Cifrele irelevante duc la statistici irelevante.

Cred că asta ar trebui să fie o lecție de bază pentru orice om funcțional din lumea asta. Și anume că dacă aduni numere care nu se pot aduna sau compari cifre care nu se pot compara, ajungi la statistici irelevante. Două exemple.

Primul e din IT. Apple vinde mai multe calculatoare decît toată piața de PC-uri. E, desigur, vorba doar de ultimul trimestru din 2013, nu contează că piața de PC-uri e în scădere sau că ceea ce numesc cei din articol calculatoare nu sunt chiar calculatoare (dacă merg pe modul lor de gîndire, un PC e mai multe calculatoare, fie și numai pentru că monitorul e un calculator în sine).

tim-cook
Photot: AP/Alexander F. Yuan – Tim Cook, arătînd de parcă v-a luat banii la toți

Sigur, statisticile alea sunt făcute pentru a încuraja diverșii partizani în diversele acțiuni pe care le întreprind. Sunt cifre de marketing, menite să vîndă ideea că iată, Apple nu se îndreaptă spre un nou faliment intelectual. Neimportant, totuși, pentru că ceea ce trebuie înțeles aici e că statistica nu spune nimic. E irelevantă. Seamănă cu ce spune comentatorul cînd comentează Săgeata Năvodari cu Viitorul Constanța: “De zece ani Viitorul Constanța nu a mai marcat la Năvodari, și și atunci a fost într-un meci de antrenament, cînd se plictisiseră de terenul din Constanța”. “Atacanții din Năvodari nu dau niciodată mai mult de două goluri cînd au jucat într-o miercuri!”. “Echipa din Constanța nu a mai dat gol de la mijlocul terenului din 1948, și atunci cu pistolul automat îndreptat spre portar” etc. etc. etc.

Al doilea exemplu sunt cifrele de la examenele școlare. În afara evaluărilor școlare și a cazurilor extreme, notele de la examenele școlare nu au absolut nicio relevanță. Scopul lor este acela de a stratifica artificial o masă de indivizi. Notele din școală sunt irelevante.

De aceea, orice eforturi de a face statistici bazate pe ele sunt hazlii. Să ne uităm în acest top: cele mai mari genii din sistemul românesc s-au născut la Buzău. Apoi, pe locul doi se află o școală din Alba Iulia unde un singur elev s-a prezentat la examen. Un fel de Cichi Cean sau Brusli – ăia l-au trimis pe ăla în față ca să bată toate armatele cotropitoare. Urmează apoi școala gimnazială din Ulma.

Ori singurul lucru pe care poți să-l scoți topul ăsta e că din primele trei școli din țară, în două dintre ele oamenii se zbat să afirme că ei nu sunt moldoveni; că nici bucovinenii, nici buzoienii nu vor să se asocieze cu așa pramatii.


5 Replies to “Cifrele irelevante duc la statistici irelevante.”

 1. Vlad

  Într-adevăr, comparația e facută foarte prost.

  În general în device-uri iOS, o treime sunt ipads și două treimi iphones. Un telefon nu înlocuiește un PC, dimpotrivă. Dar un ipad în general da.

  Deasemenea, efectul de crăciun e clar. Un cadou de la Apple e binevenit (eu înțeleg că tu detești Apple, dar în situația de față un pic de empatie față de consumatorul mai de rând nu strică), iar friends don’t give friend Windows 8 laptops. E o tâmpenie de OS, un manticore care nu face aproape nimic bine.

  Încă un deasemenea, o bună parte din vânzările de PC-uri merg la companii. Clienții corporate sunt în general mult mai conservatori cu sistemele de calcul (de genul – folosit IBM/Microsoft/etc. 20 de ani, tot cu ăia stăm). Sunt destul de mult în urma home user-ului. Dar și acolo lucrurile se schimbă.

  Ce spun eu e că efectul de înlocuire a PC-urilor cu tablets pe partea de home users e real și puternic. Șansele ca ipad-urile să intre masiv pe partea de corporate în câțiva ani e mare (și apropos, având în vedere faptul că departamentelor de IT le place mult o soluție cât mai standard/unică/cât mai puține variante, ipad-urile au șanse mai mari decât tabletele android). Lu’ Microsoft are de ce să-i fie frică 🙂 .

  Comparația e făcută prost, dar detaliile nu sunt chiar inutile.

 2. Bogdan Popa

  Șansele ca ipad-urile să intre masiv pe partea de corporate în câțiva ani e mare

  Nu sunt de acord. PC-urile sunt in declin și vor continua pe panta asta, dar eu văd chromebooks ca fiind înlocuitorul lor. Sunt laptopuri ieftine, vin integrate cu servicii google, au tastatură fizică, bateria ține mult și ecosistemul începe să se dezvolte frumușel prin introducerea de aplicații offline. Pentru sarcini de tip office (citit/răspuns mail, web apps, browsing) sunt mai mult decât suficiente. În domeniul corporate “cutting costs” e foarte important. De ce aș da eu, compania X, 500 $ pe un ipad, 100$ pe o tastatură fizică și încă ceva dolari pe o aplicație să-mi trimită imaginea pe un monitor? De banii ăștia pot să cumpăr lejer 2 Chromebooks și să rămân și cu bani de semințe.

  Și nu, o tabletă fără tastatura fizică nu e bună pentru sarcini office.

 3. Vlad

  În România, absolut de acord.

  În State, costurile sunt altele. Adică costul device-urilor e relativ minuscul față de alte costuri.

  Cel mai important lucru până la urmă e funcționalitatea. De multe ori asta înseamnă Microsoft Office și e-mail, și training-ul angajaților.

  Dup-aia vine mentenanța. PC-urile își fac treaba, dar generează probleme în mod continuu. Ai nevoie de angajat IT care să mențină sistemele de calcul, și nu-s ieftini (de 50k-130k salariu pe an, depinzând mult de zonă, nivel, etc.)

  Dup-aia vine costurile de software (poți include și office aici).

  În fine, costurile de hardware.

  Cum să zic, în condițiile în care doar asigurarea medicală a unui angajat e pe la 500-1000$ lunar, dacă o tabletă costa 500 sau 1000 de dolari, tot una e …

  Acum, asta se aplică la fel de bine și la Chromebooks și la iPads. Cu o excepție: Office. Sincer, nu cred că Microsoft va face vreodată un release de Office pentru Chromebooks. Evident, asta e o predicție și poate fi greșită.

 4. Dorin Lazăr

  Nu prea văd tableta să înlocuiască laptop-ul/PC-ul; în schimb, văd laptopuri din ce în ce mai subțiri și mai ușoare.

  În rest, noi să fim sănătoși. Da, Microsoft nu cred că va face Office pentru Chromebooks deși cred că Office 360 something merge.

  Oricum, ideea importantă e că dacă ai cifre irelevante, statisticile sunt la fel de irelevante.

 5. Vlad

  Da, exact așa-i, noi să fim sănătoși :). O situație în care companii diferite controlează Office-ul și sistemul de operare e o îmbunătățire considerabilă față de situația actuală, chiar dacă e vorba de Apple. Punctul meu de vedere, evident.

  Îmi dau seama că asta e o discuție pe tangentă, oricum, voiam să mai adaug ceva: multe companii nu vor să-și țină documentele critice și confidențiale în cloud. Faptul că office-ul te lasă acum să faci și, și, iar Google docs te obligă să pui chestiile online, îi dă office-ului un mare avantaj.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.