Cine a creat-o pe Le Pen

Moise Guran face o paralelă între Germania și Franța în 1930 și în 2014; concluzia lui este că Marine Le Pen e produsul involuntar al Angelei Merkel, fără absolut nicio logică. De fapt există o logică, lacunară, pe care o îmbrățișează dl. Guran este că:

moneda euro, dominată de filozofia Bundesbank-ului acţionează într-un mod similar etalonului aur din acea criză dintre războaie

Sugestia lui Moise Guran este că criza Republicii Weimar din anii ’30 ar fi provocată de etalonul aur. Din păcate afirmația aceasta nu are niciun fundament; nu un principiu economic solid a dărîmat Republica Weimar, ci datoriile mult prea mari față de adversarele din primul război mondial, combinată cu un management deficitar al crizei.

În ceea ce o privește pe Marine Le Pen, și triumful extremismului în Franța, el e rezultatul a zeci de ani de socialism, finalizate triumfător în succesul lui François ‘75% e al statului’ Hollande, nu de faptul că Angela Merkel a reușit să mențină EURO suficient de puternic cît să supraviețuiască crizei din 2008. Cu alte cuvinte politicile găunoase sunt cele care susțin triumful extremismului, eșecul politic al lui Hollande acasă e cel care creează monștri.

Moise Guran mai pomenea fără să vrea și de una din problemele majore pe care le-ar avea o Europă dezbinată: “Franța e putere nucleară”. Nu comentez mai departe, că deja speculăm prea mult; mai ales cînd corelăm cu livrarea de nave militare Mistral către Rusia și începem să nu mai pricepem nimic din geopolitică.

1280px-BPC_Dixmude BPC DixmudeCC


6 Replies to “Cine a creat-o pe Le Pen”

 1. moise

  in 1933, cand a incetat platile, germania platise doar 4 mld de dolari din datorie. premisa de la care plecati este asadar gresita. iar eu ma documentez temeinic, nu vorbesc dupa ureche.

 2. Dorin Lazăr

  Bun, Franța dorea să obțină valoare de la Germania și nu i-a păsat de faptul că Republica Weimar trecuse printr-o criză înfiorătoare. Nimic de comentat aici. Istoria Republicii Weimar este însă mult mai complicată, și conține și niște agresiuni umilitoare din partea Franței, de exemplu ocuparea regiunii Ruhr în 1923. Cînd se spune că Franța l-a creat pe Hitler, lumea se referă la hiper-inflația din 1921-1923 și la agresiunea armată a Franței din 1923.

  În cazul Franței de acum, însă, presiunea nu e externă, ci internă. Fără politica fiscală “mai sobră”, Franța și întreaga Europă ar fi trecut deja printr-o criză de mari proporții încă de la semi-falimentul grecesc. Explozia extremismului în Franța nu poate fi pus în spatele crizei oprite de Angela Merkel; din contră, în cazul acesta politica fiscală sobră a Germaniei ține în frîu extremismul, să nu iasă mai dur la suprafață.

  Nu neg, teza oficială a Marinei Le Pen sună bine de tot, felul în care își flexează mușchiul contra dușmanului tradițional al Franței, sperietoarea #1 a lor, e simpatic de tot. E ca și cum am afirma că Traian Băsescu a făcut Jobbik-ul puternic în Ungaria, prin politica lui sobră în legătură cu minoritățile în România.

  Sună bine, da’ nu prea stă în picioare.

 3. Mircea

  Angela Merkel nu a oprit nici o criza. stam mai bine doar pe hartie. sunt convins ca nu doarme noaptea prea bine stiind in ce ape se scalda Europa. Nemtii sunt singurii si adevaratii arhitecti ai uniunii si toata lumea stie asta. doar ca nu prea le-a iesit cum ar fi vrut. master of puppets.
  revenind, chiar crezi ca acest avant pe care il au extremistii in toata Europa se datoreaza exclusiv unor factori interni? eu zic sa te mai gandesti, pentru ca discursurile sunt mascate.

 4. Dorin Lazăr

  Interni Europei? Nu, sigur că nu. Doar avem un mare vecin la Est care ține foarte mult la identitățile noastre naționale. 🙂

  Nu degeaba am menționat Jobbik-ul, dovedit ‘partener’ rusesc.

 5. Mircea

  cred ca am mai discutat asta. si Germania este un ‘partener’ rusesc. chiar unul traditional, as putea spune. 😉
  eu ma refeream la factori interni nationali.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.