Comentariile Google+ în Youtube

Aș fi vrut să scriu un articol despre cam ce cred eu despre comentariile Google+ în Youtube, dar mi-am dat seama că ar fi degeaba. Google nu mă ascultă așa cum nu-și ascultă utilizatorii deloc, Google+ este cea mai antisocială rețea de socializare, Youtube este o chestie pe care Google o are de 7 ani și nu a integrat-o în organizația mare (e scris în Python, pe cînd Google sunt cunoscuți ca un C/C++/Java shop).

Dar acum Google e printre cele mai de succes companii. Să spui că vezi un declin din punct de vedere organizațional și tehnologic e o prostie, nu? Așa că nu spun prostii. Chiar dacă mi se pare comic cînd aud că le-a luat un an să integreze G+ comments în Youtube. Dacă doreau, angajau un PHPist înfometat și integrau Facebook comments în juma’ de lună. Îi costa vreo 300 de euro.

Problema e că Google are angajați de elită. Sunt atît de buni încît nu sunt în stare să facă ceva ce Facebook suportă de ani buni. O să vă vorbesc însă altă dată despre elitismul lor. Revenind însă la G+: tipa asta are dreptate:

Dar ce nu își dă seama e că dacă ea și cei n-șpe mii de contributori la Youtube se supără… nu se schimbă nimic. Singurul lucru care contează pentru Google e iluzia succesului. De exemplu, iată ce spune Vic Gundotra, Senior Vice-President, Engineering la Google:

VicGundotra

Motivul pentru care pun o poză, și nu dau embed la postare din G+ este că G+ nu poate să-mi dea un cod de embed decent, care să nu necesite să-mi modific tema blogului (au nevoie să pună ceva înainte de tagul <body>). Și acest post nu o să ajungă pe Google+ pentru că nu pot să postez automat pe + postarea asta din wordpress.

Așadar, ajută pe cineva că tipa aia are dreptate, că eu sunt nemulțumit, că utilizatorii fug de G+? Nu. Pentru că Google știe o chestie. Utilizatorii nu contează. Și chiar dacă pleacă o sută de mii, o să vină alte sute de mii în curînd. În fond, și-a arătat intenția de a ‘civiliza’ Africa, și de a vinde Android la întreaga Asie.

Ca și un partid politic, nu contează voturile celor care înțeleg, ci voturile celor mulți. Că așa e în democrație.


5 Replies to “Comentariile Google+ în Youtube”

 1. Vlad

  În general cam orice la o companie cu numărul de utilizatori ai Google, la orice lucru care pare trivial sunt costuri netriviale. Motivul nu e angajații de elită. Sisteme complexe, testare, aprobări pentru orice apare direct la utilizator, compatibilitatea cu țșpe platforme toate contribuie la aceste costuri. Dacă se bușește ceva pe un site mic și e corectat într-un minut, probabil că nimeni nu va observa. Pe Google … nu ține.

  Pe de altă parte:

  * Faptul că nu ascultă deloc de utilizatori e perfect adevărat. Motivul pentru care n-au făcut ce zici tu e pentru că nu ascultă de utilizatori și nu au făcut din asta o prioritate. Când eram la Google, cam o dată pe lună mi se plângea vre-un amic de nuștu ce fază cu Google. Ei s-ar fi plâns direct pe Google dacă ar fi avut vre-o posibilitate. Așa că trebuia să le spun “stai să văd ce pot face”, blah blah, și n-a ieșit niciodată nimic.

  * Google+ peste tot enervează și persoane din companie. Adică un amic a plecat de la Google și a menționat acest lucru printre motivele sale.

  Apropos, de ce zici că Youtube e în PHP?

 2. Dorin Lazăr

  Nu zic că e în PHP, făceam mișto. Dacă vreau să integrez facebook comments în blogul meu wordpress pot să fac asta în jumătate de oră. Băieții de la facebook au pus o groază de documentație la dispoziție despre cum să integrezi facebook cu site-ul tău, de la comentarii la postări automate, la like-uri, la tot.

  Știu că lucrurile triviale au costuri netriviale. Problema e că eșecul tehnic din spatele Google+ e evident, și e purtat mai ales de aura de succes pe care o afișează Vic Gundrota. Cunosc cît de complicat e să integrezi un backend complex cu altul, etc. Dar știi cum e: cînd ai platforma youtube și de 7 ani nu ești în stare să o integrezi în cultura ta organizațională ai o problemă. Youtube ar fi trebuit să devină aplicație Google scrisă în Java de acum 6 ani. Just saying.

 3. Vlad

  Scuze, voiam să zic – de ce zici că e scris în Python?

  Eu sincer cred că Youtube a fost integrat în infrastructura Google înainte de existența Google+. Problema e cu Google+, nu cu Youtube :). Cum zice și tipa (foarte simpatic clipul).

  Perfect de acord cu tine. Dar acum ce să zic, dacă ești director pe un anumit produs, oricât de aiurea ar fi, n-ai cum să zici că e prost. Adică dacă nici directorul nu crede în produs, de ce s-o facă utilizatorii? See “Elop effect”.

 4. Dorin Lazăr

  Eu nu prea cred că Youtube a fost rescris, integrat în Google. Wikipedia pare să fie de acord cu mine, și zvonuri ar fi că oamenii care au creat Youtube sunt încă pe-acolo și fac o opoziție teribilă oricărei schimbări care i-ar integra. 🙂 Zvonuri, deh 😉

 5. Vlad

  Având în vedere rata de rescriere la Google, aș zice că e puțin probabil, dar mă rog. Zvonurile sunt zvonuri.

  Faptul că Google+ are probleme majore e în schimb o critică mult mai directă și clară.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.