Cînd ‘interesul public’ primează

Vă mai aduceți aminte de Apple, nu? E compania aia mișto care a dat în judecată pe toată lumea pentru că s-a apucat, vezi Doamne, să facă tablete și telefoane cu formă dreptunghiulară. Drept urmare Samsung Galaxy Tab 10.1 nu s-a mai vîndut în Germania (și cred că încă nu se mai vinde), și procese similare au loc prin State?

Vă mai aduceți aminte de Microsoft, compania aia care dădea în judecată pe toată lumea pe motiv că e posibil să includă ceva patente de-ale lor care costă numai fix cît costă o licență de Windows Phone? Nu că ar fi putut să dovedească ceva, și nu că patentele chiar ar fi niște chestii valide, doar că nimeni nu are curaj să stea în tribunal față în față cu Microsoft. Una din isprăvile lui Microsoft este să obțină o interdicție de vînzare în Germania a telefoanelor Motorola.

Ei bine, Motorola Mobility (acum oarecum deținută de Google) a dat în judecată pe Microsoft pentru încălcarea unor patente cu XBox-ul. Ce fac cele două companii care lucrează mînă în mînă de la facerea lumii încoace?

Păi fac asta: imploră congresul american să nu cumva să accepte o interdicție de vînzare a produselor Microsoft în virtutea ‘interesului public’.  Apple se teme de interdicțiile de vînzare pentru produsele sale la fel de tare ca și Microsoft, și e o problemă de timp pînă cînd patentele o să-i lovească și pe ei. În fond, sunt două firme care au furat tot ce-au putut, fără rușine, după care au dat în judecată pe alții pentru că au încercat să adopte o atitudine similară.

Dar cel mai tare mă enervează ‘interesul public’. Este un trademark al corporatismului, acest comunism ‘cu față umană’, este o dovadă a faptului că există o distanță enormă între capitalism și corporatism. În loc să-și rezolve problemele în spațiul comercial, pun în mișcare rotițele statului socialist, în care ‘interesul public’ primează. Microsoft are o problemă mare cu vînzările Windows Phone? NICI O PROBLEMĂ! Dă în judecată pe toată lumea și ia niște bani nemeritați de la cei ce vînd Android, bani care fac cît un sistem de operare. Nu îi cîștigă prin competitivitatea produselor lor, ci prin competitivitatea în arena legală, acolo unde cer (în fond) arbitrajul statului în probleme comerciale.

E ca și cum te-ai pune să joci fotbal contra unei echipe care are 1000 de jucători în teren, și care în momentul în care reușești să aduci mingea la ei în teren schimbă regulile jocului și spun că dacă atingi mingea în terenul lor e offside. Sau, echipa lor la trei cornere are un 11 metri. Asta ca să fiu în temă cu campionatul european de fotbal la care jucăm și noi, la sămînță, mic și bere.

Revenind la subiect, nu cred că mai trebuie să zic că e o dovadă de lașitate, de neasumarea acțiunilor cauzate de propriul comportament distructiv și, în cazul Apple, de ipocrizie nemărginită. Tot ce știu este că pe viitor voi încerca pe cît posibil să mă retrag din ‘combinațiile’ care implică tehnologiile celor două companii. Chiar dacă acum sunt puternic prins cu una din ele, nu înseamnă că nu pot să încerc să schimb ceva. Am spus că e o dovadă de toleranță și de maturitate din partea mea, dar nu mai e cazul. Experimentul e pe sfîrșite.

Pe final, vă las să vă clătiți ochii cu un desen cu Lara Croft via Official Tomb Raider Blog.

Lara Croft from the 2013 release, Author: Andrey–106 (Click on the picture to see the original)

Pentru că pot.


11 Replies to “Cînd ‘interesul public’ primează”

 1. Diana

  Uitasi ca Google a fost dat in judecata de catre Oracle over Java in Android? Hai Sa fim seriosi ca nu numai Apple sau Microsoft joaca murdar, toți o fac!

 2. Dorin Lazăr

  Au trecut prin Jury trial. Ai văzut și concluziile judecătorului? Pe scurt: “Bă voi ăștia de la Oracle, cu mizerii d-astea veniți? Sunteți de rîsul curcilor”.
  Google nu a cerut protecție de la stat cînd au fost în proces cu Oracle. Need I say more?

 3. Diana

  O sa fie un appeal, just wait and see! Surprize, surprize! :))
  Google împreuna cu prietenii lor de la Apple, Microsoft si Cisco Systems au cerut Congresului american un tax holiday on offshore profits! Ups! Google dat in judecată pentru Privacy Isuess. Mai vrei? Stai linistit, ca toți is” curati” lol

 4. Mircea

  companiile mari, ale de le zici tu multinationale, se invart in cercuri inalte. acolo se face ghici ce? politica. iti suna cunoscut cuvantul asta? da, doar politica! si care este calitatea #1 de care ai nevoie in politica? ipocrizie. executivii corporatisti stau la masa doar cu senatori, congresmeni… si revenind pe meleagurile noastre, Scripcaru sta la masa cu Butuza si altii ca ei. life is a bitch!

 5. Mircea

  unde? in subconstient. e suprimata. te duci la pisicolog, poate reuseste sa o scoata la interval… 😀

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.