Chestii care lipsesc din România

Sunt niște lucruri la care mă gândesc de ceva vreme, și pe care văd că niciun guvern al României nu vrea să mi le dea. Câteva lucruri care ne-ar face viața mai bună tuturor, în cele din urmă.

  1. Orice aviz cerut de la stat, orice cerere către stat, orice fel de interacțiune cu statul român se va face cu un singur act: actul de identitate, la care se adaugă actele emise de mine (de exemplu declarații de venit). Aveți nevoie de avize? Discutați-le între instituții, e treaba voastră, nu a mea să umblu după mii de acte de care aveți voi nevoie. De-asta avem numerele alea complicate, CNP-ul și seria și numărul buletinului. Apropos, v-ați întrebat vreodată de ce trebuie să dați sânge pentru a primi un certificat de căsătorie?((statul român cere să-ți faci niște analize, e neclar de ce))
  2. Monitorul Oficial să îmi permită să îmi fac abonament online, gratuit, că de-aia plătesc taxe.
  3. La înființarea unei firme sau al unui PFA, statul să îmi ofere o broșură cu toate legile și regulamentele care mi se aplică. În momentul în care legi sau regulamente care mi se aplică sunt modificate, să mi se trimită o notificare electronică de către Monitorul Oficial.
  4. Plățile către angajați să se facă săptămânal, nu lunar sau bilunar.
  5. Fiecare angajat să primească banii cu taxele incluse, și să plătească periodic acele taxe. Din acele taxe se pot deduce cheltuieli care țin de meseria fiecăruia (de exemplu cărți de specialitate, unelte specifice) sau cheltuieli făcute pentru serviciile statului (servicii medicale, taxe și contribuții școlare etc.)
  6. Anual, toate instituțiile publice își vor expune bugetele și defalcarea lor pe cheltuieli efectuate. Nu la cerere, ci obligatoriu, în mod public. Fiecare primărie își va publica fiecare cheltuială pentru fiecare proiect în parte, în numele transparenței cheltuielii banului public. Fiecare minister la fel.

O să-mi spuneți că așa ceva nu e rezonabil, că niciun stat din univers nu poate să facă lucrurile astea. Greșit, poate să le facă, însă preferă să nu le facă. Preferă să se ascundă în spatele unui set de bariere legale… toate ridicate pe banii contribuabililor.