Cum se răspîndește panica inutil (azi versiunea spațială)

Am scris nu o dată despre felul în care populația este speriată de către așa-zișii jurnaliști. Simt că e datoria mea civică de a vorbi atunci cînd văd lucruri atît de aberante precum cel care urmează. Nu e singurul, dar este cel mai recent dintr-o serie de astfel de panici răspîndite inutil de către cei care teoretic ar trebui să informeze.

Aflu de pe hotnews (dar sunt sigur că știrea e peste tot) că NASA își anunță familiile angajaților “Fiți pregătiți pentru un eventual dezastru!“. Mesajul, pe care îl includ și eu aici, este interpretat ca pregătind un dezastru iminent – informațiile care au ajuns la părinții mei dădeau sigure date gen septembrie, octombrie 2011.

 


Sursa: NASA Family Preparedness Program

 

Pentru cei care chiar înțeleg limba engleză, groaza se transformă în mirare după care în rîs isteric. Filmulețul nu e nimic mai mult decît un instructaj la nivelul instructajelor PSI și Protecția Muncii pe care le făceam pentru orele de Atelier din școala generală. E un fel de ‘nu uita să-ți schimbi bateriile la detectorul de fum’, doar că tema este ‘cum să acționezi în caz de cutremur, sau tornadă, sau uragan’. Și nu se dau informații clare, ci doar: pregătește-te – vorbește cu familia ta despre cum să acționezi pe timp de cutremur. Un lucru pe care, apropos, ar trebui să-l facem cu toții – să fim pregătiți pentru următorul cutremur, următoarea alunecare de teren, următoarea inundație – poate nu o să ai curent, poate că mobilele nu o să mai funcționeze. Ce te faci în cazul ăsta?

Dar așa cum instructajele PSI și PM nu sunt menite să sperie populația, ci doar să te pregătească în caz de probleme, la fel și acest instructaj ar trebui să fie luat exact a ceea ce este: un simplu instructaj. Iar jurnaliștii care transformă din nimic în ceva grav – scopul, să te țină speriat pînă la următorul buletin de știri.

Singura întrebare care îmi rămîne în minte este: și totuși jurnaliștii care răspîndesc astfel de mizerii nu au nici un fel de responsabilitate față de publicul lor? Nu ei ar fi trebuit să informeze, nu ei ar fi trebuit să fie cei care să scrie articolul ăsta în care să prezinte informația, fără headline-uri înspăimîntătoare, iar eu, blogger iresponsabil, să răspîndesc panica???

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.