Conspiraţia teoriei

Inaugurez o nouă categorie, evident, ‘mai specială’. Pentru că am obosit cu toţii de la teoriile conspiraţiei care ne inundă messengerele şi mailurile; vrem să le demascăm. Astăzi, una din cele mai high-tech:

Lucruri pe care Microsoft nu le poate explica : 1. Un indian a descoperit ca nimeni nu poate crea un folder cu numele de “CON”. E ceva ciudat si inexplicabil!…la Microsoft,nimeni din echipa nu a putut explica de ce se intampla asta! INCEARCA ACUM,NU SE VA CREA UN FOLDER “CON” 2. Pentru cei dintre voi care folositi Windows,incercati asta: 1)Deschideti un fisier gol Notepad 2)Tastati “Bush hid the facts” (fara ghirimele) 3)Salvati-l ca orice doriti 4)Inchideti-l si redeschideti-l

Idioţii îi recunoşti probabil după punctuaţie, după compoziţia frazei şi după lipsa de proprietate a termenilor (ghirimele). Dar să vedem mai departe faptele, traduse într-un limbaj mai clar. Un indian a descoperit un lucru pe care Microsoft nu-l poate explica??? Foarte tari indienii ăştia. Dar tocmai un indian care să facă un director cu numele ‘CON’? wow. E clar, ceva e putred la mijloc. Iar Microsoft moare de stupefacţie: “Nu înţelegem ce se întîmplă!!!”.

Sunt sigur că programatorii din lumea întreagă sunt cu toţii şocaţi! Cine a făcut asta???

Apoi, pentru voi cei care folosiţi Windows (de parcă idioţii din primul caz nu foloseau Windows) se relevă şi sursa divină pentru aceste lucruri. Dumnezeu ne transmite un mesaj prin Notepad!!! Bush hid the facts! (atenţie, nu trebuie să vă mire lucrul acesta, că dacă folosiţi semnul exclamării nu mai funcţionează).

Acum să ne revenim. Prin ’98 portam pe SVGALib, pe Linux. un program făcut iniţial de Marmoţel cu mine iniţial pe Windows. Lua obiecte 3d definite în 3DS Max şi exportate ca ASC-uri, şi le randa pe ecran. Nimic complicat, partea de 3d era inspirată dintr-o carte de grafică computerizată. Pe Windows era clar că toate fişierele trebuiau să aibă extensie, dar cînd am făcut portarea pe Linux nu am mai pus extensie. Aveam aşadar ‘cub’, ‘con’, ‘hedra’ şi tot aşa. Cînd am desfăcut arhiva cu sursele, fişierul con mi-a dat eroare. De ce?

Explicaţia e foarte simplă, şi se datorează felului în care Microsoft e obligată să ţină compatibilitatea cu toate erorile pe care le-a făcut vreodată pentru ca idioţii să trimită spam cu ghirimele la tătă lumea în felul unic în care doar el se pricepe. Cu alte cuvinte, CON este ‘CONsola’, şi e folosită pentru a scrie într-un fişier nişte date introduse de la tastatură. Indianul ăla deştept nu a făcut el un fişier PRN? Microsoft la fel de nedumerită este şi din cauza fişierului PRN :). Doar că PRN e imprimanta, aşa că nu încercaţi un “copy con prn” că poate rămîneţi fără toner.

Cît despre a doua treabă, tot ce face notepad-ul e să încerce să fie deştept pentru utilizator şi să identifice limba în care e scris documentul. Dacă nu ar avea windows-ul furat şi ar avea şi caracterele de limbă chineză instalate, idiotul care a pornit vorba cu indianul ar fi putut să vadă textul respectiv scris în chineză. Dar pentru că Microsoft a fost şi mai şocată de treaba asta, am decis să fac ceea ce Microsoft nu are curaj să facă. Şi am căutat pe….

WIKIPEDIA!!!!!!!

🙂 De ce? Pentru că Dumnezeu nu foloseşte notepad-ul ca să transmită mesaje, evident! 🙂 Pentru nişte explicaţii tehnice vedeţi articolele de pe blogul lui Raymond Chen: Some files just show strange in Notepad şi The Notepad file encoding problem, redux. Poate cu ocazia asta vă mai trece de conspiraţii.

Pentru surplusul de idioţi care crede că Microsoft dă din umeri neştiutoare de parcă ar fi o veveriţă pe care o întrebi ‘Unde-s nucile?’, zvoneristica originală avea şi următorul fragment:

Deschideti Microsoft Word si tastati =rand(200,99) Apoi apasati enter

Ca să înţelegeţi, oamenii de la testare de la Microsoft folosesc acest lucru pentru a genera fişiere foarte mari, cu care să testeze produsul. Mă îndoiesc că vroiaţi să scrieţi textul =rand(număr,număr) la începutul frazei, deci nu cred că afectează pe nimeni.

În episodul viitor, vom vorbi despre cum Google siluieşte zilnic trei fecioare pentru a vă da search-result-uri mai rafinate şi localizate în limba browser-ului.


One Reply to “Conspiraţia teoriei”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.