Cum ajunge lumea să urască anumite teme sociale

Băieții și fetele care împing teme sociale se cred, în general, foarte progresiști, foarte inteligenți, foarte sofisticați și, foarte des, mult prea buni pentru universul ăsta. Problema lor e că, deși uneori susțin chestii cât se poate de decente, o fac prea insistent și alungă publicul receptiv la ideile lor.

Să vă dau un exemplu. Astăzi de dimineață am încercat să mă joc cu Google Assistant. Nu îmi pasă foarte mult de câtă tonă de inteligență vor să pună Google în spionul de pe mobilul meu – cred că încă suntem departe de momentul în care acele unelte să fie utile, mai ales pentru noi în Europa de Est, unul din ultimele locuri din univers unde sistemul lor de recomandări o să funcționeze. Iată dialogul meu cu GA:

Serios? Așa, dau drumul la softul tău și primul lucru la care te gândești că mi-ai putea fi util ar fi să-mi spui „Facts about LGBTQ leaders?”. Menționez că astea mi le-a citit, informațiile de la Pride. Pentru că, sigur, fix asta e chestia pe care încerc să o caut într-o duminică dimineață, povești despre cum se simt nasol că lumea nu le acceptă unor tipi faptul că se pupă-n public.

Hai să înțelegem unde mă plasez: sunt 100% pentru drepturi egale și pentru cuplurile gay, pe principiu „e treaba lor, nu mă interesează ce fac oamenii ăia în patul lor”. Dar nu e un subiect care să mă intereseze – mă interesează acolo o normalizare, nu o impunere. Nici nu e de mirare că dacă un deștept de la Coaliția pentru Familia Nazistă dă peste genul ăsta de recomandare o să tragă după el zece alți moderați, cu un argument simplu: „uite, ăștia vor să te educe să fii poponar”.

La fel și cu feminismul, nu poți spune că de fiecare dată când ție ca femeie nu-ți iese o chestie e din cauza sistemului patriarhic. Văzusem un articol pe IQAds zilele trecute, o parafrază pe care ei o vroiau șmecheră: „Cui îi e frică de feminism?”. Am avut un singur comentariu: femeilor, că lor le dăunează cel mai tare.

Da, sunt pentru drepturi egale, da, sunt pentru tratament similar, dar nu, nu sunt pentru repetarea ad nauseam a temelor în fiecare mizerie pe care o fac. Acum nu poți scăpa de teme feministe în entertainment, nici măcar în somn nu mai ai voie să nu iei în serios problema patriarhatului care se impune asupra fanteziilor pe care le ai tu cu Paraschiva și Aglaia. Te duci la un film și trebuie să aplauzi anostul Wonder Woman pentru cât de eliberator și feminist e, și toate filmele la care te poți distra sunt infuzate de homosexualitate și feminism și toleranță religioasă (adică islam la greu).

E prea mult, băieți, știu că luați foarte mulți bani și învârtiți foarte mulți bani pe teme sociale, că lumea modernă vrea ca lumea să nu mai discrimineze, dar luați-o mai ușor. Gândiți-vă la ce efect are insistența voastră asupra oamenilor.

Legat de Google Assistant, evident că m-am enervat – prima pentru că îmi bagă pe gât niște subiecte de care nu sunt interesat, în al doilea rând pentru că habar nu am de ce alte chestii aș putea să-l întreb, așa că clik dreapta delet, vorba poetului. Dar serios, oamenii ăștia „open minded” se gândesc câți oameni irită cu insistența lor?

PS: Aud că e vorba de LGBT month. Nu știu cine a decis chestia asta și cum s-a picat de acord că e o temă importantă pentru mine, dar dați-mi voie să nu-mi pese de cine cu cine vrea să se culce și despre ce deviații sexuale suntem obligați să ne informăm 30 de zile pe an.