Cine e de vină că nu mai merge Tv în Chrome?

Cei de la televiziunile pe care le urmăriți și pentru care poate că ați și plătit. Pentru că sunt prea leneși ca să le ceară celor cărora le-au dat bani buni să le dea o soluție acceptabilă. Ah, și dezinteresului față de aspectele tehnice. Problema asta se cunoștea de către dezvoltatori din 2013, când pe site-ul proiectului Chromium s-a postat timeline-ul pentru închiderea suportului de NPAPI.

În primul rând motivul pentru care în septembrie 2013 s-a anunțat că suportul de NPAPI se va închide. Citez din postarea celor de la Chrome:

The Netscape Plug-in API (NPAPI) ushered in an early era of web innovation by offering the first standard mechanism to extend the browser. In fact, many modern web platform features—including video and audio support—first saw mainstream deployment through NPAPI-based plug-ins.

But the web has evolved. Today’s browsers are speedier, safer, and more capable than their ancestors. Meanwhile, NPAPI’s 90s-era architecture has become a leading cause of hangs, crashes, security incidents, and code complexity. Because of this, Chrome will be phasing out NPAPI support over the coming year.

Chromium team blog post (September 2013)

Motive suficient de solide. Alternative există, așa cum arată și echipa Chromium pe postarea cu timeline-ul. Și totuși, dacă se știa din 2013 de ce nu s-a făcut nimic? Sunt mai multe motive. Hai să le enumerăm.

În primul rând calitățile managerilor firmelor care distribuie conținut. Serios, e atât de simplu. De exemplu în România Digi Online continuă să dea conținutul TV live, pe când Telekom Tv (Dolce & friends) nu. Dar și ei au niște limite, dovadă că Digi-Play are aceeași problemă cu conținutul video-on-demand. Nu pentru că e imposibil să dai conținut VOD – HBO Go demonstrează că dacă vrei cu adevărat să dai servicii online poți. Trebuie să și vrei, iar în contextul ăsta managerial înseamnă să dai banii pentru o nouă soluție de streaming sau să bați cu pumnul în masă la cel care ți-a vândut soluția inițială. Și ăsta nu e un lucru atât de simplu cum credem, uneori e mai ușor să ceri utilizatorilor tăi să schimbe browser-ul, chiar dacă unii s-ar putea simți ofensați.

În al doilea rând cei care oferă soluții. În lumea soluțiilor software e o mare câinoșeală, e vorba de bani buni și cei mai eficienți sunt cei care mușcă și fug. Da, sigur, nu sunt cei mai buni dacă stai să te gândești obiectiv, dar așa se fac afaceri în IT: firmele tind să facă o treabă de proastă calitate care “funcționează acum” și-atât, urmând ca pe viitor să ceară mai mulți bani pentru aducerea la zi a soluției (deși soluția era învechită din start). Cam asta s-a întâmplat cu Nagra (pentru Digi) sau VeriMatrix (pentru Telekom) – niște provideri aparent de încredere, apropos, mai ales Nagra care impune standardele în materie de livrare de conținut criptat în zona de satelit.

În al treilea rând, cei care oferă conținutul de distribuit s-ar putea să nu accepte lucrul ăsta – tu s-ar putea să câștigi conținutul respectiv în baza unui contract prin care specifici în clar în ce fel vei proteja conținutul – și costă destul de mult să renegociezi acel contract. Cel mai des cei care oferă conținutul sunt la rândul lor niște companii infecte care impun niște condiții absurde, anti-utilizator. (apropos, asta nu scuză furtul, ca să fie clar care e poziția mea). Nu e cazul TelekomTv care, pentru canalele de sport, ei oferă conținutul, deci sunt singurii vinovați pentru faptul că nu merge soluția de streaming pentru live.

Cam asta e problema, pe scurt. E vorba de neglijență dar și de foarte mulți bani.

Apropos, mi-am închis din nou blogul tehnic. Îmi dau seama că nu îmi place să scriu pe zona tehnică de vreme ce de-un an nu am mai adăugat conținut. Nu are sens să țin două bloguri, nici eu nu am timp, am lucruri mai interesante de făcut. Ceea ce înseamnă că din nou o să poposească aici, pe subsecțiunea de Tehnic, diverse articole, poate în engleză, poate în română, o să mă mai gândesc.

telekom
Profesioniștii de care ai nevoie: nu sunt în stare să dea un stream pe net, că e prea greu în 2015.

8 Replies to “Cine e de vină că nu mai merge Tv în Chrome?”

  1. smudo

    “mai ales Nagra care impune standardele în materie de livrare de conținut criptat în zona de satelit” ,pe bune?? De cand Nagra impune standarde? Este cea mai slaba criptare de care am auzit vreodata, o data ce ai spart “codul” ai TV mocca cam o luna de zile. Conax si NDS fac legea pe criptare si pe satelit si pe net. Vezi asta si din faptul ca NDS-ul a fost cumparat de Cisco si e folosit la diferite stream-uri fie VoIP fie video.
    Da, cele doua costa de cam 10 ori cat Nagra, de aici si diferenta de calitate.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.