Copiii din ziua de azi…

Tsk tsk tsk. Parcă aud deja cum mulți dintre voi o să dea din cap și o să se declare nemulțumiți de copiii din ziua de azi care nu sunt în stare să aprecieze ceea ce au. De exemplu iată-i cu telefoanele mobile în muzeu, ignorând frumusețea de pe perete și… nu știu, făcând orice altceva! Blasfemie! Pe vremea mea…

Cam asta aud peste tot în jurul meu. Da, mă, uite-i, nu sunt în stare să aprecieze ceva frumos, artă, chestii. Dacă aveam noi toate posibilitățile pe care le au ei

Bătrânii sunt plictisitori. Și nu mă refer la bătrânii la corp, la oamenii în vârstă, ci la cei cu mintea inflexibilă, incapabilă să proceseze ce se întâmplă într-o poză. Eventual să recunoască că nu înțeleg fenomenul, dar să nu judece fără să vrea să afle mai multe înainte.

În primul rând, o explicație. Pictura prinsă în imagine e „Rondul de noapte” a lui Rembrandt van Rijn. Tabloul e expus în Rijksmuseum, în Amsterdam, un muzeu vast în care ai putea să îți pierzi o săptămână dacă treci temeinic prin fiecare exponat. Tocmai din cauza asta muzeul are un tur multimedia foarte complex, în care nu numai că pune informație gen „Ăsta e tabloul X, pa”, ci chiar dă un pic de profunzime poveștii legate de exponate. Și exact asta e ceea ce au în mână – dispozitive cu care se uită pe ghidul multimedia. În plus, un tur prin Rijksmuseum e extenuant. Nu e doar un tablou expus acolo, să rămână toți prosternați în fața lui. Sunt mii și mii de exponate.

Bun, revenim. De ce ne e foarte ușor să aruncăm imediat concluzii că tineretul e distrus, nu e în stare să aprecieze frumusețea? E simplu: o doză de invidie, o lipsă de înțelegere și o osificare a gândirii care ne arată că deși avem toată informația necesară nu suntem capabili să o procesăm. Poate e și o mândrie exagerată care nu ne lasă să întrebăm „ce se întâmplă acolo?”. Lipsă de curiozitate? Credința că noi le știm pe toate mai bine ca ăilalți? Cel mai probabil.

Așa că hai să fim altfel. Hai să întrebăm mai mult, să fim mai curioși, să nu pretindem din start că noi știm adevărul… Și să ne lăsăm surprinși.