Cum câștigă PSD alegerile în 2020

Cred că am zis-o de atât de multe ori chestia asta încât devine plictisitor. PSD și PNL au făcut un blat, PSD vrea să scape pentru un an de conducere pentru a fi siguri că, din opoziție, vor câștiga alegerile.

Le-ar fi câștigat oricum, pentru că PSD sunt instalați bine la conducere de vreo 7 ani, de la blatul anterior între PSD și PNL. Dar acum, din opoziție, o să poată să stea liniștiți și să explice cum, de exemplu, România are cifre record la datoria externă. Cum fie se aruncă banii pe salarii, fie se taie din salarii sau se dau afară oameni din aparatul de stat, sau nu se dau banii la investiții. Tot felul de lucruri care li se datorează, dar pe care acum le pot reclama din postura de partid de opoziție.

Și cred sincer că asta a fost strategia lui Dragnea de a câștiga alegerile în 2020, și singurul motiv pentru care a fost necesară farsa din parlament a fost faptul că singurul păpușar capabil de a orchestra o asemenea scenetă este, regretabil (pentru noi toți) la închisoare. Suspiciunea mea e că Dragnea pregătea mitingul din august pentru o debarcare spectaculoasă, în care PSD-ul să cadă clar ca victimă. Doar că mitingul din august a fost o afacere fâsâită pentru că organizatorul „bulei” și-a pierdut principalul sponsor. PSD.

PNL-ul participă tacit – are suficient de multe bube pe cap și ei au niște obiective mai clare – își vor oamenii în poziții de forță la alegerile locale. Spre deosebire de noi, ceilalți, PNL știe că singurele alegeri care contează cu adevărat sunt alegerile locale, și pentru a le câștiga au nevoie de acces la portofel. FSN-ul s-a organizat bine: aripa liberală la conducerea orașelor mari, aripa social-democrată la restul.

Nu mi se pare tragic că PSD va câștiga alegerile în 2020. Social democrații au un an de reformă internă, și au șansa de a deveni un partid cu o față europeană. Cu un Ponta care îl citează pe La Fontaine de la tribună, cu oprobriul bulei, dar cu adânca apreciere a României fundamentale, PSD-ul ar putea deveni partidul social-democrat de care are nevoie România.

Pentru că da, România are nevoie de un partid social-democrat care să o conducă, ăsta e motivul pentru care toate partidele politice din România sunt de centru-stânga, cu excepția Demos (care sunt extremiștii de stânga fără dinți, deocamdată). Din păcate toate partidele au o mare lipsă de oameni de calitate, adevărata taxă a exodului românilor spre Vest. Nu mă aștept să revină oamenii care au ceva în cap, USR încă nu are un plan de guvernare, PNL nu are strategie decât cel mult la nivel local în câteva orașe poate cu excepția Bucureștiului. De fapt, cele mai importante alegeri în 2020 sunt alegerile pentru primăria București, nicidecum cele pentru Parlament.

Să explic. Parlamentul are foarte puțină putere, și o foarte mică capacitate de a face rău în mod direct cetățenilor. Parlamentul face legi, dar românii nu prea știu cum e cu legile, și fac chestiile tot după cum le urlă (nu credeți? Întrebați câți oameni chiar cred că ai voie să parchezi pe trotuar dacă lași 1 metru spațiu, și după aia consultați codul rutier). Parlamentul mai umblă ici-colo la funcțiile majore din Justiție, de exemplu, dar au libertate foarte mică de mișcare – ce face Parlamentul e incredibil de public. Nu pentru noi, românii, noi abia suntem capabili să citim un text și să-l înțelegem, ci pentru cei din Uniunea Europeană, care au la-ndemână diverse sancțiuni foarte costisitoare pentru partidele parlamentare. În plus, cultura protestului a intrat și în România, și dacă lucrurile o iau razna oricând se poate organiza un nou protest. Și dacă nu mă credeți că Parlamentul nu prea are putere, Dragnea a avut 3 ani să-și aranjeze dosarele și să o dea jos pe Kövesi, și Dragnea e un tip inteligent, nu e Dăncilă. Rezultatul a fost că Dragnea a ajuns în închisoare, iar Kövesi șefă peste procurorii din toată Europa.

Alegerile locale sunt, așadar, cele importante. Acum că blatul a fost făcut și știm că Iohannis iese președinte (să fim serioși, cine o votează pe Dăncilă? nici măcar electoratul ei, care e puternic misogin), rămâne locul unde stă adevărata putere în România. La nivel local, lucrurile sunt un pic incerte pentru PNL. Chiar dacă Boc și Bolojan o să rămână pe poziții (ar fi nebuni să îi schimbe), în Brașov, USR are o șansă extraordinară cu Allen Coliban. Despre alcătuirea politică a celorlalte mari orașe nu știu foarte multe, însă bănuiesc că PNL are ceva proppuneri serioase.

Bucureștiul rămâne marea necunoscută. Bucureștiul strânge mai mult de 10% din populația țării, e un oraș bogat dar prost administrat. Bugetul Bucureștiului e cea mai dorită felie de tort din țară, și cine va câștiga Bucureștiul în 2020 va conduce România, fără drept de apel, în 2024 (dacă e capabil să facă traficul respirabil, desigur). Bine, asta înseamnă că ilfovenii (ca Vlad Petreanu) să își lase mașinile la ei în circumscripții, dar primăria e un loc unde poți implementa măsuri draconice care să dea rezultate foarte rapid.

Numai că în România un singur om e capabil să se înscăuneze primar al Bucureștiului, și ăla e un aerian. Vorbesc, desigur, de Nicu Șordan, omul care se antrenează de vreo 15 ani pentru postul de primar, singurii care o fac de mai multă vreme sunt Dinamo care încă se antrenează pentru Liga Campionilor. Desigur, Nicușor Dan e un tip care a eșuat politic de un miliard de ori, el e practic omul care a făcut petrecere la el acasă și a fost primul dat cu șuturi afară de la petrecere, pe motiv că nu ne plac tocilarii.

Avem, așadar, un singur om capabil să fie primar, și o groază de alte formațiuni care au mult mai multe șanse să câștige. În momentul ăsta, chiar și PSD-ul poate câștiga primăria București, atât de aleatoare sunt lucrurile acolo.

Și primăria București e importantă pentru că primăria București păstorește centrul economic nr. 1 al României. Bunăstarea României e polarizată în București, și dacă bucureștenii sunt mai calmi, mai fericiți, și au mai puține dureri de cap, o să vedem din ce în ce mai puțini nervoși pe Facebook. Ba chiar, aș îndrăzni, o să vedem un boom financiar, cultural, pornind din București, pentru că Bucureștiul are capacitatea de a și crea lucruri pozitive. Au nevoie doar de o echipă la primărie care să le mai elimine din cefaleea zilnică.

Așa că, dacă ajunge în opoziție (e încă neclar), PSD-ul are o șansă nesperată de a-și relua locul la fruntea guvernului și a Parlamentului. Cred, în momentul ăsta, că doar Ponta poate să-i aducă acolo, și e de urmărit dacă Ponta reușește să reunifice partidul social-democrat, mai ales că păpușarul șef e la răcoare. PSD are resurse extraordinare, și reușește să ajungă acolo unde bula noastră nu poate: la cei 50% din rural, la cei 50% din zona inferioară a veniturilor. De bine, de rău, PSD a mai fost la conducere și ne-au arătat că chiar și cu Dăncilă la conducere lucrurile merg înainte. Lecția guvernării PSD este că nu e o problemă dacă ai la conducere un om depășit intelectual de postul pe care îl are. Ai o problemă când ai un om capabil să înțeleagă ce poate face de-acolo.

Pe scurt: PNL vrea un an de guvernare ca să se asigure că oamenii lor câștigă localele, USR e încă suficient de năuc cât să nu aibă capacitatea de a formula un guvern, sau niște soluții din poziție de conducere, deci nu poate să schimbe cine știe ce, PSD se retrage un an și are șansa de a se reface sub Ponta și a câștiga alegerile parlamentare din 2020. Cele mai importante alegeri vor fi cele pentru primăria București.