Chestii de învățat din proiecte software

Căutând prin bookmark-urile mele am găsit un articol de pe The Guardian despre World of Darkness, un MMO care a fost amânat câțiva ani la rând și, în cele din urmă, abandonat complet.

Articolul mi se pare foarte interesant, nu numai pentru cei interesați de dezvoltarea de software ci și celor care au un proiect, orice fel de proiect, de condus. Cea mai importantă lecție mi se pare cea a managementului care aruncă prea multă muncă la gunoi.

În orice proiect ajungi la un moment dat să arunci o parte din efort; ce e foarte important e cum să ajungi să arunci cât mai puțin. Probabil mai e o problemă de comunicare acolo între diversele straturi de management/dezvoltare. Oricum, povestea și analiza celor de la The Guardian e chiar interesantă.

Al doilea articol pe care vi-l recomand sunt câteva notițe legate de cifrele de vânzări, postat de Cliff Harris, creatorul lui Gratuitous Space Battles și Democracy. Cred că e un articol foarte interesant pentru oricine are o micro-afacere, care vinde puțin și unde 7 vânzări pe săptămână e un “sale boost”.

WorldOfDarknessCancelled


8 Replies to “Chestii de învățat din proiecte software”

 1. Mircea

  eu am o teorie mai sumbra: cam 80% din efortul depus in SW e aruncat la gunoi pe termen mediu-scurt. ne dam de munca, ca sa avem ce pune pe masa. ceea ce nu-i rau, dar si mai bine ar fi daca o pondere mai mare a muncii are o finalitate reala.

 2. Dorin Lazăr

  În proiectul în care lucrez acum dacă am fi făcut asta am fi fost morți de mult. Cred că reutilizăm cam 95% din ce am scris. Sigur, sunt momente în care mi-aș dori să rescriu miezul aplicației, dar aruncăm prea rar chestii la gunoi; și având în vedere că avem codul respectiv în producție, eu zic că-și scoate banii.

  În cazul ăstora, ei au aruncat înainte să aibă cod productiv, care să și scoată bani. 🙂

 3. Mircea

  nu ma refeream la cod, de acord, il poti refolosi. pana la urma si experienta castigata dezvoltand ceva e foarte importanta. si altele…
  dar eu ma refeream la produsele finite. multe din ele nu mai ajung sa serveasca scopului pentru care au fost realizate. multe nici nu apuca sa fie finalizate.

 4. Dorin Lazăr

  Da, sunt de acord, în general mult din efort se aruncă. Doar zic că sunt pe partea norocoasă a străzii, unde produsul nostru chiar se folosește, și ce aruncăm aruncăm ca să înlocuim cu ceva mai bun 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.