Crowdfunding-ul nu funcționează

Sunt multe lucruri interesante care se pot face prin crowdfunding. Se pot face, de exemplu, filme documentare care să mai arunce voalul de pe minciunile unora. Se pot face jocuri. Iar atunci cînd nu se pot face filme documentare despre basmul românesc, se fac salate de cartofi.

Un individ a zis că e cazul să-și facă o salată de cartofi ‘crowdfunded’. De ce? Pentru că vrea el. Rezultatul? 6100 de donații, 70 de mii de dolari strînși. Ce va face cu banii aceia? Evident, nu va da o masă celor dezavantajați de la el din oraș. Nu va face ceva util cu ei, dar va trimite tricouri către donatori.

Cred că în cazul ăsta crowdfunding-ul își dă arama pe față. E o dovadă că în realitate couch-activismul funcționează și pentru teme tembele, nu numai pentru teme nobile, e o dovadă că 6000 de ‘like’-uri nu înseamnă nimic pe Internet. Vorbim de același gen de oameni care nu ar da 2€ pe un joc pe care și-ar dori să-l joace; acești oameni însă participă cu banii lor la o salată crowdfundeded.

Îi condamn? Nu. Doar proclam, ca și alții, sfîrșitul succesului crowdfunding, sau mă uit cu mare uimire la primul pas către maturizarea lui. Pentru că, sper, povestea salatei de cartofi va provoca un scandal suficient de mare încît oamenii să înceapă să își pună întrebări.

PotatoSaladCrowdsourced


16 Replies to “Crowdfunding-ul nu funcționează”

 1. Silviu

  Nu cred ca va disparea crowdsourcing-ul. Eu cred ca peste 3-5 ani se va maturiza. Acum suntem inca la faza in care exploram ce poate face. Urmeaza etapa in care cei care dau bani nu vor fi doar clienti ci si actionari. Cum ar fi sa ai actiuni la fabrica berii favorite?

 2. krossfire

  Am avut primul proiect pe Kickstarter pe la inceputul lui 2012 (cu Starchaser Studios – aveam o membra in SUA si de-aici si posibilitatea de a participa pe KS). N-am strans mai nimic. Pe Indiegogo am strans cateva sute de euro in prima tura, dar n-a fost suficient. Pana la urma am finantat jocul pe care voiam sa-l facem din propriile buzunare. La momentul respectiv, am invatat niste lucruri despre project optimisation (si ulterior despre ASO, dar aia e altceva).

  Vorbim deci de un an inaintea trezirii baietilor de pe la noi. La momentul respectiv aveam un articol legat de agresivitatea si de tonele de bani investite in niste proiecte inutile de Kickstarter (oamenii cereau 100 000 de dolari, dar veneau ei cu 20 000 si inca 3000 pentru publicitate). Nu l-am mai scris din acelasi motiv: speram ca lucrurile vor merge spre bine. E 2014…

 3. krossfire

  Ma rog, au mai fost doua mari probleme in ultimii ani: Vedetele care monopolizeaza discursul (de la firme faimoase pana la vedete Hollywood care cer bani pentru proiecte personale) si proiectele de tech fanteziste, micile tepe irealizabile (e usor sa faci un “senzor universal” care detecteaza 2-3 chestii banale, dar pana la “integrare completa in iOS” mai sunt luni de munca).

 4. Dorin Lazăr

  Dam asta am observat și eu. E clar că modelul nu mai funcționează, și e timpul să își mute obiectivul, spre alt gen de proiecte… sau lumea să renunțe la el. Dunno. Nu m-am gîndit foarte bine la asta.

 5. krossfire

  Pe de alta parte, retele precum Patreon functioneaza. Motivul? Sume mici, pentru episoade individuale. Iti dau banul, ai facut ceva. Nu-mi place, nu-ti mai dau.

 6. Dorin Lazăr

  Nu știu cît de bine funcționează Patreon, dar, da, e vorba de sume mici. Totuși, oamenii ăștia au strîns 70k$ pentru o salată. Patreon poate selectează altfel posibilele proiecte, dar de îndată ce va apărea primul joke-project… Atunci o să devină nasol.

 7. thequietdream

  EU vad doar confuzie.
  Crowdsourcingul e cand pui lumea la treaba. Eg: programele @HOME (SETI@HOME si familia) unde lumea doneaza timp/putere de calcul pentru a face ceva impreuna.

  Crowdfundingul e cand pui lumea sa-ti finanteze proiectul (chestia cu salata).

  Prima poate avea ceva cu activismul, a doua e doar o metoda de a strange bani pentru ceva. Toata obligatia se rezuma la a oferi ce ai promis. Poate faci ceva frumos/nobil/smell your farts, etc sau poate nu. Poate doar vrei bani.

  Si in lume sunt oameni gata sa-ti dea bani pentru orice, chiar si pe degeaba, doar din curiozitate. Vezi cazul Craig Rowin care a cerut 1 milion de dolari si cineva i l-a dat, doar pentru o ocazie de publicitate. Si nu e singurul.

  A, e o diferenta intre a cere bani si a face ceva util, clar. Dar chiar si asa, tot n-are legatura cu activismul. Ca sa vorbesti de activism vorbesti in primul rand de un scop legat de binele public, ceea ce oricum e rar. Crowdfundingul e doar o unealta si ca atare o poti folosi si la bine, si la rau. Ca un cutit.

 8. Dorin Lazăr

  În cazul meu, e vorba de crowdfunding, deși mă gîndeam și la crowdsourcing cînd m-am pus pe scris chestia asta. Ce zice thequiet e cît se poate de adevărat, exceptînd couch activismul care e folosit de vedete să facă ‘crowdfunding’ pentru fiecare din chestiile lor.

 9. Mihai

  Hai sa fim sinceri : crowdfunding-ul nu funcționeaza pentru proiecte VANDUTE PROST.

  Eu am urmarit partea de jocuri video si cine a stiut sa prezinte ca lumea cine e, ce face si ce vrea a facut rost de banii ceruti de cateva ori.

  Afacerea cu salata e in mare parte irelevanta in opinia mea pentru ca e un troll. Si la urma urmei de ce atata ura pe un troll reusit ? Credeti voi ca daca nu se duceau la salata banii aia se duceau la descoperit leacul pentru cancer?

 10. krossfire

  Mihai: In partea de jocuri video, cele mai bune finantari au mers catre oameni deja faimosi (game designeri celebri precum Tim Schafer, echipe plecate de la companii mari sau firme precum Obsidian). Sigur, au fost si proiecte mici finantate, dar 5000 de euro pentru a face un joc pe iPhone este foarte putin (licentele de Unity te salta peste 2000 de euro, cu cateva optiuni – adauga platirea unui grafician sau compozitor si intelegi unde bat). Majoritatea au fost proiecte medii, cu echipe decente, sau proiecte legate de nume sonore din industrie. Au scapat evident si proiecte mici si ambitioase, dar nu ele au dat tonul.

 11. Dorin Lazăr

  @Traian: nu am zis că omul nu ar trebui să țină banii. În schimb, ar fi bine să rîdem de întreg fenomenul crowdfunding pentru că a fost redus la ceva atît de penibil.

  Eu cred că ăsta e un pas spre maturizarea fenomenului. Sau sper, pentru că e o idee foarte faină care s-ar putea aplica și pe alte chestii, mai utile.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.