Nu, un computer nu a trecut încă de testul Turing (și ce înseamnă asta)

Ca de obicei, aveam alte planuri pentru dimineața asta, dar tot dau peste articole care propagă ideea că un computer ar fi trecut testul Turing și că e un lucru relevant. În primul rînd, să clarificăm:

NU, un computer NU a trecut testul Turing. Get over yourselves. Eugene Goostman nu a trecut testul Turing și nu, nu este nici măcar primul. Ce este testul Turing? Testul Turing presupune că un ‘judecător’ are de ales între doi parteneri de conversație, unul uman, unul calculator, nu va ști care din cei doi este partenerul uman și va înclina în proporție de minim 50% către calculator. În cazul lui Eugene Goostman nu a fost vorba decît de 33% din judecători. De fapt, oricum e o problemă faptul că 30 de judecători au avut de studiat un singur partener de conversație; neavînd în momentul respectiv un partener uman cu care să compare.

Un alt truc la care s-a folosit a fost să pretindă că e un copil de 13 ani din Sankt Petersburg; testul a fost făcut la Universitatea din Reading. Diferențele culturale între copiii de 13 ani din Rusia și britanicii care au fost judecători în cazul acesta sunt prea mari, și așteptările în legătură cu posibilitatea de dialog au fost mult scăzute. Dacă intri cu așteptări scăzute pînă și doctorul din Emacs îți poate părea uman.

Și, desigur, un alt aspect este că testul Turing e un test inutil. În cazul acesta, e vorba de un chatbot, un program care intră pe IRC și intră în dialog cu alți oameni. Dar nu e vorba de învățare, nu e vorba de machine learning în adevăratul sens al expresiei. E vorba de un automat de scris replici, nimic mai mult.

O realizare deosebită? Cel puțin press-release-ul de la Universitatea din Reading nu ne convinge. Încă mai are de ajuns performanțele lui Cleverbot din 2011; nu numai că nu e primul, dar nici măcar nu e cel mai bun. Și, vorba articolului pe care l-am citat, regulile testului Turing se schimbă după dorința celui care îl administrează.

Și mai e un aspect. Se pare că tipul care a făcut acest test e un tip care și-a făcut o obișnuință din a face tot felul de scamatorii ridicole. Citiți pe TechDirt mai multe.

Era să uit. Am promis că explic ce înseamnă asta. Păi… nu înseamnă absolut nimic. Chiar dacă ar fi trecut pe bune de testul Turing, nu ar fi însemnat nimic. Testul Turing e o chestie inutilă pentru computer scientists. Nu, obiectivul lor nu ar fi să facă o mașină capabilă să imite oamenii, ci temele de cercetare sunt ceva mai deștepte de-atît.

titan
Supercomputerul TITAN

 


One Reply to “Nu, un computer nu a trecut încă de testul Turing (și ce înseamnă asta)”

  1. Pingback: Despre testul Turing | taramulpovestilor

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.