Consumă local

Uneori unele lucruri mi se par atât de evidente încât îmi dau impresia că nu are sens să scriu despre ele. Chestia asta cu consumatul local e unul din acele lucruri, și ăsta e motivul pentru care atunci când o să iau concediu o să rămân prin țară și o să o bat de-a lungul și de-a latul ei.

Ideea e destul de simplă. Atunci când ai de ales între un produs din Turcia și unul din România, ia-l pe cel din România. Când ai de ales dintre un produs din Brașov și unul din Cluj, ia-l pe ăla din Brașov (pentru brașoveni, desigur). De ce? Păi simplu: ca să aibă ăia din România de mâncare, nu ăia din Turcia, și ca să aibă ăia de la tine din curte de mâncare, nu ăia de peste gârlă.

Uneori, însă, produsul de afară îți hrănește mai mulți oameni de la tine de-acasă: transportatori, vânzători, intermediari, așa că pare un pic ilogic faptul că vă zic să consumați local. Tot ce trebuie să hotărâți este ce anume vreți să încurajați? Să avem mai mulți șoferi sau mai mulți producători agricoli? Mai mulți vânzători sau mai mulți oameni care produc pe pământul lor legumele și le aduc în piață? De la cine preferați să meargă supermarket-urile să se aprovizioneze, de la turci sau de la români?

Uneori produsul local e mai scump, asta pentru că nu are același gen de subsidii, sau nu e produs în masă la fel de mare ca cei care fac asta de mai multă vreme. Diferența aia de preț s-ar putea să-l ajute pe producătorul local să crească, să facă mai bine anul viitor, să producă mai mult și mai eficient. De-asta merită uneori prețul ăla în plus.

Producția locală trebuie încurajată, pentru că atunci când produci tu ceva devii cu adevărat independent. Aș da orice pentru niște produse IT 100% din România (nu chinezării pe care se mai pune o etichetă), produse de la siliciu până la carcasă.

Cu banii tăi faci întotdeauna două lucruri: îți asiguri chestiile necesare și încurajezi afacerile pe care dorești să le vezi crescând. Asta înseamnă să votezi cu banii tăi.

foto Radu Lăncrănjan
foto Radu Lăncrănjan

6 Replies to “Consumă local”

  1. Mircea

    oh, da. eu am renuntat la vacante pe afara si de ani de zile bat tara in lung si-n lat. o sa fii uimit cate poti vedea, cate chestii nici nu stiai ca exista pe la noi.
    dar trebuie sa fii dispus sa mergi mult, ideal cu masina, dar nici cu trenul nu e imposibil.
    astept un jurnal de calatorie 🙂

  2. Cornel

    Exemplu concret (din păcate nu de la noi): Lucrez la o firmă în Germania, care își extinde activitatea și a trebuit să construiească un sediu nou. 95 % din lucrare este făcută exclusiv cu firme de pe plan local. Investiție de 6 milioane de euro care rămâne în zonă, care alimentează bugetele locale, care le rândul lor se întorc către întreaga societate. Și acest lucru este o regulă, nu o excepție. Oare este o coincidență că de la anul bugetul serviciului de urgență local va fi suplimentat cu 1,2 milioane de euro? Poate. Și aici vorbim doar de un orășel de 12000 de locuitori.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.