Cum să vinzi servicii online, Telekom, 2015

Astăzi am vrut să-mi fac abonament la serviciile online Telekom. Auzisem de la fratele meu că ar fi doar doi euro și jumătate pe lună, și mi se pare ok, mai ales că o să am ocazia să văd live, streaming, drumul lui Manchester United în ȘampionsLig.

E ușor, așa-i? Ce fain e cu onlainul din ziua de azi, poți să faci orice. Nu e însă cazul cu Telekom România. Pentru cei care nu știu (dar oare e cineva?), Telekom România sunt fostul Romtelecom, care sunt fostul PTTR minus Poșta, Telegraf și Radio. Însă PTTR încă mai activează în Telekom România și după preluarea de către T-Mobile.

În primul rând pentru că nemții de data asta au invadat țara greșită. Știam că vin la țigănie, dar să ne facă roma din start nu îi credeam în stare.

Telekom Romania
Pentru cine știe română de la T-Mobile, numele țării este România, cu â, nu Romania.

Dar o să ignorăm asta. Să ne uităm la site, cum se poate cumpăra serviciul de televiziune online. Că de-asta suntem aici, să cumpărăm servicii online. Pagina e asta, și, vom afla, lipsește elementul esențial:

Un buton mare pe care să scrie "CUMPĂRĂ AICI"
Un buton mare pe care să scrie “CUMPĂRĂ AICI”

Era greu, mă, Telekom? Un buton mare, să scrie pe el “CUMPĂRĂ AICI” ca la handicapați. Nu, nu se poate așa ceva. E mai complicat. După ce m-am luptat zece minute cu pagina, crezând că sunt eu prea prost pentru internetul ăsta și ar trebui să-mi iau permisul de conducere al calculatorului ca ministrul Iulian Matache. Uite, ăla om deștept, ăla sigur cumpără fără probleme abonament la TelekomTv.

Telekom TV AutentificarePentru că afli după aia că e un alt site. TelekomTv îi spune, și pe el te loghezi, natural, cu un cont făcut pe un alt site. Pentru că PTTR. Dar înainte poți să stai să asculți vreme de patru minute un individ care îți prezintă în cel mai plictisitor mod posibil felul în care poți să faci cont. Și încerci și tu să faci același lucru: intri pe site-ul ăstora, te autentifici cu TELEKOM ceea ce înseamnă să te duci pe site-ul pe care ai mai fost și să-ți faci cont și să te înregistrezi cu nume, prenume, e-mail și număr de telefon (rețineți, că e important). Câteva minute mai târziu îți vine o misivă în poșta electronică ce îți zice că e bine, te-ai străduit și lor le-a plăcut, dar ai treizeci de minute să activezi. Nimic ieșit din comun, dai click pe un link și ești acolo.

Doar că nu e de ajuns. Ce, s-a terminat? Ai cont și gata, crezi că plătești?

TelekomTv Nevoie sa incarci contul
Mwahahahaha, încarcă-ți bă fraiere contul!

Păi nu e așa de simplu. Trebuie să-ți “încarci contul”. O să fie simplu. Un formular pe care să-l completezi cu cardul și CVV-ul, nu? Hai că am mai văzut făcută chestia asta, nu mă deranjează să plătesc online.

În acel moment însă, PTTR.

TelekomTv Formular
PTTR lovește

Mă, Telekom, m-oi fi căsătorit în ultimele 10 minute și mi-am schimbat numele? Poate îmi schimb adresa de e-mail? Poate telefonul, musai, că sunt ca băieții cu bombe din est, vorbesc o dată la telefon și apoi îl schimb, nu? Și, serios, “valoarea încărcării”? Știați că la carduri se poate pune orice sumă? De exemplu, puteați să-mi oferiți să cumpăr trei luni cu numai 33 de lei?

E momentul în care renunți. Pentru că, până la urmă, dacă vei căuta pe Google “dolce sport live”, al doilea sau al treilea link este “gratis”. Durează două secunde. Toată chestia asta de mai sus mi-a luat 30 de minute și încă mă gândesc dacă să merg mai departe cu procesul de plată sau sunteți pur și simplu prea proști ca să meritați banii mei. Că despre asta e vorba în cele din urmă.


18 Replies to “Cum să vinzi servicii online, Telekom, 2015”

 1. Cornel

  Și uite așa îți vine să te îndrepți iar înspre sursele mai puțin legale. Eu sunt în străinatate și pânâ acum nu am găsit nicio metodă legală de a viziona posturi românești pe internet.

 2. Bogdan PopaB

  Telekom e o specie aparte. Dacă asta te-a scos din sărite, să vezi ce mișto e când folosești aplicația lor pe tabletă și nu îți poți încărca contul din aplicație, doar de pe site. Care site e optimizat cu picioarele pentru mobile. E un exemplu excepțional de UX dat de toți pereți mai rău decât a dat Hulk cu Loki în primul “Avengers”.

 3. Cristian

  Frontend, backend, baze de date diferite, echipe diferite. Este greu în IT, mai ales la o fostă firmă de stat.

  Cine știe cine sunt informaticienii care lucrează acolo. Ce vârste au ei. Ce cursuri de “weiterbildung” au mai făcut, etc.

  Îmi aduce aminte de CFR, unde nu poți să cauți după o localitate cu diacritice.

 4. Florin

  Stai sa vezi cand reziliezi un contract. Iti trimit facturi gresite cu toate echipamentele pe care considera ce le-ai avut, de la Adam incoace si nu ai cum sa dai de ei pentru ca… call center. Nervi, mailuri si reclamatii care se izbesc de acelasi zid imens al birocratiei. Telekom e un brand nemtesc care s-a romanizat foarte rapid.

 5. Mircea

  pe mine m-au pierdut ca si client inainte de a ajunge sa semenz ceva cu ei.
  doar trimitandu-mi niste vanzatori la usa, agresivi, tineri si nelinistiti.
  impertinenta lor m-a lasat perplex si s-a lasat cu o sesizare pe site-ul lor. asta daca le pasa sa stie ca pierd clienti intr-o faza incipienta.

 6. Mircea

  treaba asta cu lucratul nemteste a ajuns proverbiala.
  cel mai mult m-au innebunit de cand cu noul aeroport din Berlin.
  sa vezi acolo “lucratura”. 🙂

 7. krantz

  Eu nu mai cred o iotă în chestia cu lucrul nemţesc. Că uite şi ăştia mari au început să se comporte exact precum bătrînicile lor care-şi vînd maşinile. Alea folosite numai la piaţă, duminica. Au dat o mînă de vopsea magenta peste şi gata afacerea.

 8. Z3Ro

  O da, gloriosu’ aeroport, ala ca e autostrazile de la noi…numa 8 ani intarziere la termenu’ de predare 😀

 9. Felix Vătuiu

  Suplimentar față de aventura asta, la categoria user ”friendly” mi-au plăcut setările pe care trebuie să le fac pentru a vedea conținutul:
  1. Tastează chrome://flags in bara de adrese și apasă Enter
  2. Identifică secțiunea Enable NAPI / Activează NAPI din pagina deschisă și dă click pe opțiunea Enable.

  Trebuie să devin hecăr dacă vreau să văd un film. 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.