Citește românește, da’…

Ați auzit de campania făcută de ministerul culturii, „Citește Românește”? E cam aceeași campanie care se face de vreo 10-20 de ani – românul citește puțin și numai prostii, și suntem siguri că putem rectifica asta!

Două probleme cu asta. Întrebat zilele trecute ce cărți românești, altceva decât SF, ar merita citite, nu am putut răspunde mai nimic. Am recomandat cartea Marei Wagner și, cu foarte multă reluctanță, locul unde merg compunerile școlare să moară, „Inocenții” Ioanei Pârvulescu. Pentru că îmi e greu să recomand altceva, și faptul că a trebuit să pun pe listă un roman care mi-a displăcut teribil trebuie să zică ceva.

Se scrie prost, dar mai ales nu se compensează în alte direcții. Cartea românească e scumpă și proastă, și treaba asta nu s-a schimbat cu această campanie și 15% reducere din prețul de catalog.

Și lucrurile s-ar putea rezolva foarte simplu cu a doua problemă pe care o amintesc. Cea care m-a întrebat nu e din România. Ar fi vrut să cumpere o carte electronică, că nu livrează emag-ul la ea acasă. Și a făcut greșeala de a cumpăra o carte de la Humanitas. Știți ce vinde Humanitas? Niște PDF-uri amărâte, protejate cu cea mai aiurea soluție anti-utilizator. O soluție pe care o vând de vreo 10 ani, timp în care societatea din jurul lor a trecut de la Nokia 3310 la Samsung Galaxy și iPhone. În loc să stea cu mâna întinsă, în loc să dea bani pe articole publicitare în care-și plâng de milă că românii sunt proști și nu le cumpără produsele de proastă calitate, poate că ar fi fost un moment bun să lansezi o soluție de vânzare a cărților în format electronic.

Știu motivul pentru care nu se vinde carte electronică. Se fură. Se fură enorm în România. Nu e ca și cum le-ai dat alternative reale. Cum a apărut băiatul ăla cu bookster-ul i-ai dat în cap, lumea se roagă de tine să vinzi electronic și tu îți bați joc de client dându-i niște PDF-uri în scârbă. Da, PDF-urile sunt o idee foarte proastă, de-asta Amazon nu vinde PDF-uri cu beletristică, pentru că nu există niciun motiv să facă asta. Nu poți redimensiona, nu poți citi un PDF în mod acceptabil pe un ecran mai mic sau cu rezoluție mai slabă. Nu există nicio virtute a formatului PDF care să-l avantajeze pentru folosirea în vânzarea de carte electronică.

Degeaba facem campanii cu „citim românește” dacă facem cărțile scumpe și inaccesibile. Degeaba facem campanii dacă nu intrăm în secolul XXI cu vânzarea de carte. Suntem în secolul ăsta de 20 de ani, de ce ne purtăm de parcă am rămas în secolul XIX, contemporani cu Eminescu?

Aș spune că pentru că e mai ușor de furat așa cum știai s-o faci din trecut, e greu să te adaptezi la epoca nouă, doamne feri, poate ajungi să vinzi cinstit carte. Dar ar fi o răutate. Așa că la ce bun?