Costul uman al electronicelor

Pentru că Daniel Mihu m-a provocat, fiind sigur că nu o să spun nimic despre clipul de mai jos (via zoso) în care se arată care sunt urmările exploatării populației chineze de către comuniștii chinezi. Nu pricep de ce. Îl postez, cu explicații pentru Daniel care crede că e vina capitaliștilor cîinoși că lucrurile astea se întîmplă.

În țările cît-de-cît-capitaliste ar fi existat (și există, deja) zeci de regulamente care ar interzice folosirea respectivelor substanțe care au provocat intoxicarea/boala. Nu într-o țară comunistă, în care clasa muncitoare e la conducere, din păcate; se pare că pe tovarășii muncitori de la conducere nu prea îi preocupă sănătatea clasei muncitoare (decît, eventual, aplicarea compulsorie a unui regim de viață sănătos, à la Mincu).

O să mai comentez un pic și despre doamna care la minutul 7 ne spune că vor să solicite brand-urilor (Samsung, Apple, Microsoft, Philips, etc.) să se asigure că condițiile de muncă la fabricile celor care le livrează piesele pentru electronice sunt potrivite. Oarecum nimic de comentat aici, deși nu e mult departe de a mă face pe mine să impun celor de la BMW să folosească numai chei de 12 pentru a monta motorul. Dar să zicem, e un apel umanitar mai degrabă, și e de înțeles pînă la un punct.

Realitatea legată de firmele de electronice e însă alta. Firmele care produc electronice sunt cele mai bune oportunități de angajare pentru chinezi. Foxconn, de exemplu, e unul din cei mai mari angajatori din China; au peste un milion de angajați. Și îi plătesc bine (relativ la China), iar condițiile de lucru au fost des supravegheate și îmbunătățite chiar la cererea celor care cumpără produsele lor (Apple fiind notabili în direcția asta pentru că au apărut mai des la știri, fiind attention-whores ce sunt).

Da, exact. Condițiile sunt groaznice pentru România, Olanda sau Statele Unite, dar sunt extraordinare pentru China. Concurența pentru locurile alea de muncă e acerbă, dacă cineva nu ar munci cele 12-14-16 ore de muncă zece alții stau să fure acel locul ăla de muncă.

De ce? Păi simplu: pentru că comunismul chinezesc nu prea are cum să producă alte locuri de muncă mai bune și mai bine plătite. Exact cum comunismul românesc sau cel rusesc nu prea a adus raiul pe pămînt.

E vina capitaliștilor împuțiți? Posibil, dar capitaliștii ăștia au avut și ei de suferit. Fabricile de integrate s-au mutat din SUA sau Germania sau Olanda în China. Angajații din țările astea au avut de suferit. Da, și ei luau un salariu mizerabil, dar capitaliștii fiind împuțiți cum îi știm s-au descurcat ceva mai bine. Sigur, nu e perfect.

Dacă vreți perfecțiune, mergeți în China. Ei sunt cei care clădesc socialismul, comunismul, sau cum îi mai zice zilele astea.


10 Replies to “Costul uman al electronicelor”

 1. massiveattack80

  E si vina chinezilor ca s-au inmultit mai ceva ca iepurii. Logic, cand balta are peste (populatia e foarte mare), importanta fiecarui individ scade extrem de mult.

  In plus apare o concurenta feroce, dupa cum ai mentionat: “concurența pentru locurile alea de muncă e acerbă, dacă cineva nu ar munci cele 12-14-16 ore de muncă zece alții stau să fure acel locul ăla de muncă”.

 2. Nautilus

  În mai multe rânduri, inspectorii Statului chinez au anchetat Foxconn din 2009 până acum, sub mai multe acuzaţii: că au program de lagăr, că nu respectă regulile de protecţia muncii, că angajează oameni fără forme legale şi îi plătesc prost, că i-au împins pe muncitori la sinucidere, că angajează copii de 13 ani.

  Foxconn a reuşit de fiecare dată să iasă cu faţa curată, uneori prin clasicul procedeu al şpăgii şi alteori îmbunătăţind cât de cât condiţiile, ca să le închidă gura.

  Ceea ce de multe ori scapă neobservat la noi, dar în presa anglofonă a apărut, e faptul că mulţi chinezi au dat şi ei şpagă funcţionarilor de HR ee la Foxconn ca să îi angajeze pe ei sau pe copiii lor, chiar şi în condiţii de lucru mizerabile şi fără forme legale, şi au dat şi inspectorilor ca să fie lăsaţi în pace.

  Deci chinezul de rând e gata să facă sacrificii ca să aibă unde munci, chiar dacă ştie că munceşte pe bani de cornuri.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.