Chiar și mergând înapoi mergem înainte

Evoluția e un lucru bizar. Când comparăm România lui 2017 cu România lui 1990 avem o țară infinit1)pentru diverse valori ale infinitului mai bogată, mai liberă și mai bună decât atunci. În 1990 a fost posibil să avem un mini-război civil și Piața Universității eliberată cu bâtele minerilor. Ca să ajungem de acolo la România anului 2017 a trebuit să trecem prin mai multe lucruri bizare, gen Pacea de la Cozia – vă mai amintiți? Eram țară care dorea să intre în NATO, dar forțele de ordine încheiau o pace rușinoasă cu niște băieți cu bâte în mână. A trebuit să trecem prin domnia unui moșier și a unui marinar – și atât de disperați am fost că l-am ales pe marinar de două ori. Acum lucrurile nu stau cu mult diferit. Suntem conduși de un funcționăraș la stat strângător, care din solda statului și-a făcut o vilă enormă, o insulă doar a lui și e șef peste unul din cele mai sărace județe din România, Teleorman, locul unde prietenii mei se jură că se poate vedea pe viu lenta trecere de la eneolitic la epoca fierului.

Dar chiar și cu o folcloristă la conducerea capitalei și cu un târlan2)târlan, târlani s. m. (intl.) 1. om de la țară; provincial. șef la orășeni România merge înainte. Cred eu că conversațiile astea retardate pe care le avem cu conducerea actuală, cu replici de genul: „hai să nu mai protejăm hoții”, „hai să nu mai furăm”, „nu vrem să fim o nație de hoți”, „revoluție în trafic3)unde altundeva, că ești blocat acolo” sunt niște conversații pe care trebuia să le avem în societate.

Pentru că societatea românească suferă de bolile astea. De exemplu, suferă de ură cronică. Avem un ministru care instigă la ură, pe Lia Olguța Vasilescu, și suntem incapabili să luăm măsuri contra acestui gen de abuz. E un semn clar al bolii, și chiar și gașca de infractori ce ne conduc își dau seama că nu mai aceeași țară în care poți să faci ce vrei, ca Năstase în 2000-2004. Că oamenii ies în stradă la abuzurile tale, și deși pare că ai puterea în mână tot mai scapă niște lucruri, nu reușești să controlezi chiar tot, și singura ta speranță e să plece toți ăia care comentează din țară. Dar, ups, ăia sunt fix sclavii ăia valoroși, care îți produc ție bani, și nu poți să-i lași, dar nici nu poți să-i ții.

Chestia asta vine din partea unui slujbaș al statului. Practic un îndemn la război civil venit din partea unui funcționar plătit din banii celor pe care îi demonizează.

Ce face Lia nu e cu mult diferit de apelul la ură al FSN-ului din ’90:

Și da, suferim și de hoție cronică. Încă mai am oameni care îmi explică de ce e necesar să fure seriale sau filme de pe net. Ce nu se înțelege e că hoția trebuie tratată ca alcoolismul: dacă vrei să te lași trebuie să fii mai strict ca un mirean care nu suferă de alcoolism, pentru că îți e mult mai ușor să aluneci pe panta aia a autodistrugerii. Și pentru alcoolism, și pentru hoție trebuie o autoexaminare cât se poate de onestă, poate chiar și un pic de ajutor din afară să treci peste problemă. Și da, furatul cât de mic e ca primul păhărel după 5 ani de abstinență: începutul revenirii la viciu.

Astea sunt conversații pe care nu le-am avut în societate încă, și pe care ar trebui să le avem – pe care tocmai tulburările curente, în care o bandă de hoți e nemulțumită că nu ne comportăm ca niște sclavi și nu stăm cuminți la locurili nuastre. E o șansă, și oricât de șifonați am ieși din discuțiile astea, peste 10 ani totul va fi spre bine, chiar și cu mersul ăsta în jos pe care îl experimentăm ca societate sub Dragnea.

Postarea asta nu e un îndemn să ne lăsăm pe-o ureche, ba din contră. Dar poate e un licăr de speranță pentru oamenii care, ca și mine, au obosit să repete că e timpul să lăsăm furturile și să ne apucăm și de treabă, altfel ajungem și noi oameni cu păr alb și fără minte. Sau, nu știu, poate e altceva. Nici măcar nu aș da drumul la comentarii, că iar vin deștepții să-mi amintească că e ok să fure ce fură ei, ce fură alții e nasol. Dar hai că poate de data asta am noroc.

NOTES   [ + ]

1. pentru diverse valori ale infinitului
2. târlan, târlani s. m. (intl.) 1. om de la țară; provincial.
3. unde altundeva, că ești blocat acolo

18 Replies to “Chiar și mergând înapoi mergem înainte”

 1. Kathy Bates

  E cam suspect să avem la 13 rânduri diferență ”ură cronică” și ”hoția trebuie tratată ca alcoolismul: dacă vrei să te lași trebuie să fii mai strict”. După ce s-a ales Trump.

  Așa se întreabă lumea: cum a fost posibil ca Stalin să înceapă în 1933 și Marea Foamete, și Marea Împușcare, așa, din senin, cum e cu crimele astea ale comunismului?

  Păi, cam așa… crimele comunismului au început după NEP. Sau, cum ar fi zis nebunul de Raoul Weiss de la Cluj, crimele comunismului au început după crimele liberalismului.

  Vreme de 10 ani presa sovietică a scuipat venin. NEP-menii (negustori, meșteșugari, kulaci etc) sunt bișnițari, NEP-menii sunt hoți, NEP-menii sunt bandiți, NEP-menii sunt perverși, NEP-menii sunt golani care bat localurile de noapte cu vodca și gagicile, NEP-menii sunt dușmanii poporului, NEP-menii sunt, prin simpla lor existență, un afront la adresa nobilelor idealuri. 10 ani în șir, fără pauză.

  Pe comuniști nu i-a interesat că erau fix sclavii ăia valoroși care produceau bani și nici că URSS în 1925 era mai bogată, mai liberă și mai bună decât Imperiul în 1915. E ca și cum i-ai spune unui redneck maniac religios ”hai să înființăm un bordel cu studio de videochat atașat și cu banii de acolo finanțăm biserica”. Redneckul e în stare să te împuște cu arma lui cu pat de plastic numai când te aude.

  Și chiar asta a făcut redneckul georgian. A fost strict și a tratat bișnița și alcoolismul cu 7.62. Câteva milioane de doze.

  Când te rogi prea mult la Dumnezeu să îți trimită pe unii mai stricți, ți se îndeplinește dorința. După care ajungi foarte repede în Rai.

 2. krossfire

  Lasa-ma, ca aveam o discutie despre Uber pe acelasi plafon precum cea despre piraterie. Oamenii imi turnau argumente pentru care Uber e o minune, dar faptul ca e ilegal in multe tari (si orase din tara!) si ca nici acum de fapt nu functioneaza pe o baza legala reala ramanea si ramane in picioare. Poti sa folosesti un serviciu de genul asta, dar nu veni sa il aperi de parca toti ceilalti ar fi tampiti si nu s-ar prinde ca e ”mai confortabil si mai curat”.

 3. Kathy Bates

  Ehh… să zicem că interpretarea e cam așa: unul mai strict poate să spună și ”hai să scoatem NKVD… voiam să zic, jandarmii pe cai, să scape patria străbună slavon… ăăă, voiam să zic dacică, de urmașii NEPmanului Soroș!”.

 4. Kathy Bates

  Uber funcționează ca un spital privat.

  După experiența cu un spital privat, am realizat și de ce ei pot plăti sume uriașe pe salarii și aparate, încasa bani mulți de la pacienți și să facă și profit, iar CNAS nu poate. E o explicație simplă, dar prea lungă 😉

 5. krossfire

  Spitalele private sunt insa reglementate. Uber nu functioneaza ca un spital privat, pentru ca Uber nu e nici spital, nici firma de taximetrie… e un ”ceva”. De unde scoate Uber profit, asta e alta poveste 🙂

 6. Dorin Lazăr

  Cu Uber e o discuție complicată, eu încă nu sunt convins că e un lucru bun, dar cei care folosesc nu pot fără, aparent. Nu comentez și nu judec, eu sunt fan al transportului public și o să rămân așa. Nu știu dacă e pe același palier cu pirateria, dar tot pe-acolo se învârte, e drept.

  Pe mine m-a lovit paralela cu pirateria și alcoolismul azi de dimineață, rememorând o discuție despre piraterie pe care am avut-o ieri. Este o chestie pe care odată văzută am înțeles-o un pic mai bine. Om vedea dacă lumea înțelege.

 7. krossfire

  E pe acelasi palier cu pirateria in momentul in care recomanzi Uber ca o ”alternativa reala”. Da, e confortabil si curat si pentru curse ceva mai rare, il poti folosi fara probleme si te poti bucura de toate avantajele lui. Dar cat timp lucrurile nu sunt reglementate sau legale, las-o balta cu promovarea! E ca atunci cand se apucasera guristii Internetului sa promoveze torentii ca mijloc de distributie ”legala” a informatiei, dar o faceau cu exemple complet ilegale. Nu ca nu s-ar putea (s-a si incercat, inca se incearca), dar hai sa facem lucrurile cum trebuie 🙂

 8. krossfire

  Depinde de structura, dar cat timp clinicile mari au cateva zeci de mii de abonamente corporate din care cam 10-15% sunt si folosite, nu vad de ce n-ar face. Pastilele nu sunt subventionate, internarile au pret de regim hotelier. Aproape toate modurile in care spitalele clasice pierd bani (pe langa manariile unor manageri) sunt evitate in favoarea profitului.

 9. Kathy Bates

  Adevăratul motiv e altul, dar nu m-am prins până când n-am trecut prin mâinile lor.

  Spitalele private fac acele tratamente sau operații care nu pot avea decât 2 rezultate: 1 – mori sau 2 – după operație și un concediu medical, te întorci la serviciu. Au mare grijă ca în 99% din cazuri să nu mori, fiindcă ei trebuie să își ia banii.

  Pentru un medic bun și care are la îndemână utilaje de bună calitate, e relativ ușor să tratezi sau să operezi un om. E foarte greu, la granița dintre tortură și purtatul crucii, să îngrijești toată viața un om care nu se mai face bine și nu mai are cum să dobândească vreun venit.

  Cum au povestit echipele de medici plătiți de Crucea Roșie care umblau prin satele prăpădite în vremurile Regatului, 1927, 1929, 1930, 1931: e foarte ușor să spun că l-am tratat azi, cu medicamentele mele; dar asta nu îl face să nu mai muncească la pădure la -20°C, să nu mai trăiască o familie întreagă claie peste grămadă într-o colibă, să nu se spele, să bea palinca proastă făcută din resturi și să mănânce te miri ce. Eu îl tratez azi, el moare mâine!

  Același lucru care s-ar fi putut spune o generație mai târzu: frig, naveta cu rata de la țară, hale jegoase, unelte proaste, alcool din belșug, fumat toată ziua Carpați și Snagov…

  Uber nu are de cărat niciuna din poverile de natură socială ale unei firme de taxi. Nu plătește RCA de 3500 de lei, nu cere atestate, nu are mașinile lovite pe la toate colțurile, nu are angajați toți țiganii semianalfabeți, nu e oprit de 10 ori pe zi de Garcea. Are toate avantajele și nicio belea.

  Cum ar fi zis un anume Stalin, taximetriștii sunt niște oameni ai muncii și Uber niște paraziți ai NEPului!

 10. krossfire

  Da, dar sa stii ca multe spitale si clinici private nu opereaza. Insa e adevarat ca mai niciun spital privat nu e facut “for the long run”. Vii, iti rezolvi problema si pleci. Nu esti tratat paleativ si nu ti se recomanda convalescenta, deci pierderile pe termen lung sunt intr-adevar mici.

 11. Celia

  Nu este bine ce se intampla in tara noastra, dar pana la urma, meseriile si activitatile se aleg si intr-un fel sau altul, toate produc bani pentru tara noastra.

 12. Emil C

  Spitalele private fac profit fiindca cer extraordinar de multi bani pe niste servicii care costa putin. Nu e mare filozofie.

 13. Kathy Bates

  Un comunist stalinist ar fi zis: și NEPul produce bani pentru țara noastră, dar uite că o să ne lipsim de el.

  Alt comunist, pe numele său Orwell, ar fi zis: toate meseriile și activitățile se aleg, dar unele sunt mai egale decât altele. Riscul de linșaj mineresc sau de viol în grup e diferit de la o meserie la alta.

 14. Monica

  Consider ca suntem o natie de prosti, care se multumesc cu nimic si care nu fac nimic pentru a asigura un viitor mai bun generatiilor ce vor veni. Hotie, prostie si dezinteres.. din pacate vor exista mereu. Nimeni nu face nimic pentru ca tara asta sa devina mai frumos de povestit.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.