Cine a început al doilea război mondial?

Într-o prezentare un pic mai diluată decît necesar, Viktor Suvorov pune într-o perspectivă nouă (pentru lumea occidentală) începutul primului război mondial.

Ca ipoteze de lucru, Suvorov reamintește tîrgurile făcute între ruși și nemți înainte de septembrie 1939. Stalin și-a oprit intrarea trupelor în Polonia pînă cînd în ochii opiniei publice au putut deveni ‘eliberatori’. Desigur, nu pentru polonezi, care au trebuit să îndure masacre precum cel de la Katyń.

Prezentarea e un pic mai diluată, dar vă asigur că merită să o urmăriți. Avertizez că prezentarea e în engleză (bad english or very good russian, auditoriul a avut de ales 🙂 ).


3 Replies to “Cine a început al doilea război mondial?”

  1. Dorin Lazăr

    Foarte tare dacă v-a predat așa la școală – dar povestea canonică e aia cu Hitler care e maleficul și Stalin care e the good guy. Și aia mi s-a predat.
    Perspectiva e totuși pentru americani, care probabil nu au același insight ca noi cînd vine vorba de chestii ce țin de Europa. Omul a scris o carte despre asta, și incearcă să o promoveze – which is good, poate mai scutură un pic din aplecarea asta teribilă pe care o au spre stînga americanii din ultima vreme.

  2. blunthead

    Stai liniștit, nici in UK nu ți s-ar preda că în ’40 Churchill vroia să trimită sprijin militare Finlandei atacate de URSS.
    “Omul a scris o carte despre asta, și incearcă să o promoveze – which is good, poate mai scutură un pic din aplecarea asta teribilă pe care o au spre stînga americanii din ultima vreme.” -> da, poate o merge la porcii capitaliști de peste ocean, Europa is long gone.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.