Cine este Donald Trump? Sau cum ne fabricăm propriile coșmaruri

Zilele trecute am avut niște dispute pe care le-aș numi aproape violente cu un amic. Băiatul destupat la mine, băiat de stânga, cu siguranța aia specifică că el știe adevărul și ăștia de dreapta sunt niște încuiați care nu au pic de creier. Dialogul îmi e familiar – în orice zonă politică te-ai înscrie se apropie un an electoral și, natural, pentru cineva vei fi în tabăra greșită. România, din fericire, e foarte puțin polarizată – suntem o mare majoritate care urâm corupția (dar care suntem și noi corupți) și o minoritate care iubește corupția și mita (Parlamentul României, grupul infracțional al anului 2013 și câțiva intelectuali precum Vasile Ernu care explica cum mita e de fapt un liant social). Stânga, dreapta, nu au sens la noi.

Dar cam toți oamenii sub 50 de ani sunt pe Internet zilele astea, iar Internetul e o treabă care polarizează instantaneu. Cum robotul de enervat proștii este o invenție ce ne e la-ndemână, poate ar trebui să facem o pauză și să vedem ce urmări au lucrurile pe care le facem, gândim și, mai ales, spunem despre oamenii din jurul nostru care au două mâini și două picioare (cel puțin în programul genetic) dar sunt subumani pentru că ascultă manele sau votează cu Ponta.

Pe la sfârșitul anilor ’90, marele erou al păcii liberale numit Bill Clinton își încheia bombardamentele mandatul lăsând loc unei mari dispute între George W Bush și băiatul ăla care a inventat Internetul și faza aia cu topitul complet al calotei glaciare în 2015, Al Gore. După ce a câștigat GWB, a pornit un adevărat război mediatic pus pe dovedit că GWB este subuman, un individ incredibil de prost alături de electoratul care l-a votat.

George-W-Bush--26398

Pentru cei care nu știu, George W Bush e un tip foarte inteligent. Mult mai inteligent decât cei care citesc această postare în acest moment și râd amintindu-și pozele cretine în care GWB era asemuit unui cimpanzeu. (Ca bârfă, GWB e tipul care a salvat multe milioane de africani de la moarte sigură, dar vă las să descoperiți voi despre ce e vorba în planul PEPFAR, ăla oprit de Obama) În fine, tipul e doxă – iar românii ar trebui să-i mulțumească pentru faptul că avem acum scut anti-rachetă.

Însă impresia cu care a rămas românul mediu este că Bush Jr. e un cretin – și asta e impresia pe care o are o Europă întreagă. Campania media contra lui Bush a fost necruțătoare. Toți oamenii care au o opinie despre Dabăl-ya au o opoziție teribilă față de un personaj pe care nu-l cunosc, formată prin acea campanie teribilă. Rezultatul acelei campanii este Donald Trump, un Donald Trump candidat viabil la președinția Statelor Unite.

Nu vorbesc de o contra-campanie a proștilor ironizați în fiecare zi din anul 2000 încoace. Vorbesc de oamenii “deschiși la minte” care l-au ironizat de la un cap la celălalt. Genul de oameni superiori, care nu au cum să se coboare la nivelul redneckșilor care l-au votat pe Dabălya.

quote-george-w-bush-is-like-a-bad-comic-working-the-crowd-a-moron-if-youll-pardon-the-expression-martin-sheen-117-81-23
Genul de oameni care nu știu să scrie “you’ll”

Hai să vă explic cum. O să iau un simplu exemplu, recent, pe înțelesul tuturor. Anul trecut s-a dus vestea despre un orășel din North Carolina care a refuzat să instaleze panouri solare pentru că ar absorbi tot soarele. Nimeni nu s-a mai obosit să afle care a fost povestea reală (Huffington Post și-a actualizat articolul, pentru că poate) dar povestea era cu totul alta. În mintea oamenilor rămâne povestea cu absorbitul întregului soare. Când tragi linie rămân taberele: cei care sunt deștepți și știu că doar proștii cred că soarele e absorbit, și ceilalți.

Ceilalți vor reacționa. Lent, fără prea multă convingere, dar în cele din urmă cu foarte multă determinare. Când o categorie socială, un grup politic sau social e pus permanent la colț, el se va răzvrăti. Când oprimi o categorie de oameni pentru multă vreme, ei vor reacționa negativ și vor face ceva cu adevărat șocant. În cazul conservatorilor din Statele Unite, ei îl vor vota pe Trump, după ce de două decade aproape sunt punchline-ul pentru fiecare articol din mass media liberală.

Noi îl cunoaștem foarte bine pe Trump sub numele Corneliu Vadim Tudor. CVT a ajuns în ultimul tur de scrutin în anul 2000, când toate partidele politice au făcut un mare efort ca să-l susțină pe Ion Iliescu (ăla pe care îl înjură toți acum). Rezultatul? 33% Corneliu Vadim Tudor. Cu toată lumea contra lui.

Vadim a fost un om făcut de Ion Iliescu, menit să fie mereu un chibiț pe lângă curtea regală a principelui socialist. Ceea ce l-a crescut, însă, a fost atragerea lui în centrul atenției la fiecare problemă apărută. Ironizările și atacurile dese la adresa lui. În loc să fie ignorat, Vadim a fost crescut – a fost luat în serios, augmentat de către criticii lui. Fără ajutorul “democraților”, autocraticul Vadim nu ar fi avut nicio șansă.

De-asta crește și Trump – pentru că reversul medaliei superiorității celor care susțin candidații convenționali este o mulțime întreagă care nu a putut fi reprezentată, fiind prea proastă. Un candidat a preluat durerea lor, și o transpune grosier pe sticlă în fața lor. Trump este rezultatul scindării sociale create de oamenii care se cred prea superiori să vorbească cu cei din jurul lor.

Cam cum suntem noi, românii de azi, cu manelele sau cu creștinii. Prea superiori ca să-i băgăm în seamă pe ăia mulți și proști care nu-l citesc pe Cărtărescu și nu consideră că muzica s-a terminat când s-a despărțit Led Zeppelin. Noi, ăștia, ne pregătim de coșmarul ce va urma. Noi ne ridicăm deasupra unei majorități care se va supăra foarte tare și ne va lua preșul de sub picioare.

Nu anul ăsta. Nu anul viitor. Dar dă-i 10, 15 ani. Dacă nu găsim o cale de a ne reconcilia ca popor, de a ne accepta unii pe ceilalți, următorul Trump, următorul Vadim se va naște în România și ne va reconcilia cu bocancul.

Așa că puneți mâna și ascultați o manea, ca în vremurile în care umplea stadioane.


35 Replies to “Cine este Donald Trump? Sau cum ne fabricăm propriile coșmaruri”

 1. xominCosmin

  Nu iese trump presedinte nici daca ar ramane doar un singur republican in cursa.
  Masinaria de vot din America nu se compara cu Romania.
  Oricat de “inapoiati” par dpdv al democratiei si al alegerilor reusesc sa indeparteze gunoaiele.
  La noi vadim chiar ajungea presedinte daca nu se mobiliza dreapta.

  Legat de stanga democrata, da, toti prostii cool vor sa fie democrati.
  Pentru ca e mai simplu sa spui “dau de pomana” decat “sa punem mana la munca”

  Acum sunt si lucruri de bun simt pe care le spun democratii, mai ales in partea de reglementare. Dar per ansamblu sunt niste dobitoci.

  Referitor la Romania, noi nu avem dreapta.
  pnl-ul care se pretinde de dreapta insa de fiecare data cand a fost la guvernare a adoptat masuri mai bolsevice decat psd-ul
  si invers, psd-ul a demonstrat si cu nastase si cu ponta ca poate sa fie un partid de dreapta, cel putin dpdv al afacerilor.
  Realitatea e ciudata si nu prea are legaturi cu propaganda de partid.

  PS. nu votez nici psd (din principiu) si nici pnl pentru ca mereu i-am considerat niste oportunisti incompetenti

 2. radu

  Trump e om de afaceri, Basescu a fost ministrul transporturilor, primar, si presedinte ales de 3 ori, practic oamenii au decis in ca el sa ramana pe post de 4 ori si niciodata impotriva. In istoria americii oamenii de afaceri nu au fost buni in functiile statului, si mai ales ca presedinte.

 3. perrkele

  Problema nu e ca Bush e sau nu inteligent, ci e ca a fost destul de prost ca presedinte sau cel putin asa au parut multe dintre deciziile lui la prima vedere. Si nu prost in sensul de putin inteligent, ci prost in sensul ca nu a facut o treaba buna ca presedinte.

 4. Vlad

  Gluma din State – ce face W in timpul liber? Studiaza cu atentie istoria SUA, poate-poate gaseste un presedinte mai prost decat el.

 5. DanC

  Parcă Steyn te-a citit în ultimele 24 de ore! 🙂 Uite cam aceeaşi idee din text, dar în engleză:

  The Republican Establishment makes a pretty nice living out of “ideas, ideology, philosophy, policy, and so forth”. The voters can’t afford that luxury. They live in a world where, in large part due to the incompetence of the national Republican Party post-Reagan, Democrat ideas are in the ascendant. And they feel that Trump is maybe the last chance to change that.

  Mda, ar zice tot omul, şi ce e aşa rău cu ’Democratic ideas’? Păi e pentru că democraţii sânt de stânga. Şi de când cu Obama, democraţii put tot mai mult a socialism.

  By the way, o chestie drăguţă despre Hussein:

  “If Obama had 2 more terms, he’d have to build a wall to keep Americans in.”

  🙂

 6. Radu

  Hai ca aia cu PEPFAR ai exagerat-o. PEPFAR nu rezolva problema fundamentala, de unde apareau toate bolile din lumea si era o pierdere de bani pe langa ajutorul ala de moment dat unui procent oricum prea mic de oameni. Daia au restructurat toata ideea si au inceput sa atace problema pe toate fronturile nu doar AIDS. Si au dat bani pana in 2011 cand au dat doar 25% din cat au promis. Criza and shit. Bush a fost ok ca pus treaba pe picioare dar cam prost implementata, oricum el personal era ocupat cu alte razboaie. Asa ca nu poti sa zici ca a salvat Bush Africa. Nimeni nu a salvat Africa si nimeni nu o sa o salveze. Aia care au impact mare si care nu apar la TV sunt aia de la Water care le tot sapa puturi si fantani, chiar daca nu sunt nici aia ingerasi au scos din rahat multi oameni.

 7. Vlad

  Oooo, păi ar fi un lucru extraordinar dacă cei care dau vina pe Obama instinctiv (when in doubt, blame Obama) ar trage o tură prin afara Statelor Unite, să vadă cum sunt lucrurile și prin alte părți. Începând cu Bill O’Reilly, care amenință că o tulește în Irlanda dacă Sanders e ales, Irlanda fiind considerabil mai socialistă decât Statele Unite :-D. De țări mai puțin “socialiste” decât SUA, nu știu decât insule relativ mici și în principal bancare.

  E puțin probabil că va fi un exod, mai ales în condițiile în care economia SUA e cam singura economie majoră care a crescut încetișor, dar continuu din 2009. Și dacă pleacă, în principal vor găsii țări considerabil mai socialiste.

  De unde vine “when in doubt, blame Obama”? În principal dacă la conducerea țării e o persoană care nu-ți place, dai vina pe el cam pentru orice. Dar în cazul ăsta mai e și Big Lie Corp, care repetă aceleași chestii ad nauseam, iar mulți oameni, în principal din sudul țării, pentru că într-adevăr o duc prost, îl detestă pe Obama, și pentru că habar n-au ce se întâmplă în restul țării/lumii dau vina pe el.

  Din punctul meu de vedere Obama n-a dat o singură lege care să crească redistribuirea (socialismul) în Statele Unite. Obamacare e defapt o alternativă conservatoare la un sistem de plată centralizat și aproape universal, lucru pe care cam toate țările dezvoltate îl au. Doar că, evident, a fost propusă de Obama, și asta e problema fundamentală, republicanii și Big Lie Corp au atacat-o imediat.

 8. Dorin Lazăr

  Obama îi șăfu’ la Statele Unite. E imposibil să nu-l blamezi pentru lucrurile pe care le face. În plus Obama e duce binișor în comparație cu Bush Jr, pentru că nu e comparat constant cu o maimuță. 😀

 9. DanC

  @Vlad: I respectfully disagree. 🙂 Obama e marxist. Plus, totdeauna a fost diviziv democrati vs republicani. Plus, ii pupa-n dos pe militantii black, pe militantii musulmani, e politically correct si impune asta la tot aparatul de stat, iar ObamaCare e un dezastru. Nu e vorba de idee in sine, e vorba de cum a fost implementata: sa impui cu amenintarea de amenzi un nivel de asigurare si un intreg sistem care nu face decit sa ridice preturile cind se putea face altfel, minimalist. De exemplu fiecare din contractele existente de health insurance sa fie negociate intre companii si stat. Nu e treaba americanului de rind sa umble ca nebunul sa fie compliant, statul trebuie sa serveasca cetateanul. O urgenta sa fie platita automat de stat, indiferent ce contract ai in timp ce o operatie cosmetica sa fie din buzunarul omului (daca nu e reparatorie).
  Ar mai fi chestii…

 10. Vlad

  @DanC – apropos ești în State?

  Când vorbești de militanții black, sună ca și când ar fi un fel de al qaeda … hai să fim serioși. De unde și până unde?

  Iar Obamacare nu e nici pe departe un dezastru – foarte mulți oameni care erau în afara sistemului medical au acum asigurare (aprox pe la 15 millioane). Evident că se putea face altfel, și mai bine. Doar că ai în vedere că exact aceeași lege trebuie aprobată și de cameră și de senat, altfel nu trece. O lege întotdeauna e un compromis.

  Obamacare nu ridică prețurile de loc, dar pe de altă parte nu prea face nimic să le oprească creșterea (ele creșteau foarte bine și înainte și după Obamacare). Asta nu înseamnă că legea e proastă … înseamnă că trebuie găsite alte soluții pentru reducerea costurilor din sistemul de sănătate.

  Iar ce propui este un sistem în care statul fie plătește, fie e intermediar la negocieri. Ori așa ceva e mult mai socialist decât Obamacare.

  Oricum, a avea oameni în afara sistemului de sănătate e un lucru rău pentru toți, nu doar pentru cei implicați. A impune amenzi e un lucru absolut normal dacă duce la o problemă socială. Sunt amenzi absolut normale, de exemplu, pentru a circula fără asigurare de răspundere civilă.

 11. Vlad

  Un șef care nu are putere legislativă, apropos.

  Nu e comparat întotdeauna cu o maimuță, ci e urât pentru că e negru și acuzat că e musulman.

 12. Vlad

  Iar acuzații de genul – e marxist, e islamist, merg bine cu niște exemple și dovezi clare. Gen – a propus legea asta, deci e marxist.

 13. DanC

  Nu, sint in Canada. Dar am locuit si in State si mai merg din cind in cind, stiu binisor care-i treaba.

  Going back to our “argument” (cu scuze anticipate stapinului acestui blog), uite de ex asta din Forbes:

  http://www.forbes.com/sites/markhendrickson/2012/07/26/president-obamas-marxist-leninist-economics-fact-and-fiction/#580aa46e2941

  Apoi ca e pro-Islam: a fost si este pro-Palestina, apoi discursul de la Cairo, Benghazi/2012, discursul de la UN (2012 parca) – “the future must not belong to those who slander the Prophet of Islam”.

 14. Vlad

  Multe chestii dubioase în articolul respectiv, le iau un pic în ordine inversă:

  Sistemul financiar curent mai curând descentralizează decât să centralizeze. În sensul că băncile mari au un necesar de rezerve considerabil mai mare decât cele mici.

  E vreo bancă mică pe-aici?

  http://money.cnn.com/2015/11/09/investing/too-big-to-fail-banks-need-a-trillion/

  Dacă una din băncile din lista asta intră în blocaj de plăți, să vedem atunci criză mondială …

  Offshore tax heavens – chestia pe care o atacă Obama apropos e complet ilegală. Ești obligat prin lege să declari toate veniturile și conturile externe dacă ești entitate americană. Legea asta era și înaintea lui, și după el. Deci problema e că implementează o lege existentă împotriva evaziunii fiscale?
  Abolition of inheritance – straw man curat murdar. Mie taxarea moștenirii peste 5 milioane de dolari nu mi se pare o abolire a sistemului de moștenire. Iar taxarea moștenirii peste o anume valoare o consider destul de utilă în prevenirea familiilor de tip clan feudal, care controlează părți din economie și politica pe termen lung.
  Eu nu consider sistemul de impozitare progresiv a fi marxist. Oricum, chestia cu 39% e și nu e. Dacă ești salariat într-adevăr aia e cota de sus. Doar că nu se aplică deloc la capital gains. Ce procente au plătit Warren Buffet și Mitt Romney în ultima vreme, de exemplu? El în principal la asta se băga. Straw man.
  Fox New e parte din Big Lie Corp. Nu c-ar fi cei de la stânga mai breji, doar că în eficiența propagandei sunt la nivelul mamei rusia (muuult peste CNN, NBC, etc.). Fox News se ia de Obama din prima zi, cu toate tunurile, el se ia de ei înapoi, ergo, vrea să controleze media.
  Mamă ce bine a controlat el industria petrolieră, că acum avem o situație în care supra-producția de petrol, alimentată considerabil și de producătorii locali, poate duce la o criză economică.
  Workers armies – defapt sub Obama numărul angajaților federali a stagnat (spre deosebire de ceilalți, inclusiv precedentul)
  Free education – ăla e un drept fundamental din declarația universală a drepturilor omului (reductio ad Marxum – faptul că Marx a spus ceva nu înseamnă că cineva care spune același lucru e neapărat Marxist).

  Cu Palestina – nu sunt deacord cu el absolut deloc, dar insistarea asupra unei soluții îl face naiv, nu islamist.

  Despre speech-ul respectiv (UN) – și mie mi se pare laș, doar că citit în întregime nu-mi pare deloc islamist:

  “The future must not belong to those who slander the prophet of Islam. But to be credible, those who condemn that slander must also condemn the hate we see in the images of Jesus Christ that are desecrated, or churches that are destroyed, or the Holocaust that is denied.

  Let us condemn incitement against Sufi Muslims and Shiite pilgrims. It’s time to heed the words of Gandhi: “Intolerance is itself a form of violence and an obstacle to the growth of a true democratic spirit.” Together, we must work towards a world where we are strengthened by our differences, and not defined by them. That is what America embodies, that’s the vision we will support.”

  https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2012/09/25/remarks-president-un-general-assembly

 15. Blue

  GWB inteligent ? Tu chiar vorbeşti serios ?
  Războiul din Iraq pornit doar pentru a-l răzbuna pe tac su, folosindu-se de emoţia 9/11, a fost una dintre marile erori. Suniţii care au pierdut puterea odată cu Sadam, sunt ISIS, acum. A doua, a fost criza economică creată prin scăderea taxelor (nu vroia să piardă alegerile ca tacsu, care crescuse taxele), ce a dus deficitul SUA la un maxim istoric, de trilioane de dolari. Cu multe efecte văzute şi nevăzute asupra economiei mondiale. Despre ce vorbim ?
  Şi lumea îl acuză pe Obama de creşterea taxelor, când trebuie să acopere deficitul lui GWB şi să scoată ţara din criza lui 2008 ? Poate au fost şi decizii bune, dar cele rele au fost mult prea mari.

 16. Blue

  Eu nu aş pune pariu. Dacă s-ar fi gândit şi la consecinţele acţiunilor/inacţiunilor sale, l-aş fi bănuit de aşa ceva. Dar nu e cazul.

 17. Blue

  Apropo de Donald Trump, vă mai amintiţi de Sarah Palin (candidata la vicepreşedenţie a lui Cheney) ? S-a făcut şi film despre ea. Din fercire, bine că nu a ieşit.
  Mai mult ca sigur o să se facă film şi după Donald.

 18. Nautilus

  Românii de azi, cu manelele sau cu cre(ș)tinii, sunt prea superiori ca să-i bage în seamă pe ăia mulți și proști care nu-l citesc pe Cărtărescu și nu consideră că muzica s-a terminat când s-a despărțit Led Zeppelin, dar următorul Trump s-a născut deja la mică distanţă de România și e pe cale să ne reconcilieze cu bocancul. Îl cheamă Vladimir Putin.

 19. Ionel

  Mi se pare greșită analiza ta. Trump nu e un candidat de extremă, e un populist. Seamană mai degraba cu Ponta, același minciuni, aceleași inexactități.

 20. totedati

  Pe care eu l-aș vota dacă ar candida în romînica! Și l-aș sprijini în toate acțiunile necesare reprivatizării economiei și ieșirii din NATO și UE

  Problema e că n-are nici un chef de a face asta și n-a apărut vre-o clonă mioritică putinică prin zonă

 21. Nautilus

  Aşa s-a întâmplat şi la ruşi: când au fost întrebaţi la sondajul de opinie pe cine ar vota, 85% din ei au răspuns în cor, aplaudând: “PE PUTIN!”

  Nu i-au întrebat şi ce părere au despre mângâierea pe ceafă cu bocancul FSBului sau al OMONului.

 22. totedati

  E vorba de psihologie de bază exploatată în mod kapitalist, adică eficient! Ce ne-ar mai place ca băsilă, blonda de la cotroceni, varanul porcușor cu soricul gros plus mulți alții să fie mîngîiați cît mai hard de bocancul dur și erect al trupelor omon!

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.