Cum e cu boschetarii

A apărut o discuție interesantă în online legată de faptul că cei de la USR din Sectorul 5 au răspuns unor plângeri ale cetățenilor pe care îi reprezintă și le-au spus că pot reclama boschetarii care dorm pe la ei prin scară.

Mai mulți oameni au reacționat. Ah, inuman, cum adică să-i tratezi așa pe boschetari? Dar ei nu sunt oameni? E ca și cum ai chema poliția dacă ai avea un hoț în casă, sau ai plăti pentru produsele pe care vrei să le cumperi de la supermarket. E INUMAN!

Dau un exemplu al unei domnițe din societatea civilă, de la Active Watch, care spune în felul următor:

Membri USR din Comisia de Protectie Sociala ne invata cum sa facem sesizari impotriva oamenilor strazii care deranjeaza bunul mers al vietii. Mizerabil! Asa ceva nu am mai vazut. Bai, ce e cu voi? Sunteti posedati de duhurile rele? Later edit: au sters postarea. Sunt sigură că țărâna din sufletul lor a rămas.

Nu e singura. Și o înțeleg, este prinsă între ciocan și nicovală. Cei de la USR informează care sunt lucrurile pe care le poate face legal un cetățean când vede un boschetar. Zamfi este însă într-un mare dubiu pentru că ea consideră că lucrul ăsta e nasol, că, vezi doamne, nu ar trebui să avem voie să fim deranjați de boschetari.

Ceea ce vrea să sugereze Zamfi1)și o să-i folosesc numele ăsta cu care ea însăși se recomandă, dar nu vă gândiți la ea, ci la toți cei care gândesc ca ea este că trebuie să acceptăm faptul că oamenii ăia sunt în stradă și să nu ne deranjeze faptul că nu au unde dormi. Practic, ea sugerează că nu e cazul să ne deranjeze, că suntem oameni răi dacă ne deranjează, ci, probabil, trebuie să ne bucurăm că, iată, ce om divers dejectează în scara blocului meu! În niciun caz nu are voie să fie o preocupare pentru noi, și să nu cumva să îl ajutăm prin instituția pe care o plătim prin taxe, și anume DGASPC.

Pentru mine, informația aia pe care a pus-o USR pe site-ul lor e foarte importantă. Avem instituții abilitate să acționeze într-o astfel de problemă – e perfect. În schimb, Zamfi este foarte nemulțumită. De ce să acționăm legal când am putea să acționăm cu foarte multă compasiune și să ne asigurăm că toată lumea are de suferit din cauza unui om fără adăpost? De ce omul ăla fără adăpost să ajungă la unul plătit din taxele mele când ar putea să doarmă în pubelă sau în scara blocului meu? Bravo, Zamfi, Ești inteligentă! Merci, așa o să fac.

Acum, oamenii de la USR sunt și ei niște împiedicați. Exprimarea derogatorie nu îi ajută, dar asta nu înseamnă că intenția lor e greșită. După aia au șters postarea, și-au cerut scuze, ceea ce de fapt e mult mai rău – practic, au încurajat oamenii care vor să-i vadă pe oameni fără adăpost. Faptul că USR suferă de un retard comunicațional e bine-cunoscut, nu merită comentat aici.

Ah, alde Zamfi o să zică două lucruri. Primul, că adăposturile sunt supra-aglomerate. Dar acum avem guvernul perfect pentru a rezolva problema supra-aglomerării – ei lucrează până la 1 noaptea pentru a se asigura că lucrurile astea sunt rezolvate cât mai repede. Al doilea lucru pe care o să-l zică e că oamenii sunt abuzați la aceste adăposturi. Ceea ce îmi spune fie că îi acuză pe angajații DGASPC de abuzuri în funcție, ceea ce eu zic că ar trebui investigat, cu plângeri la poliție, cu aresturi, chestii de genul ăsta, fie că abuzul e ceva de genul „ah, dacă stau în adăpost trebuie să muncească”. Caz în care o înțeleg pe Zamfi2)insist, Zamfi ca grup social pentru că probabil și ei i se pare inuman să pui omul să muncească pentru a-și asigura un adăpost.

Dar ca să fim și constructivi aici, știți ceva organizație de caritate care se ocupă de persoanele fără adăpost în Brașov?

Zamfi, pe drumul ei spre statutul de asistată social.

NOTES   [ + ]

1. și o să-i folosesc numele ăsta cu care ea însăși se recomandă, dar nu vă gândiți la ea, ci la toți cei care gândesc ca ea
2. insist, Zamfi ca grup social

14 Replies to “Cum e cu boschetarii”

 1. Spre deosebire de manevrele PSD, aici chiar “modul in care s-a transmis informatia” a fost problema. Au folosit expresia “deranjeaza bunul mers al vietii” care suna a genul de propaganda pe care o foloseau comunistii pentru a ridica scriitori clandestini 🙂

  P.S: Altfel, nimic de argumentat. Oamenii strazii, mai ales in Bucuresti si in centrul Bucurestiului sunt o problema. Toti spun ca “ne trebuie alte solutii”, dar nu se intreaba nimeni unde s-au dus banii aia investiti in adaposturi, cine e abilitat sa-i ridice pe oamenii astia, de ce se intorc oamenii pe strada (exista un psiholog in adaposturi, exista specialisti in reintegrare?).

 2. Pai cand esti un capitalist convins, cum e romanul de clasa medie, trebuie sa faci cateva flotari mentale ca sa scapi de problema indezirabililor. Raspunsul corect ar fi fost: “Nu va faceti griji, piata libera va rezolva problema boschetarilor!”
  Evident ca nu putea fi de acord cu idea socialista de a plati niste taxe pentru ca acesti oameni sa poata trai decent, sau sa aiba o sansa, pentru ca sunt niste lepre parazite care nu vor sa munceasca, si ne fura noua din buzunare.
  Asa ca apar 2 tabere, aia care tipa sa fie dusi undeva departe, oriunde, numai sa nu coste mult, si alta tabara care se muta intr-un cartier cu paznic si tipa ca si boschetarii sunt oameni iar aia care nu-i suporta sunt absurzi si inumani.
  Adica problema e rezolvata in cel mai pur stil romanesc: Mi-am rezolvat problema transformand-o in problema altora. Everything gonna be ‘o right….

 3. Doxatul Dex: unul din comuniştii ăia de pe vremuri (cu munca patriotică şi controlul la unghiuţe şi batistuţă) ar fi zis că de vină sunt ăia care stau fiecare în bula lui. Activitate inumană şi dezumanizantă, vorba lui CriticAtac.

  Cândva, un comunist d-ăsta mă ura şi mi-a făcut scandal sub diverse pretexte la fel de cretine ca şi el, scandaluri terminate cu poliţie şi schimb de amenzi. Pornind de la un incident aparent fără legătură: nişte ţigănuşi fuseseră plătiţi de o tipă să facă munci murdare, la ghenele de gunoi, când afară erau 35°C. Şi eu, când i-am văzut, le-am adus câte un suc rece. (Ţigănuşii făceau cam aşa când au văzut asta: :-O )

  Acum, ghici de ce lepra comunistă a turbat începând de atunci, şi mă urmărea cu chef de scandal pe unde mă vedea.

 4. Ai fi putut ghici când ai scris povestea cu sub-umanii, pe care nu-i bănuiești cât de animalici sunt până nu îți fac pocinogul 🙂

  Ăla era un comunist. Întâmplător, știu unde lucrase animalul înainte de a se pensiona: pe șantiere la Metrou. Era luat de Ceașcă de la el de la țară, cu ”buletinul de București” și celelalte rahaturi ale vremii de atunci.

  Deci era obsedat de castă mai rău decât indienii. El era ”om serios”, ”responsabil”, ”familist”, ”muncitor”. Ăla care își lua copilul de ureche și-l ducea până în casă bătându-l, ca ”să nu se joace cu țiganii ăia”. Ăla care mârâie și scuipă după o femeie mai sexy, că ”e curvă”. Ăla care îl scoate la fiecare 3 fraze pe Vlad Țepeș.

  Iar eu, cu 25 de ani mai tânăr (adică ”drogat”, ”pizdificat” și alte cretinătăți d-astea care circulă prin presă) m-am dus la țigănușii aurolaci și le-am dăruit câte un suc rece. În mintea animalului, m-am făcut prieten cu ei. Cu cei pe care ”disciplinatul” ăsta ”familist” i-ar fi băgat la cuptor. Am demonstrat că singura diferență între mine și ei e faptul că ei erau săraci și fără școală. Ba chiar aveam mai multă simpatie pentru ei, așa aurolaci cum erau, fiindcă măcar munceau, nu beau toată ziua și fumau, ca el.

  N-am respectat împărțirea pe caste. Și astfel, i-am adresat o insultă mortală, doar oferind suc unora pe care el nici măcar nu-i cunoștea 🙂

 5. Cineva vede idei capitaliste unde nu e cazul si tine sa si argumenteze impotriva lor.

 6. Idioti sunt in orice sistem. Ai niste motive anume pentru care crezi ca omul asta era cretin din cauza comunismului? Mi se pare ca mai mult il banuiesti de “normalism” d-asta Romanesc, gandire fixista bazata pe “traditie”, decat de faptul ca a citit Marx si a devenit un tampit.
  Eu unul incerc sa combat rasismul, verbal cel putin, mai ales asta foarte prevalent impotriva tiganilor. Dar pana una alta comunistii au incercat o intergrare, inca n-am vazut solutia capitalista la problema tiganeasca, in afara de segregare rasiala.

 7. Un singur motiv: faptul că numai categoria socială descrisă (rednecii comunismului, lopata, cizma de cauciuc și buletinul de București) acționa astfel.

  Oricine altcineva, chiar și comunist, dar care să fi fost bucureștean băștinaș, sau om cu ceva carte, era un pic mai moderat. Lua lucrurile mai în glumă, era mai puțin agresiv, înjura o singură dată în loc de 10 ori, se gândea câtva timp înainte să dea cu pumnul și cu alte organe.

  De fapt, ca și rednecii lui Trump, ei aveau dreptate, privind din perspectiva lor. Dar e mai complicat de explicat de ce.

Comentariul tău