Cum să dai statistici irelevante

Am văzut la Andrei Cismaru topul celor mai consumate materiale pe Youtube de către români. Topul acesta anual e întotdeauna o problemă, pentru că niciodată YouTube nu explică cum e făcut.

De exemplu, puteți afla că cele 32 de milioane de vizualizări pentru Florin Salam – Buzunarul meu vorbește sunt mai puține decât cele 29 de milioane pentru Panamera lui Lino Golden, care sunt mai multe decât cele 52 de milioane ale lui Doddy cu Lora. Florin Salam are 32 de milioane de vizualizări care sunt mai mici și decât cele 23 de milioane ale celor de la 5GANG cu capodopera „Focuri”.

Explicația e destul de simplă, totuși; ce au măsurat cei de la YouTube sunt, probabil, doar play-urile care puteau fi ‘geolocate’ în România. Intri cu un VPN din Germania și asculți Florin Salam? Ghinion! Folosești TOR? Ghinion. Ești în Spania sau Italia? Nu ești român, hai pa. Sunt curios dacă sunt calculate vizualizările cu ad-blocker.

De fapt, e o dovadă că băieții (și fetele) cu cifrele nu sunt capabili nici să comunice coerent, nici să extragă niște concluzii bune, nici să scoată informații interesante. Nu ne interesează deloc ce manele din Franța sunt ascultate în România. Ne interesează ce producții românești au fost cele mai ascultate; și dacă au fost ascultate în România, sau au fost ascultate pe-afară. Cum ar fi fost: „Doddy cu Lora e cea mai ascultată piesă în Zimbabwe!” (au 52 de milioane de vizualizări, dar sunt mai puține ca alea 36 de la „Hâț gionule”). Sau zi-mi care a fost cea mai ascultată melodie din vară; dă-mi „topul verii” pe YouTube. Arată, mă, că ai în spate niște oameni care pot gândi și face ceva util cu cifrele alea.

Ce a rămas e că YouTube au dat cel mai inutil top posibil. Important e că gagiii lor le-au ieșit bine. Selly apare în trei piese în top, deci iată, YouTube România produce valoare! Nici nu contează că piesa Focuri a trupei 5Gang arată ce anume poți realiza în domeniul muzical după câteva extracții dentare succesive, dar înainte să îți treacă anestezia.

Nu o să analizez în detaliu meritele extraordinare ale selecției YouTube România; o să spun doar că YTR au toate informațiile necesare pentru a produce ceva valoros, însă se rezumă la o statistică „low-effort”. Ce e important pentru ei e că vedetele umflate de YT România apar foarte sus în top, și cam despre asta e vorba în YouTube Rewind. Și simt că am mai scris un articol inutil despre cum viața e nedreaptă.

Hâț, Gionule!

Hâț, Gionule!