Pe cine vedeți voi ambasador pe Brâncuși?

E supărare mare că Irina Rimes a fost numită ambasador onorific al Zilelor Brâncuși. Prietenii mei intelectuali au fost, în mare parte, revoltați, așa cum era de așteptat. De ce? În principiu pentru că atitudinea lor față de cultură e conservatoare și distructivă în același timp.

Cine e Irina Rimes? O cântăreață cu mare priză la public, cu piese de dragoste și cu o viață socială relativ echilibrată și o imagine curățică. Cu două albume la activ: Despre el (2017) și Cosmos (2018), cu un sound aparte și o sumedenie de concerte live la activ, Irina e și talentată și muncitoare. Versurile ei pot fi gustate de toate vârstele – chiar dacă uneori temele sunt mai mature, sunt deghizate în niște versuri decente, acceptabile și pentru copilul inocent de 10 ani, adolescentul hormonal de 16 ani, adultul tânăr de 28 de ani sau părinții și bunicii lor. Nu ai limită de vârstă la care Irina Rimes să nu ajungă.

Pentru a te menține în industria muzicală ai nevoie de carismă și muncă – și ea a reușit să pornească o carieră care pare de succes fără să se dezechilibreze prea tare din punct de vedere personal. Pare o fată ok, genul „girl next door” – o fată din popor fără nasul pe sus sau botox în exces. E o demonstrație de talent românesc venit de peste Prut (e născută în Izvoarele) – într-un fel, mai româncă decât mulți dintre noi.

Și totuși, avem scandal și supărare. Nu știu cum are de gând Irina să reprezinte Ziua Brâncuși (19 februarie, apropos, că tot veni vorba), dar știu că nu are cum să fie mai rău decât orice altceva ar fi pregătit-o Ministerul Culturii. V-au plăcut prea mult ambasadorii Zilei Eminescu, și credeți că ar fi putut face o treabă mai bună cu ziua lui Brâncuși?

Din câte citesc pe tema scandalului „Irina Brâncuși”, problemele nu sunt legate nici de cheltuielile ministerului cu alegerea acestui ambasador, ci cu abilitățile Irinei de a-l reprezenta pe Brâncuși. Și acum am o întrebare pentru tovarășii intelectuali din lista mea de prieteni: apoi voi pe cine ați pune? Pe cineva mai prestigios? Ioan Aurel Pop, poate? Gabi Firea? Primarul comunei Hobița? Primarul Comunei din Paris? Nu știu, voi știți ceva oameni influenți care să ducă mesajul la oameni mai tineri?

Eu am câteva nume, dar mi-e teamă că nu vă vor conveni. Am și argumente. Inna, de exemplu, are mai multă notorietate internațională. Antonia are, poate, mai multă priză la categoriile 15+. Dar sus, sus de tot pe listă, aș fi pus 5Gang, că nu există copil până în 14 ani care să nu asculte tot ce zice Șelly. Vrei să faci un produs popular la copii? Mergi la 5Gang. Motivul pentru care cred că au mers totuși cu Irina e pentru că probabil costă mai puțin decât toți cei enumerați, și, urmărind-o în aparițiile ei publice, cred că Irina își va asuma onoarea de a fi asociată cu Brâncuși prin mai multă muncă. Deocamdată însă nu știm cum va acționa Irina în calitate de ambasador – abia a fost numită. Dar am un sentiment că se va descurca mai bine decât ambasadorul român de la Londra (oricare, avem o sumedenie de specimene acolo, de la oameni care îl dau în judecată pe Clarkson la oameni incapabili să organizeze alegeri pentru diasporeni).

Înainte să închei postarea, să vorbim un pic și de atitudinea asta distructivă. Băi intelectualilor băi, dacă nu aveți un argument bun, nu aveți o propunere mai bună pe care să v-o manifestați ante-factum, dacă voi nu clădiți ceva mai bun în loc, băi intelectualilor băi, nu le mai demolați altora eforturile. Și argumentul cu „banii din taxele mele” nu merge, în primul rând că majoritatea sunteți căpușe la stat, și apoi că habar nu aveți și niciunul nu a întrebat ce ne costă să o punem pe Irina Rimes ambasador al Zilei Brâncuși.

Că din ce văd, deocamdată oricât ar fi fost plătită, a reușit să facă mai mult decât ați făcut voi, și cred că mai ieftin.