Criza refugiaților sirieni

Problema refugiaților sirieni a împărțit România în două tabere. Pe de o parte sunt mămoșii lipsiți de minte care se uită numai la imagini generatoare de lacrimi cu oameni care-și țin copiii în brațe și invariabil plâng, cel mai des mame, pe de altă parte cei care se uită la oamenii care intră în Europa și își amintesc ce se întâmplă în Malmö, unde vikingii nu mai zic nici pâs în cartierele stăpânite de legea Sharia.

Problema reală e că ambele tabere au dreptate. Românii care scriu texte de-alea de-ți plânge monitorul până la scurt-circuit nu fac altceva decât să pună pe hârtie umanismul european câștigat prin mii de ani de războaie și de lupte de eliberare și emancipare. Sânge, sudoare și lacrimi. Acum însă o ducem prea bine (și serios, o ducem prea bine) și credem că sirienii sunt, fundamental, niște români născuți în altă parte. E natural să credem chestia asta.

Însă nu e adevărat. Extremiștii români cel mult sugrumă o păpușă gonflabilă pe care o numesc “Avram Iancu”. La ei cei mai mici extremiști visează să-și lege o bombă de trup și să îi arunce în aer pe israelieni. Atât de diferite sunt culturile noastre. Și ăsta e motivul esențial pentru care românii ceilalți refuză acceptarea refugiaților sirieni. Nu pentru că nu au suflet, ci pentru că jihadismul inerent al sirienilor nu are ce căuta în România sau în Europa.

La o discuție avută aseară cineva a postat un link către articolul scris de un naiv de la “incentru” (sau În Centru, nu garantez). Autorul pune în articolul ăsta foarte multă informație corectă, dar interpretarea e sub orice critică. De exemplu, din punctul lui de vedere, islamismul refugiaților nu e o problemă:

Asta e o glumă care nu merită băgată în seamă. Avem totuși pretenția că suntem raționali și inteligenți. Simte cineva nevoia să se închine la Mecca brusc? Sau să pună un hijab pe față? Să fim serioși.

 

Ori asta e principala problemă a celor care nu îi vor aici, și care ar prefera de o mie de ori refugiați ucrainieni care fug de conflictul lor cu Rusia. Nu pentru că îi zic altfel lui Dumnezeu, ci pentru că ei au în cartea lor sfântă scrisă negru pe alb ideea că toți cei care nu adoptă islamul trebuie omorâți (Coran 2:191-193). Credința nu mai depinde de individ, nu mai are nimeni libertatea de a alege – credința e impusă cu forța și cu sabia. Doar necredincioșii musulmani pot spune că se pot integra într-o societate non-islamică. Pentru a te integra trebuie să încalci în mod explicit Islamul.

Iar băieții care vin, pentru că sunt mai mult băieți, sunt puși pe jihad. Allah akbar în sus și-n jos, allah akbar pentru că nu vor să accepte ajutoare cu crucea roșie pe ele, allah akbar pentru că poliția ungurească vrea să mențină ordinea, și toate chestiile astea sunt la început. Sigur, Dumnezeu e mare, dar când auzi fraza asta folosită ca strigăt de război stai de zece ori înainte să mergi mai departe. Și, desigur, te întrebi dacă nu cumva jihadiștii sunt cei care se infiltrează în țara ta.

Și o să vină cârcotașii să-mi zică că ei nu vor în România. Trebuie să fii un pic cam naiv ca să crezi că țara noastră mai e România. Țara noastră e acum Uniunea Europeană, nu suntem 100% acolo, dar aia e. Suntem Vasluiul Uniunii Europene, dar ăștia suntem noi. Țara noastră e Uniunea Europeană fie că vrem sau nu. România e afectată, și la fel vor fi și românii. De-asta ne interesează ce se întâmplă în Malmö și ne interesează ce se întâmplă cu frații noștri nemți, pentru că suntem legați aparent ireversibil de ei.

Astea sunt greșelile fundamentale pe care le fac mămoșii de serviciu care storc o lacrimă cu texte prelungi în care ei profită de bunăstarea țării în care trăiesc când sărmanii suferă. Pe cealaltă parte însă nu pot să observ genul de xenofobie care, invariabil, duce la un război – iar războiul ăsta civil care se prefigurează va fi în primul și în primul rând rasial. Suntem foarte aproape ca și atitudine de Hitler cca 1929. Tot ce mai lipsește e o criză economică și o virulență sporită a refugiaților sirieni acceptați. Nu spun că refugiații sirieni ar trebui acceptați sau încurajați chiar să vină înspre Europa, tot ce spun este că dacă tot au ajuns aici ar trebui să vedem cum îi integrăm, să nu avem pe mâini un nou Adrianopole.

Ceea ce ne lipsește este, desigur, înțelepciune. Aș putea să dau vina pe americani, care ei sunt de vină deși nu i-a pomenit nimeni aici (o mostră de gândire liberală, îmi cer scuze, vivat PNL!). Nu am o soluție înțeleaptă pentru treaba asta și mi-aș fi dorit să am. Însă mi-e foarte greu să empatizez cu refugiații sirieni, mai ales că ei abandonează un loc pe care ei l-au distrus cu mentalitatea lor. Așa cum toți suntem vinovați de felul în care merge România, la fel și ei sunt vinovați de felul în care merge Siria. Și să nu o dați cu faza cu americanii, Siria era un butoi de extremism finanțat de ruși încă de la începutul războiului rece. Dar nu merg pe filiera asta, ca să nu dau în păcatul gândirii liberale.

Criza e în continuă desfășurare. Apar aspecte tragice, în care 71 de oameni au fost găsiți într-un vagon frigorific în Ungaria. Inițial ziceau că e un șofer român, deși știrea inițială, falsă, a fost dezmințită de MAE, dar așa a rămas în mintea ungurilor, care cu extremistul lor de serviciu la cârmă par să urască tot ce e străin. Am vrut să discutăm și de chestia asta în podcast dar a fost aseară prea cald și nu ne-a prea ieșit grozav. În orice caz, cumva am trecut peste subiectul ăsta prea ușor și am părut lipsiți de respect la adresa victimelor acelui nefericit accident. Cred că e foarte trist că există astfel de evenimente. Aș fi preferat ca oamenii care vin în Europa să vină în mod civilizat, Europa să fie pregătită să-i primească și să-i poată trimite înapoi când se termină povestea. O să mai auzim povești tragice precum aceasta – dar poate că ar trebui să le audă ei, și să se gândească de două ori înainte de a-și încredința viața în mâinile unor traficanți. Dar viața fără opțiuni e mult mai complicată decât credem.

Orice s-ar întâmpla nu e bine. Nu e bine nici când nu ne lăsăm impresionați de dramele reale ale sirienilor, nici când le acceptăm pe nemestecate și după aia ne aducem în casă dușmanii. Nu cred că există vreo soluție reală pentru problema asta. E de așteptat și văzut ce se va întâmpla. Adrianopole sau altceva? Greu, greu de tot.

DresdenRefugeesFight
Refugiații din Dresda nu au stat mult până când au început să se bată între ei. Ăștia sunt oamenii pe care îi acceptă acum Europa.

9 Replies to “Criza refugiaților sirieni”

 1. Problema e ca majoritatea nu separa musulmanii de Islam. Musulmanii sint buni, rai si toate nuantele de gri in between, ca toti ceilalti, ca noi toti. Islamul insa ca ideologie e piece of shit. Si am studiat bine problema (carti, intilniri ‘ecumenice’). Pt ei Coranul a fost scris de insusi Dumnezeu si totul de acolo e/a fost adevarat. Nimic nu poate fi “discutat”, pus sub semnul indoielii. Unii imami spun ca uite ce frumos scrie, daca faci rau cuiva e ca si cum ai face rau intregii lumi etc. Da, dar scrie si sa tai gitul necredinciosilor, sa omori cu pietre homosexualii, sa omori apostatii. Si colac peste pupaza, multi timpiti din Vest continua cu ideea ca Islam = religion of peace. L-am auzit pe Cameron acu’ o luna-doua repetind mantra asta.
  Asta e, vorba unui imam care a scapat un mare adevar acu vreo 15 ani in urma parca: “burtile femeilor noastre si cu legile voastre ne vor ajuta sa cucerim lumea!”

 2. Pentru mine cea mai minunata stire confirmata de NASA a fost “A fost descoperita o gaura neagra langa Pamant” …si te-ai astepta ca gaura asta neagra sa fie cum treci de Pamant, pe stanga…Ei bine nu, gaura e la vo’ 4j de mii de ani lumina de Pamanant si nu-s tocmai siguri ca e o gaura neagra

 3. NASA confirmă cam multe, dar cel mai rău e cretinismul presei, care poate transforma o chestie simplă într-o problemă de viață și de moarte.

 4. O mare parte din chestiile pe care le fac islamiştii lor se întâlnesc la islamiştii noştri, cei de prin judeţele mai religioase. Se îmbrobodesc, se îmbracă în negru, se închină cu fundu-n sus, pupă moaşte, îşi dau unul altuia în cap cu toporul, violează femei, îşi bat nevestele şi le ţin ca pe sclave. Chestii care islamiş… catolicii fanatici din Sicilia sau din Irlanda le-au făcut şi ei până prin anii 1970.

 5. @Nautilus: E clasic argumentul asta, ca si noi/altii au facut/fac 🙂 Nu, e o diferenta mare. Pt ca nici-un preot nu te incurajeaza sa faci asta. Iar Biblia nu e cuvintul nediscutabil/neinterpretabil, e doar suma unor revelatii ale unor mosnegi de-acu’ 2mii de ani. Pt islamisti insa e moralmente ok sa te duci sa urli Alahu akbar cu iataganul in mina. Un imam-doi au sa zica ‘Bravo! Mai fa de-asta, ca a ta e imparatia cerurilor’. Deci comunitatea o sa-l admire pe timpitul respectiv dupa alt cod etic, extras direct din Coran/Sharia.

 6. @DanC: după Tanacu, s-au auzit multe discursuri ciudat de încurajatoare din partea oamenilor Bisericii.

  Și asta e problema, ca la Vaslui: ”ăia au violat-o (întâmplător, în comuna vecină cu Tanacu, după cum arată Google Maps) , dar ea de ce umbla noaptea pe stradă cu băieții?”

  Islamiștii sunt răi, tirani, taie oamenii cu iataganul și îi aruncă în aer cu bombele… dar Bianca Drăgușanu / Miley Cyrus / Paris Hilton de ce e curvă, drogată, etc – dacă ar veni islamiștii și i-ar pune cu forța burka, sau i-ar tăia mâna dreaptă, sau ar ucide-o cu pietre? Sau, dacă islamiștii nu vin, nu ne invadează islamistul Putin, să scoată jandarmeria în stradă și să rupă cu bătaia o paradă gay?

  Așa auzi pe stradă, pe la cozi, pe la casa de pensii, sau citești în comentarii. Așa ai fi auzit printre islam… catolicii fanatici din Sicilia sau rednecii islam… protestanți din Arkansas. Până prin anii 1970, foarte des, azi mai rar, doar ici și colo, unde autoritățile se fac că nu aud.

  În 2015 în București ți-e greu să crezi că s-ar putea să fii tăiat de islamiști în 2025.

  În 2005 în Moscova lui t.A.T.u. ar fi fost la fel de greu să îți închipui cum va arăta Moscova lui Putin în 2015.

 7. @Nautilus: Mbine, dar asta nu inseamna decit ca opinia publica in R e idioata, subdezvoltata mintal. Si ca BOR calca-n strachini, se stie. S-a dat in petic cu Ponta, nu e surpriza ca o fac pe-a caldutii cu Islam-ul acuma.
  Da, per total Romania e mult in urma la conflictul Islam-Vest.Pentru ca:
  1) Vestul adevarat inca nu a ajuns in Romania, nu este nivel de trai comparabil, drepturile omului, libertatile sint altfel intelese si aplicate
  2) Indoctrinarea tip politically correct e mult sub nivelul Vestului
  3) da, adevarat, nu exista nici-un conflict real; turcii din Romania sint f ok. Pt ca n-au intrat inca in contact cu descreieratii wahabisti din Orient, dar daca aia au sa pompeze bani in R o sa se schimbe treaba.

 8. Acu’ vreo douăj’ de ani, un englez mi se plângea că nu-i mai suportă pe musulmani, că au ajuns să le ocupe catedralele lor vechi de secole (dar pe unde nu se mai perindau credincioşi) şi să le transforme în moschei. Între timp le-a trecut, nu se mai plâng cu voce tare, că nu mai e “politically correct”.
  Privit din perspectiva românească, nu văd cum or să găsească pe aici biserici goale ca să le facă moschei. Iar ai noştri nu ar avea nici o problemă să-i trimită “de unde au venit” dacă le-ar sugera careva să renunţe la Ignat şi băutură ! Ce e aia “politically correct” ?

Comentariul tău