ele in timp real costa un porcoi de bani. la fel costa si un sistem informatic care sa controleze la sange aspectele fiscale mentionate de tine printre punctele enuntate.
  ok, renunti la autostrazi, dar tot ramai cu alte zeci si sute de prioritati la fel de mari.
  probabil ca la un moment dat vom ajunge sa le avem pe toate, but not in this lifetime.

 7. Tudor Turcu

  Dorin, legat de 5 – da, asa ar trebui sa fie daca in loc de angajati am fi PFA.. Deocamdata la noi se prespune ca angajatorul e obligat sa puna la dispozitia angajatului tot ce e necesar pentru desfasurarea activitatii – laptop, carti, transport, training-uri etc.. Ca nu e totdeauna asa, e alta poveste.. 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.