Cîteva infracțiuni acceptate tacit de Ministerul Educației

Ce face copilul tău cînd merge la școală? Învață? Este educat în spiritul valorilor moderne? Lucrează pe post de portărel? Nu sunt sigur de primele două, dar sunt sigur de a treia. Sorin de la Brașov Buzz tocmai a postat această listă de îndatoriri ale elevilor, ale copiilor dumneavoastră, adică:

serviciul-pe-scoala

Aș număra cîteva aspecte cu caracter penal, poate, pe care le văd în această fișă:

 • Minorii nu sunt supravegheați în timpul orelor de curs.
 • Elevii sunt privați de educație.
 • Minorii sunt solicitați pentru munci silnice pentru care părinții nu își dau acordul.
 • Ministerul Educației își face serviciu de pază și protecție neplătit pe spatele copiilor care sunt amenințați cu sancțiuni disciplinare.
 • [sugestie de la Cata] Elevii colectează date cu caracter personal.

Practic, diferența dintre Ministerul Educației și niște racheți care se folosesc de copiii din cartier este că racheții chiar respectă școala.

PS: Ca să îl citez pe Doru Șupeală:

Directorul școlii unde este afișată chestia aia ar trebui să facă pușcărie, că din câte știu eu partidul comunist este încă în afara legii în România.

PPS: Pentru că s-a insistat că nu ar exista nicio lege care să sancționeze chestiile astea, eu aș încadra infracțiunile la exploatarea minorului. Nu sunt un expert, dar articolul 91, litera 1 și litera 3 din legea 272/2004 pare tare nimerit.

Art. 91
(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării și nu poate fi constrâns la o muncă sau activitate domestică ori în afara familiei, inclusiv în institutii de învățământ, […]

(3) In situatiile in care copiii de varsta scolara se sustrag procesului de invatamant, desfasurand munci cu nerespectarea legii, unitatile de invatamant sunt obligate sa sesizeze de indata serviciul public de asistenta sociala. In cazul unor asemenea constatari, serviciul public de asistenta sociala impreuna cu inspectoratele scolare judetene si cu celelalte institutii publice competente sunt obligate sa ia masuri in vederea reintegrarii scolare a copilului.


29 Replies to “Cîteva infracțiuni acceptate tacit de Ministerul Educației”

 1. Bogdan Popa

  Depinde cum privești lucrurile. Acu’ 10 ani, când încă eram la liceu, elevii făceau de serviciu cam o zi pe semestru. Adică două zile pe an. Un elev care cel puțin se prezintă la cursuri, nu are nici o problemă în a recupera alea două zile din an. În schimbul celor două zile pierdute, gustă un pic din ce înseamnă un loc de muncă și asumarea responsabilității.

 2. elizaenea

  In 12 ani de scoala, am reusit sa ‘fac de servici pe scoala’ doar de doua ori. Ok, in 1-4 nu ne puneau, dar dintr-a 5a, am reusit sa evit, in general, sa fac treaba asta. Singurele dati cand m-au prins au fost in clasa a 8a, cand deja folosisem scuza cu raceala exact atunci cand mi-era randul in in semestrul precedent, si intr-a 10, cand iar n-am reusit sa conving pe nimeni ca nu e o idee buna sa ma puna pe mine de paza la nimic. Dar eu eram caz rar, majoritatea elevilor abia asteptau sa foloseasca asta ca scuza sa scape de ore macar o zi pe semestru.

 3. Sergiu Motreanu

  Ia să vedem aspectele cu caracter PENAL:
  1. La articolul 98765 din Codul Penal, literele ă,î,â,ș și ț, se prevede clar că ”nesupravegherea minorilor în timpul orelor de curs atrage cu sine Bărăganul, Canalul sau Transfăgărășanul, la alegere”. NOT.
  Dar să fim serioși și legali acum: această faptă (nesupravegherea unui minor de către un adult) NU este prevăzută în codul penal, ci în codul civil, deci NU este infracțiune, ci contravenție, iar amenda va fi una administrativ-contravențională, nu penală.
  2. Una, maxim 2 zile pe an este ”cumplita privare” de educație. Propun ca cei care au făcut asta să înfunde pușcăriile, dar asta doar după ce sunt arși pe rug.
  Varianta serioasă: Vrei o temă de studiu sau de meditație ? Ia zi-mi și mie, educația este un drept sau o obligație ? Dacă vei ajunge la concluzia că dintr-un drept a devenit o obligație (în România învățământul este obligatoriu 10 clase), nu e bine să o mai și privezi din când în când ? 😉
  3. Părinții își dau acordul -explicit- prin semnarea unui Regulament al instituției la care copilul lor studiază. Iar dacă asta numești tu muncă silnică, înseamnă că habar nu ai ce e aia silnică, că muncă știu că ai habar ce înseamnă. 😉 Nu mi se pare nimic penibil, apăsător și nenatural în ceea ce fac copilașii în exercitarea serviciului, poate o ușoară forțare a responsabilității.
  4. Elevii nu execută un serviciu de protecție și pază, cel mult unul de observație și îndrumare. Eu așa înțeleg din ce am citit.

  Concluzia mea e că poți să angajezi cea mai tare casă de avocatură din lume, nu îți va câștiga procesul intentat împotriva Ministerului sau instituției de învățământ. Și nici nu vor ajunge directorii la pușcărie. Iar legătura dintre partidul comunist român și subiectul ăsta este ca cea dintre ornitorinci și panourile solare.

  Tocmai de aceea te felicit pentru strecurarea unui POATE, după caracter penal. 😉

  O ultimă observație … să comentezi pe marginea unei pagini printate în Word, fără antet, fără semnătură sau ștampilă, mi se pare un demers de blogger mic. Eu nu spun că subiectul abordat nu ar fi interesant din punct de vedere legal … sau demn de discutat principial … sau că nu e reală poza … spun doar că e complet irelevantă. 😉

  O seară bună, maestre.

 4. Roxana

  Am făcut și eu de serviciu pe școală. Stai să mă gândesc. În a 9-a parcă făceam la intrarea profesorilor, în a 10-a la intrarea în cancelarie și în a 11-a la poartă. Parcă asta era ordinea… în a 12-a nu cred că se mai făcea, că parcă erau prea mulți chiulangii. Sau poate mă înșel.

  Oricum, îndatoririle erau simple: le dădeam cretă celor care veneau să ceară, nu lăsam lumea să intre/iasă pe la profesori (vezi să nu), mergeam în cancelarie după profesor dacă ni se cerea și, la poartă, notam seria și numărul de buletin ale celor care intrau pe poartă.

  Existau și un jandarm la poartă, și un portar. Sau doi jandarmi și un portar? Greu de zis.

  Mi se pare că faptul că tu n-ai trecut prin asta e o excepție, nu regula, în ce privește funcționarea școlilor.

 5. Dorin Lazăr

  @Sergiu: există o bucată de legislație numită ‘Drepturile copilului’. Hai să vedem ce spune articolul 91 din legea 272/2004:

  (1) Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca sau activitate domestica ori in afara familiei, inclusiv in institutii de invatamant, de protectie speciala, reeducare si detentie sau in domeniul cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling, ce comporta un risc potential sau care este susceptibila sa ii compromita educatia ori sa ii dauneze sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.

  ,,,

  (3) In situatiile in care copiii de varsta scolara se sustrag procesului de invatamant, desfasurand munci cu nerespectarea legii, unitatile de invatamant sunt obligate sa sesizeze de indata serviciul public de asistenta sociala. In cazul unor asemenea constatari, serviciul public de asistenta sociala impreuna cu inspectoratele scolare judetene si cu celelalte institutii publice competente sunt obligate sa ia masuri in vederea reintegrarii scolare a copilului.

  E adevărat, articolul 141 prevede infracțiunea de la 91.3 ca fiind abatere disciplinară. Caracterul penal cred că vine din mediul instituționalizat de exploatare a minorilor.

  Faptul că o unitate de învățămînt impune regulamente prin foi fără antet este iarăși unul grav, foarte grav. Pentru că, apropos, acel element de regulament este impus, chiar dacă e dat printr-o foaie fără antet.

  Părinții nu își dau acordul la privarea de educație a copiilor pentru muncă de pază și protecție. Părinții nu semnează pe un regulament școlar care prevede inclusiv acea prevedere.

  Elevii EXECUTĂ servicii de pază. Sunt responsabili pentru integritatea bunurilor, e drept, indirect, prin #5 și #11. Paragraful #8? Protecție se numește.

  Elevii SUNT privați de educație, și nu scrie nicăieri că frecvența cu care sunt numiți ca ‘elevi de serviciu’ este minimă. Un director poate decide că un elev face zilnic serviciul de pază, și nimeni nu are cum să controleze sau să contește o astfel de decizie.

  Cît despre demersul de blogger mic, hai sictir, prietene, mersi de demersul tău de blogger mare.

  Ne-am înțeles?

 6. Dorin Lazăr

  @Bogdan: Da, nu are o problemă să recupereze alea două zile pe an. Dar, mă întreb eu, de ce trebuie să facă lucrul ăsta? Loc de muncă și responsabilități le poate învăța de la părinții lui, nu e nevoie să se încalce niște drepturi ale copilului pentru asta

  @elizaenea: asta, totuși, nu face chestiunea mai puțin importantă/gravă.

  @Roxana: am trecut și eu prin asta, și am considerat și atunci că e un abuz din partea profesorilor. Am întrebat de ce. Mi s-a spus că mi se va scădea nota la purtare.

 7. Sorin

  @Sergiu Motreanu: am decupat intentionat poza. Daca te indoiesti de autenticitatea textului mergi la orice scoala doresti si vei vedea afisate aceste obligatii.

 8. Cata

  Elevii pot prelucra date cu carater personal?! Asta dincolo de faza cu servicii de paza (legitimare, condus persoane straine etc.) Ca vad ca trebuie sa inregistreze si niste serii de buletin. Cand am apucat eu sa fac “de serviciu pe scoala” 🙂 singura grija era sa sun clopotelul la pauze (da, alergam prin toata scoala cu un clopotel, ca nu exista sonerie).

 9. hazbizarai

  Da’ pe copii i-ai întrebat ce cred despre “a fi de serviciu pe şcoală”? Cu tot respectul, dar baţi cîmpii cu gingăşia unui ied în etate de maxim o lună.

 10. Stimnoicinesunt

  Hai sa-ti dau eu niste vesti despre ce se intampla in scoala româneasca si ar trebui sa te preocupe mai mult decat doua pagini despre ceva ce poate fi benefic pentru acei copii (asa cum au punctat unii comentatori). Si cele doua intamplari de care iti spun mai jos sunt la prima mana, nu auzite de la cineva care a auzit de la altcineva care…

  1. Copii de clasa a II a (A DOUA!) care se imbraca in blugi stramti si in pauza dintre ore se uita la filme porno in WC, de pe tableta unuia sau altuia. Desigur, in mare parte, e vina parintilor, dar cum ramane cu supravegherea minorilor in scoli? A, parintii sunt idioti si i-au luat blugi stramti, pai sa-i poarte la ei in ograda, la scoala se vine imbracat decent. Si apropo de porno, nu stiu ce varsta ai, dar porno-ul de astazi este pur si simplu mizerabil, de cateva ori am ajuns din link in link si era sa vomit. Nu ca ma dau domnisoara, am vazut si eu porno de pe la vreo 15 ani, cu colegii, curiosi, na, dar nu la 9 ani.

  2. Baietel de clasa a II a (iar, A DOUA) care a vazut la toaleta, in pauza, niste baieti mai mari care il obligau pe unul mai mic sa “bage putulica lor in gura la el”. Mers la psihiatru, confirmat ca nu minte. “Hai sa ne aratam putele la WC” sunt naturale la varsta lor, dar bagat in gura nu mai e nimic natural.

  In rest, buna dimineata!

 11. Dorin Lazăr

  @hazbizarai: nu moare ursul cînd latră cîinii. Ideea e ce e în interesul copiilor, nu ce vor ei; ei ne vor zice ce vor cînd au 18 ani și pot vota.

 12. Dorin Lazăr

  @Stimnoicinesunt: la punctul 1 e o dovadă că elevilor nu le priește școala ca și mediu. Punctul 2 e o minciună sfruntată, în România nu se merge la psihiatru cu copilul, ci se merge la psiholog. Două chestii diferite pe care le-ai fi știut dacă ar fi fost pe bune faza.

 13. Stimnoicinesunt

  Dorine, tata, tu m-ai mai comentat si prin alte parti, tot asa, acerb, dar n-ai inteles deloc din ce aluat sunt facut. Asa ca, o sa-ti dau una peste bot si apoi te las cu certitudinile tale.

  Vezi ca vine, fereste boticul: avem in familie un pedopsihiatru (cu patalama, scolit inclusiv peste hotare). In aceste conditii, nu a avut nevoie de mers la psiholog (oricum nivelul psihologilor in România e foarte jos), a apelat la specialist. E mai clar sau mai ai si alte certitudini pentru care ai nevoie de niste palme peste bot?

 14. hazbizarai

  Zic eu că “ce cred” este doar oleacă diferit de “ce vor”.
  Acel “serviciu pe şcoală” poate fi un exerciţiu de responsabilizare un exerciţiu de luare a iniţiativei(ce comunist sună :D), de exemplu. Îţi doresc să ai un copil pe care, la vîrsta de 11-12 ani să-l laşi cu încredere în casă, un w-e întreg, cît tu eşti ieşit un pic cu consoarta, fără teama că o să încălzească mîncarea pe aragaz, într-un recipient de plastic.
  Ar fi culmea să moară ursul, cînd latră cîinii.

 15. Dorin Lazăr

  @hazbizarai: cred că subestimezi puterea celor 7 ani de-acasă.

  Mai mult, dacă copilul ar trebui să ajungă la școală ca să facă astfel de exerciții de responsabilizare, atunci, ca părinte, ar trebui să fii informat, nu?

  Că așa poate îi punem și o armă în mînă și îl învățăm să facă trageri.

 16. hazbizarai

  Realist fiind, accept faptul că în familie copilul este Dr. Jekyll, iar în societate(fără un părinte sau frate mai mare de faţă) este Mr. Hyde. De aceea, are nevoie de exerciţii de responsabilizare pe toată durata formării lui. În mintea copilului, interacţiunile din familie au o formă, iar cele din societate, cu totul altă formă.

  În ceea ce priveşte arma, ea poate fi şi de tir sportiv şi copilul care vrea să tragă să fie fată. Trebuie doar să mai dăm cîte o raită în afara globului de sticlă.

 17. Dorin Lazăr

  Dacă cineva îți pune copilul să tragă cu arma fără să-ți zică și tu accepți înseamnă că ești mai tolerant cu treburile astea decît aș putea fi eu. Te felicit.

  Dacă vreau să responsabilizez un eventual copil de-al meu, aș prefera să o fac eu; în fond, eu aș fi responsabil de educația lui, nu îl trimit să fie portărelul unor directoare prea leneșe sau prea slabe ca și manageri.

 18. that next door boy

  “Dacă vreau să responsabilizez un eventual copil de-al meu, aș prefera să o fac eu; în fond, eu aș fi responsabil de educația lui, nu îl trimit să fie portărelul unor directoare prea leneșe sau prea slabe ca și manageri”

  Tot ce pot sa zic e aberant. In fond de aia dai un copil la scoala, sa invete atat informatii cat si sa-i construiesti trasaturi care ii vor fi folositoare in viata mai departe, responsabilitatea inclusiv. Corect, ii inspiri si tu valori sau le corectezi unde nu esti de acord in totalitate cu cele invatate la scoala dar sa fim seriosi, toti trebuie sa muncim sa sustinem o familie, nici nu putem sa ne ocupam exclusiv de familie si nici nu e indicat. Am vazut ce inseamna un copil cu prea multa atentie din partea familie si exclus din cercurile sociale and it ain’t pretty

 19. claudia

  Cred ca toti care suntem adulti am trecut prin experienta cu serviciul pe scoala sau in clasa si nu am crapat. Personal nici nu cred ca am invatat prea multe, dar uneori era mai misto sa faci de serviciu (un fel de chiul oficial) decat sa mori de plictiseala in clasa. Acu’ daca ne readucem cu picioarele in vremurile moderne, mai toate scolile au inceput sa-si bage tot felul de sisteme sofisticate de securitate/observare – camere video, interfon, etc, caz in care pare stupid sa mai ai si 2 copii care sa piarda timpul la intrare. Ar fi mai simplu sa muti secretariatul cat mai aproape de poarta sau sa semnalizezi accesul, incat oricarui prost sa ii fie simplu sa ajunga acolo… dar din nou, din experienta personala, uneori orbecai de te apuca dracii, caz in care ar fi mai simplu sa dai de o persoana care sa-ti ofere informatii. Ca un director de scoala si-a facut o procedura scrisa, ca sa il ajute, tine de birocratia majora din educatie.. ca hartia suna ca la puscarie, asta tine, cred, de combinatia dintre dorinta de a-si acoperi fundul prin hartii + exagerarea pericolelor din scoli + ce a mai vazut prin filmele americane + uzura neuronului… Partea cea mai interesanta si care merita o discutie elaborata este legata de cum ii protejam pe copii atunci cand sunt in scoala… caci eu asa inteleg inregistrarea tuturor celor care intra in scoala si daca pericolul vine din afara scolii sau chiar din interior (cum ai dat tu exemplul cu kinderii si porno-ul). Ce se face in cazurile de bullying, care-s din ce in ce mai numeroase (si mai nasoale)?? Cum facem sa dezvoltam abilitati copiilor, de la o varsta cat mai frageda astfel incat sa fie capabili, sa identifice pericole, sa raporteze, ce comportament ar trebui sa aiba, etc?

 20. Cosmin

  Intre 10 si 14 ani cat aveam cand faceam ”de serviciu” pe scoala, era batalie pe ziua in care se evitau cele doua ore consecutive de matematica. :)) Ceva mai tarziu, liceul avea portar oficial si era incercuit de garduri din fier forjat mai ceva ca o cetate medievala. Acolo nu am mai avut placerea de a prinde ceva zile libere…

  Personal, gasesc ca este ”penal” cel ce a lansat ideile astea. O scoala este o comunitate in care ai si drepturi si responsabilitati. Munca silnica my ass. Ieseam si la maturat de frunze in curtea scolii si tot nu am perceput-o ca o munca silnica. Era locul in care invatam si nu cred ca era o rusine sa fie curatenie bec. Mentionez ca maturatul se facea in orele de ”atelier”, sa nu las impresia ca eram privat de educatie :))

  Locuiesc de ceva ani in strainatate, copilul meu are 8 ani, este clasa a 2a, nu face de serviciu pe scoala in schimb, prin rotatie, copiii sunt ”sefi de masa” si trebuie sa stranga toate farfuriile din care au mancat colegii lor la cantina scolii si sa curete mesele.

  Aveti niste probleme de pici in fund, nu alta…

 21. DeeDee

  4, 6 si 10 nu au ce sa caute acolo (cel putin nu sub forma asta, pentru ca intra in atributiile persoanelor de la paza sau receptie), iar 8 e science-fiction, pentru ca, oricat de agil ar fi, nu poate pazi doua intrari diferite deodata.
  Pe vremea mea, trebuia sa stai la intrarea principala, sa suni de pauza si, pe parcursul zilei, sa aduni cate o foaie cu prezenta de la toate clasele, nu sa ii faci treaba ofiterului de paza sau pe-a altora. Si nici obligatoriu nu era.

 22. Dorin Lazăr

  Da, cam așa ceva mă gîndeam și eu. Nu știu de ce oamenii care mai comentează pe-aici nu înțeleg ce fel de abuz e ăsta; dar sunt pe pace, cu oameni ca ăștia s-a clădit comunismul, cu oameni care nu-și cunosc drepturile lor și al copiilor lor. Nu mă mai miră nimic.

 23. elizaenea

  @Dorin N-am zis ca faza ar fi okay in vreun fel. Nici atunci, nici acum nu-i vad rostul. Ce poate sa faca un copil daca apare vreunul pus pe harta? La generala nu aveam paznic si in liceu n-au bagat paznic decat dupa ce am absolvit eu – daca venea cineva cu intentia sa creeze probleme, nu aveam ce face in priviinta asta, pana gaseam un profesor sau ingrijitor, deja nu mai erai atent la individ si cine stie ce facea (si tu erai considerat responsabil, pt ca trebuia sa nu-l lasi sa intre). E una din cele mai stupide chestii pe care esti nevoit sa le faci in scoala – inutila si periculoasa, daca se intampla ca scoala sa fie intr-un cartier mai naspa.
  Dar unii elevi o vedeau ca pe o scuza sa scape de ore, asa ca nu le pasa de alte implicatii.

 24. Dorin Lazăr

  Eu știu că dacă te iei după elevi, cum îmi ziceau bătrînii, ar unge colțul școlii cu slană să o mînce cîinii.
  Eu de părinți vorbeam aici mai mult.

 25. Cosmin

  Dorin, am vaga impresie ca in Romania toata lumea are drepturi dar uita ca au si obligatii. Asta se vede in trotuarele necuratate iarna, blocurile inconjurate de balarii si gunoaie etc. Din fericire, mai de rusine mai de nevoie, comunistii mai ies la o curatenie in jurul blocului, incepi sa vezi o floare, o iarba tunsa etc. Dar se va schimba si asta pentru ca vine tare din urma generatia boss de boss care are numai drepturi… Au facut de serviciu pe scoala. Saracii… Oare or fi avut o caciulita pe cap sa nu le fie frig si o vestuta de lina sa nu ii traga curentul pe culoar?

 26. Dorin Lazăr

  De-aia nu merge nimic în România, că așteptați tot de la stat, că e școală, armată sau coerciție pe linie de partid 😐

  A funcționat tare bine comunismul, uite că nici după 25 de ani nu avem o țară decentă.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.