Cum se introduce cenzura pe Internet în România

Asistăm la zile istorice. Sunt ultimele zile cu internet liber din România, pentru că cineva, o gașcă de fete și băieți, au început să nu mai fie de acord cu prea multa libertate de a circula pe internet.

Poate ați aflat despre propunerea legislativă de a reduce un pic din libertatea de expresie. Propunerea e încărcată de “bune intenții” și, desigur, de soluții excelente de a crea și impune noi limite și mijloace de limitare.  Acum există noi suporteri. Nu îi vedeți, nu îi simțiți încă, dar sunt gata să dea o mînă de ajutor: ei, jurnaliștii, cei care, desigur, nu au nici un interes să participe la reducerea libertăților voastre, cei care îi urmăriți. Sunt aici să vă informeze, și curînd să dea și soluții.

Să luăm de exemplu acest filmuleț postat de zoso. O întîmplare foarte gravă în care sunt implicați niște minori și un adult care ‘îi batjocorește’ (îmi place eufemismul reporterului). La fel de gravă ca fiecare viol și crimă de la ora 5. Ce spune știrea? Spune că ar fi bine să-ți protejezi copilul, lucru care e adevărat în legătură cu viața reală la fel cum e adevărat și pentru Internet. Dar explică-le tu asta la români.

Așa că în momentul în care Statul român cel prea mult iubit o să vină cu o soluție pentru tine, cetățeanul român al cărui copil va fi protejat, mai mult ca sigur că soluția va fi îmbrățișată cu entuziasm și de către mass-media, care are foarte multe povești de spus pe tema asta. Și în fond, de la povestea cu guvernul și profesiile independente singurul lucru pe care l-am aflat este că nu există reacție din partea unei societăți lipsite de vînă precum societatea românească. Așa că orice restricție pe internet va fi primită cu cîteva cîrcoteli pe bloguri, o petiție online lipsită de vînă, un flashmob în fața guvernului, și apoi o dulce acceptare. Pentru că noi românii nu avem mecanisme de reacție, și suntem în pană de inspirație de îndată ce cineva cu oareșice autoritate vine în fața noastră.

Iar conducerea țării știe asta; doar ei sunt urmașii partidului comunist care s-a asigurat că are un stat format din cetățeni fără coloană vertebrală. Așa că dragi moluște, data viitoare cînd o să vedeți o lege contra pornografiei infantile pe internet, sau de ‘însănătoșire’ a mediului online prin ‘reguli de bun-simț’… să știți încotro merge treaba.

Așa că bucurați-vă de ultimele zile de internet liber. E aproape moca – sub 20 € abonamentul lunar*. 🙂

*+TVA


3 Replies to “Cum se introduce cenzura pe Internet în România”

 1. Pato Basil

  JOS CENZURA!am mai citit si pe alte bloguri
  Adica suntem intr-o tara democratica cel putin asa precizeaza constitutia, de ce ar trebui sa ne cenzureze?
  Fiindca este la libera alegere a fiecaruia daca sa imi/iti citeasca articolele de pe blog desi astea nu prea am vazut sa fie o problema de cand umblu in blogosfera ci comentariile anumitor idioti fara de care nu putem trai totusi!

  Asa ca guvernul sustine programe de indobitocire rapida a populatiei cum se intampla la nivel modial iar cei care mai incearca totusi sa gandeasca sunt persecutati!

 2. Dorin

  Nu guvernul – le acorzi super-puteri. Și nu există o persecuție a celor care încearcă să gîndească, ci se pune presiune asupra marilor mase care afectează pe toți. Și ‘persecuție’ e mult spus. Presiune, exercitată de cei care vor ca lucrurile să meargă într-o anumită direcție.
  Guvernul nu susține programe de îndobitocire. E prea slab ca să o facă. Programele de îndobitocire noi le cerem, o să vezi cît entuziasm o să fie pentru introducerea autocenzurii 😉

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.