Cine e fermierul din Codlea?

Citisem zilele trecute (și m-am tot luat cu altele, cu muncă, prostii d-astea) despre fermierul modest din Codlea care nu cere absolut nimic pentru produsele sale și care a fost sancționat de autoritățile din Codlea pentru diverse nimicuri. Povestea m-ar fi emoționat la culme dacă aș fi avut un vid intelectual complet, dar e și mai interesant să afli și despre cine e vorba în povestea cu fermierul.

Întâi, faptele. Cetățeanul ăsta din Codlea s-a trezit cu o idee: cum ar fi ca lucrurile pe care le cultiv la mine în grădină să le împart cu oamenii din jurul meu? Așa că le-a expus în fața curții, oricine poate să ia ce vrea și cât vrea de-acolo. Dacă vor, pot să lase ceva în cutia poștală. Dacă vor, evident. Doar că statul român e nasol și nu îl lasă să facă acest lucru frumos.

Ăsta e doar un exemplu de evaziune fiscală, omul vinde niște produse (pentru că, să fim serioși, ia niște bani pe ele). Nu are certificat de producător agricol. Poate omul folosește ca îngrășământ vidanja, poate omul le injectează cu prostii. Nu ai de unde să știi, că no. Ce faci dacă cumperi produse aiurea de la el? E mai sigur să mănânci de pe jos fără să speli înainte.

Doar că mai e un aspect: acest tânăr e Erwin Albu. Îl știți ca omul arestat și bătut la Pungești, și care făcea parte din “Comandamentul frontului de rezistență națională de la Pungești”. E omul care la mitingurile #unitisalvam se lua la bătaie cu jandarmii, și care de fiecare dată ajunge în mod cu totul întâmplător alături de Hetti Benedek în raza bastoanelor jandarmilor. Un scandalagiu notoriu, care nu mă miră să fi făcut treaba asta numai ca să prostească lumea și să mai iasă în evidență cu ceva.

Pentru cei care încă mai cred că omul ăsta poate să facă ceva fără să fie rău intenționat, gândiți-vă așa: el cere o sumă pe care o “decid cumpărătorii”. O cere ca donație. Așa putem să facem și la magazin: luăm ce vrem și donăm cât “credem” noi că costă, cu ajutorul aparatelor care scanează codurile de bare. Magazinele de ce plătesc taxe???

Și marmota învelea ciocolata
Și marmota învelea ciocolata

15 Replies to “Cine e fermierul din Codlea?”

 1. radu

  Si aia de la case din preajma oraselor vand pe la negru ce produc prin gradina, nu se duc la piata vand doar la cunoscuti si elimina intermediarii, zici ca triseaza legea, nu e adevarat, ca se supune la un risc major, atata timp cat nu cere un pret cel care ridica produsul poate sa puna mai putin de valoarea produsului, si oricum donatiile nu se impoziteaza. Sunt bloguri, ong-uri, siteuri care accepta donatii, ce facem acum impozitam donatiile? De cand iti trebuie certificat de producator daca nu vinzi? Adica biserica are voie sa faca venituri neimpozitate din donatii si vanzare de obiecte de cult dar ipochimenul tipul asta nu are dreptul mai ales ca scopul clar nu e sa faca profit.

 2. George.s

  Prin lege, vanzarea produselor agricole obtinute in propria gospodarie nu se impoziteaza. Da, e nevoie sa iti scoti un certificat de producator agricol, dar se elibereaza de primaria locala fara nicio problema, si costa ceva acolo, o suma ridicola.

 3. alex

  Esti rau intentionat in articol.Poti sa folosesti vidanja chiar daca ai certificat de producator.Doar atesta ca produci,nu si cum produci.Daca la tara,pt cateva kile de rosii & stuff vrei impozitarea ca la carte inseamna ca esti de acord si cu amenzile ce le primesc batranele care vand foi de vita,cateva oua si legaturi de ceapa la colt de bloc.Oamenii astia nu se imbogatesc,nici macar nu reusesc sa-si asigure traiul din chestiile astea

 4. tiberius

  Articolul contine numai tampenii, ai ajuns chiar in halul asta sa dezinformezi?! De exemplu, ideea nu i-a venit, a vazut ca in Germania astfel de magazine sunt populare, Hetti nu a fost niciodata in duba, iar daca un scandalagiu face o fapta laudabila, trebuie ponegrit? Stii de ce cazanul din iad al romanilor nu are nevoie de draci care sa-l pazeasca sa nu iasa nimeni din el? Pentru ca atunci cand scoate unul capul, il trag ceilalti inapoi. Sa-ti fie rusine pentru o astfel de atitudine!

 5. Dorin Lazăr

  Tibi, Hetti a fost în dubă, și eu doar am informat în legătură cu cine e fermierul inocent. În legătură cu ce anume am dezinformat?

 6. Dorin Lazăr

  Dacă Hetti nu a fost luată cu duba probabil s-a întâmplat numai și numai pentru că era tipă. Dar eu țin minte că a fost luată cu duba și după aia s-a dat și ea mare victimă. E posibil să confund din cauza asocierii cu Albu.

 7. Dorin Lazăr

  Bun, am confirmat cu cineva de-acolo, Hetti doar era printre ăia care se prefăceau loviți de jandarmi. Whatevs. Neimportant. O să editez textul.

 8. Perkele

  sincer, ma enerveaza extazul asta tamp in fata a asa-numitelor “random act of kindness”, mai ales ca sunt la nivelul emotional al unui copil de 10 ani. daca ala si-a pus taraba pe trotuar, practic n-are voie, daca e pe spatiu lui, bravo lui. plus ca nu i-ar strica un certificat de producator, sa nu se dea ranit si discriminat

 9. Ender

  intrebare: cumpar de la omul bun ceva si in cateva ore ma fac verde si ajung sa-mi trag in vena zemuri sa imi revin. fac plangere. ce se intampla ?

 10. Marian

  Și totuși nu am prea înțeles partea cu certificatele. Că se eliberează complet aiurea știm cu toții, mai puțin tu probabil, dar nu înțeleg de ce ar susține cineva o astfel de birocrație .
  Deasemenea nu văd cum trecutul individului din subiect trebuie să afecteze discuția în cauză, comercializarea produselor din gospodăriile proprii.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.