Combatem bine

Uneori mă mai uit pe blogul “România pozitivă” doar pentru a mai vedea ce fetișuri narcisiste au mai dezvoltat românii în ultima vreme. Azi am fost satisfăcut. Am aflat că “combatem bine, nenică”, suntem vicecampioni la dezbateri universitare. Fiind vorba de români, cred că suntem totuși prim-vicecampioni, că noi suntem mai tari decît ceilalți care au terminat și ei ca vicecampioni.

Desigur, nimeni nu scrie acolo și ce anume dezbatem. Pentru cei care nu știu, debate-ul e acel loc unde fandosiții liceului se strîng să dezbată faptul că ei sunt elita intelectuală a țării, și să pună la cale… absolut nimic. Pentru că ceea ce fac e să se contrazică, și cel mai bățos primește un premiu. Mi-a fost totdeauna neclară problema a ‘ce se întîmplă la debate’, și nimeni nu a reușit să mă edifice de ce faptul că suntem vicecampioni e relevant în vreun fel.

Am căutat să văd exact de ce au fost ei buni. Au rezolvat vreo problemă? Au făcut ceva? Au vreun discurs extraordinar care a atins mii de oameni vreme de 10 secunde pînă au dat click pe Next? Sau, nu știu, poate au făcut niște oameni să rîdă? Asta e treabă tare grea, în România sunt puțini care reușesc treaba asta, și ne-ar trebui ceva mai mulți.

Din păcate e imposibil să afli care este tema unde au fost depășiți și temele de dezbateri la care prezența lor de spirit a demonstrat valoare incontestabilă, niște idei care să și fie puse în aplicare. Sunt cei mai infecunzi vicecampioni mondiali. Habar nu ai ce au făcut. Dacă era vreun sport, știai că sunt cei care au alergat cel mai repede suta de metri, sau maratonul, sau au dat cel mai tare în minge. Dar oamenii ăștia de la debate… nimic.

Am căutat pe site-urile de dezbateri românești să aflu despre ce se vorbește la astfel de dezbateri, dacă despre ce subiect s-a discutat așa de puternic la campionatul internațional nu pot afla nimic. Mă gîndeam că o să găsesc chiar pe site-ul lor, unde se prezintă. Frumoși ca niște turturele, inutili ca niște vrăbioare, nu reușesc să mă convingă de faptul că ei chiar știu să facă ceva. Nu știu, măcar să exprime o opinie. Să spună că ei sunt partizanii vreunei idei, orice.

Dar nu, oamenii de la debate sunt doar capabili să te contrazică.

Apoi mersi. Nu aveam nevoie de un campionat mondial ca să știm că nu putem să facem nimic constructiv. Nici măcar nu suntem cei mai buni. Unii au reușit să găsească gaura din gogoașă mai bine decît noi.

Huo, mă, ne-ați făcut de rușine!


6 Replies to “Combatem bine”

 1. Vlad

  Cum să zic, nu-i un lucru ușor ce-au făcut ei.

  Valoare pentru țară (sau pentru restul lumii) e cam zero, într-adevăr. Ca și olimpiadele pe materii, unde nu se rezolvă probleme noi (nerezolvate), și nu generează entertainment.

 2. Dorin Lazăr

  Spre deosebire de olimpiadele pe materii, unde pot spune exact ce anume se discută acolo (la chimie se vorbește de combinarea substanțelor, la fizică despre diverse fenomene fizice, la informatică despre programe pe calculator), debate-ul e de departe cea mai puțin clară zonă. Dacă o olimpiadă de filosofie i-ar pune pe oameni să scrie niște idei pe care să le dezbată, idei pe care le-aș înțelege, debate-ul îi forțează pe oameni să adopte anumite poziții care, poate, ar fi contra a ceea ce gîndesc ei. Cu toate astea trebuie să adopte acele puncte de vedere și să le susțină.

  Dacă ar fi fost o olimpiadă de ‘avocățeală’, aș fi înțeles. Dar nu e. Dealtfel, nici nu se spune despre ce au discutat, ceea ce mi se pare cel mai important aspect de-acolo. De Gabriela Szabo știi cît a alergat, subiectele la olimpiade poți să le afli… dar nu și la debate.

  Nu vreau să genereze entertainment. Vreau să văd doar pe ce anume au cîștigat. Că dacă România cîștigă locul 2 în lume la aruncat privirea, nu mă încîntă.

 3. Raluca

  E gresit cum pui problema. Debate-ul asta e folositor pentru oamenii care il fac, pentru ca ii ajuta sa isi dezvolte anumite capacitati (de vorbire, de logica, de exprimare). Stii tu, e o chestiune grea sa ai o opinie si sa reusesti sa o argumentezi logic si coerent. Nah, tocmai asta inveti la debate. Dat fiind ca la scoala oratorie nu faci, nu esti incurajat decat sa fii o drona buna, eu zic ca debate-ul e o chestie tare si ma rog, are valoare cum spuneam pt oamenii care il practica. Iar la o scara mai larga, nu ar fi dragut sa avem discutii cu mai multi oameni de genul asta? Ar face mai placute interactiunile sociale.

  Imi pare rau ca nu m-am bagat la debate cand eram in liceu.

 4. Dorin Lazăr

  Da, dar măcar unii să-mi explice ce dumnezeu discută la debate, și, mai ales, cum cîștigi așa ceva? Cîștigi cînd your “gică-contra”-fu e mai tare ca al adversarului? Mă rog, mi se pare abureală. Pe de altă parte nimeni nu spune ca lumea să nu intre în grupurile de debate. Să o facă. Și măcar unul de-acolo poate e suficient de elocvent cît să ne dea răspuns la întrebările pe care le avem despre asta.

  Că altfel e ca faza aia cu: “Vrei să știi de ce e fain să fumezi? Fumează și-o să vezi”.

 5. Romania Pozitiva

  Salutări. Mulțumim pentru vizită și pentru link pe România Pozitivă! Cât despre “fetișuri narcisiste” sperăm să ne mai vizitați ca să avem argumente în dezbaterea de a vă schimba percepția 🙂 Obiectivul nostru nu este unul din zona narcisistă, credem însă că lucrurile se pot schimba în bine utilizând și jumătatea plină a paharului, chiar dacă e mai greu de văzut asta în vremurile în care trăim. 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.