Cum e cu pușcăriașii?

Pentru că vorbeam de povești penibile și patetice, circulă pe net următoarea poză:

puscarias

Oare cît de naivi pot fi cetățenii care trimit share la așa ceva nu știu. Probabil că nu doare foarte tare cînd nu ai cap să gîndești. Cifra vine de la diverși ziariști care nu au ce face și împart, de exemplu, fondurile pe care le împarți pușcăriilor la numărul de deținuți? Îți iese o sumă destul de mare. Și probabil atunci, ziariștii deștepți, gîndesc că au o știre. Și ne mai mirăm de ce moare presa.

Așa se întîmplă cînd împarți ceva la altceva. Ies cifre mari. De exemplu, aș putea împărți bugetul de stat al României la numărul de brașoveni. Îmi iese vreo 500.000 RON pe cap de brașovean. Hai să vedem cam cum ar suna o știre de genul ăsta:

ȘOCANT! CLICK AICI PENTRU VIDEO! O SĂ AFLI CE N-AI ȘTIUT VREODATĂ! GUVERNUL ROMÂNIEI CHELTUIE ÎN 2013 500.000 RON PE CAP DE BRAȘOVEAN! CLICK AICI SĂ AFLI CÎTE MAȘINI DE LUX POT CUMPĂRA BRAȘOVENII CU BUGETUL DE STAT!

Ei? Sunt bun de jurnalist? Sunt. Acum să revenim la subiect. Alocația pentru un pușcăriaș nu prea conține mulți bani care ajung la pușcăriași. Sunt acolo bani pentru gardieni, medici, transport securizat, curent electric, mîncare, etc. Nu știu dacă primesc și ceva bani în mînă pentru timpul stat acolo, e posibil să nu, decît în condiții speciale (nu cunosc subiectul foarte tare). Dar chiar și-așa, chiar dacă ar fi ZERO oameni în pușcării, cel puțin jumătate din banii respectivi ar fi cheltuiți cu ‘și altele’.

De ce sunt vocal contra acestui afiș? Pentru că mi-e neclar: de ce se plătește din bugetul de stat cîte 42 de lei către fiecare elev? O școală mare din Brașov are cam 500 de elevi; credeți că nu sunt lucruri interesante pe care le poate face o școală cu 21000 RON lunar? Pentru ce îi plătim pe elevi? Pentru că vin la școală?

Hai să eradicăm alocația elevilor și fondul școlii în același timp. Sau să facem un program care să dea rechizite gratuite elevilor. Sau să facem programe de transport al elevilor de la sate. Ce ziceți?

Dacă e o problemă cu imaginea de mai sus, dincolo de manipularea jegoasă, problema e cu alocația elevilor. De ce există, de ce e atît de mare?

Al dumneavoastră,

  Un plătitor de taxe.


10 Replies to “Cum e cu pușcăriașii?”

 1. Simona Adam

  este o mica subventie acordata de stat pentru copii pana in 18 ani, nu doar pentru elevi. mamelor care intra in concediu de ingrijire al copilului (CIC) li se acorda o indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum de 75% din media venitului net din ultimele 12 luni, dar care sa nu depaseasca un prag de 3800 de lei (parca) – timp de un an, sau 1200 ron/luna timp de doi ani, daca decid sa stea cu copilul 2 ani. O data cei doi ani de CIC au expirat (sau 1 an), statul continua sa ofere acest suport simbolic cu care, stim bine, nu prea ai ce face . Daca ai copil mic, de 2 ani, poate ii cumperi o pereche de incaltari sau o bluza sau un medicament daca s-a imbolnavit. Cu sau exclusiv. Daca copilul este mai mare – ceva rechizite, de cateva ori pranzul la scoala sau ii lasi lui drept bani de buzunar. 42 de lei este o suma destul de mica, precum sunt toate ajutoarele sociale din romania.

  Este bine de retinut, Dorin, ca acesti bani , alocatia, nu se refera doar la scolari, ci si la copii foarte mici. Din proprie experienta iti pot spune ca pentru familiile care oricum sunt sarace, dar care au un asemenea copil si traiesc intr-o zona defavorizata, 42 de lei este un PLUS la veniturile si asa mici. Si nu ma refer la acele familii care toarna copii pe banda rulanta ca sa beneficieze de o alocatie, ci de o familie cinstita, normala, ale carei valori nu ii permit sa faca un avort daca se intampla sa apara o sarcina. Exista situatii si situatii.

  Ceea ce ar fi mai bine sa ne intrebam ar fi de ce nu exista programe REALE de reabilitare a puscariasilor, sau programe dure de munca in folosul comunitatii. Iar cauzele aici sunt multiple. Si la fel de bine ar fi sa ne intrebam de ce nu exista si programe pentru facilitarea accesului la educatie. Sau programe de reformare a educatiei. Dar la ce sa ne asteptam de la un minister care ordona copiilor sa nu vada expozitia de la Antipa, pe motiv ca e prea tulburatoare, dar care incurajeaza vizitarea de moaste si religia obligatorie ?

 2. Dorin Lazăr

  Sunt de acord cu tine în privința programelor reale de reabilitare, deși îți zic sincer că habar nu am ce se întîmplă în pușcăriile românești.
  În schimb, 42 de lei e prea puțin pentru a fi oferit individual. E suficient pentru niște programe sociale mai bune, zic eu. Ar trebui mărită suma respectivă? Problema e falsă, atîta timp cît chiar și după ce mi-ai expus explicația pentru acei bani nu sunt convins că e o subvenție necesară. În fond mai e vorba și de responsabilitate pe care niște părinți ar trebui să și-o asume.
  Mă enervează măsurile astea sociale gen ‘mai dai un zece lei’ care nu fac decît să facă UN PIC mai confortabilă mizeria și sărăcia. Cînd o familie depinde de cei 42 de lei ar trebui să se întrebe dacă nu cumva alte lucruri trebuie schimbate, nu să ceară încă 10, 20 de lei în plus.
  Just sayin’.

 3. Raluca

  Pai daca scoti alocatia, cum ramane cu puradeii? Gandeste-te, descurajezi tiganii din a mai face asa multi copii. Adica ma rog, le iei unul dintre motivele principale pentru care toarna copii pe banda rulanta. Vezi, discriminezi contra minoritatilor. Foarte non EU din partea ta. 😀

 4. Alex

  Ma simt bine sa imi vad of-ul pus intr-un articol, si pe mine m-a apucat durerea de cap cand am vazut imaginea asta. Este trist pana la cer si inapoi cat de usor sunt manipulati anumiti oameni.

 5. Dorin Lazăr

  La ce multă informație ne bombardează zilnic, manipulările de genul ăsta sunt ușor de înghițit. Și cei care fac treaba asta cunosc problema bine.

 6. skrum

  ce dovadă mai grăitoare că lucrăm, ca proştii, pentru Birocraţia abstractă a Statului, căreia nu am reuşit să-i impunem un lucru simplu: acela de a lucra pentru interesele noastre.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.