Cum știi că ai dreptate? (Pseudo-revoluție redivivus)

Păi e simplu. Știi că ai dreptate cînd ești înjurat pentru opiniile tale. Știu, e un factor arbitrar și oarecum incorect – nu tot timpul ai dreptate atunci cînd ești înjurat, dar atunci cînd ești în dubiu, și singurul răspuns pe care îl primești este înjurătură la persoană, primești aurul.

Foarte puțini oameni care nu-l simpatizează pe Băsescu sunt capabili să înțeleagă că îndepărtarea lui Băsescu prin proteste violente este nedemocratică, nejustificată și ar destrăma firava stabilitate democratică ce s-a cristalizat în ultima vreme. Că în momentul ăsta s-ar priva de libertățile personale, de drepturile individuale și mai ales nu respectă dreptul poporului de a alege.

Se uită niște lucruri importante. Băsescu e ales în funcția în care e. Ales de mai mulți oameni decît orice alt român.  Punct. Are un mandat de 5 ani – din care mai are 2. Acel mandat de 5 ani nu și l-a acordat el lui însuși – ci a vrut să și-l facă cadou un altul, numit Năstase, acum 8 ani. Vă mai amintiți? Nu de alta, dar face parte din ‘forța democratică’ ce acum se presupune că sprijină mișcările revoluționare. Da’ nu ați sărit atunci niciunul, nu v-ați revoltat.

Revolta acum e pură ipocrizie – i se impută lui Băsescu tot ce s-a întîmplat pînă acum în România. Dar nu contează asta – Clasa politică întreagă e vinovată, cum încep unii protestatari să arate. Dar ca orice revoltă de genul acesta, este remarcabil cum pentru a ‘salva’ drepturile democratice, revoltații preferă să le încalce.

Hai să vedem despre ce drepturi e vorba: Am amintit mai sus dreptul la alegeri democratice, pe care ei îl încalcă cerînd demisia în mod nejustificat pentru un președinte ales corect. Și ah, ca să vă fie clar, NU l-am votat. Dar poporul a ales ca Băsescu să fie acolo încă 5 ani – și atunci îi merită.

Apoi, e dreptul la libertate. În piețe se urlă foarte mult “Libertate, libertate” – dar de îndată ce îți exprimi opinia ești atacat violent cu înjurături. “Pe ăștia ca tine i-aș decapita primii” a fost cea mai politicoasă parte dintr-un răspuns pe care l-am primit pe un forum unde mi-am exprimat opinia.

Dreptul la exprimarea opiniei e evident cuprins în cele de mai sus – și totuși piața urlă că nu are libertate: în fața camerelor de luat vederi, cu poliția care dirijează circulația pentru ca demonstranții să nu aibă de suferit!

Nu știu exact unde să-l încadrez, dar cei care îi înjură pe jandarmi consideră cumva că jandarmii sunt niște mașini infame de bătut? Nu de alta, dar mă gîndesc că și ei au două mîini, două picioare, îi doare cînd primesc pietre în cap, îi ard focurile stîrnite de cocktailuri Molotov. Și au și ei familii acasă, și au și ei copii, mame, bunici. Și totuși, îi condamnați la diverse.

Hai să luăm un studiu de caz:


(via zoso)

Oribila violență a jandarmilor? În mod întîmplător, oamenii care comenteaza acolo spun că unul din cei bătuți este un artist hip-hop numit ‘Carbon’. Așa-i că e un demers infam al jandarmilor contra oamenilor de cultură civilizați?

În primul rînd, clipul acesta este o lecție de manipulare prin scoatere din context. EVIDENT că nimeni nu vede pietrele aruncate nu neapărat de cei bătuți, ci de cei din grupul din care făcea parte. EVIDENT că nimeni nu vede de ce jandarmii sunt atît de înverșunați – pentru că atunci cînd îți iei în bască cîteva cataroaie nu prea stai să discuți dulce cu cei de partea cealaltă, nu? Desigur, fiind în uniformă e ușor să-i dezumanizați pe jandarmi – dar gîndiți-vă – ei sunt niște oameni cărora li se cere să protejeze proprietățile private din zonă, oameni simpli, ca tine, cititorule, și care își riscă viața (da, și-o riscă) pentru a calma niște aruncători de pietre și cocktailuri Molotov. TU ai fi mai răbdător ca ei? Gîndește-te foarte bine, și răspunde doar cînd știi sigur, nu de alta dar răspunsul pe care mi-l vei da te poate situa în cîmpul penibilului.

În al doilea rînd, acest clip, fiind selectate cele mai ‘crude’ secvențe, este incredibil de ‘moale’. Știți ce îmi arată? Cît de exemplar de bine au reușit să se comporte jandarmii. ASTEA sunt cele mai mari abuzuri – Și vorbim de război în care singura armă de apărare contra explozibilelor (molotoavele alea ce sunt?) sunt niște bețe scurte de cauciuc. Văzînd videoclipurile astea, nu pot decîț să îi aplaud.

Al treilea rînd, nu există nevinovați acolo. Instinctiv simțim că trebuie să fim alături de cel siluit de infamii în uniformă. Ne identificăm cu ei. Aici e mîrșăvia manipulării. Problema e că nu-i vezi pe cei care își iau bastoane cu ce au făcut cu 2-3 minute înainte. Nu îi vezi cum aruncă spre jandarmi. Nu îi vezi cum distrug. Ei sunt niște bieți mielușei.

Așa că… încă o dată. Cum știi că ai dreptate într-o privință? E simplu. Fie ești înjurat, atacat cu pietre fără a fi provocat pe nimeni, fie cînd descoperi elementele ce construiesc o manipulare jegoasă și le expui cu calm și deconstruiești ‘mitul’ cu argumente logice. Logica bate sentimentul.

Susțin orice revoluție care vine cu argumente, cu revendicări reale, fără atașamente politice și fără violență. Și argumentul ăla cu ‘trebuie să-i speriem’ nu merge. Nu e nevoie să-i speriem. De bine, de rău, suntem într-o democrație funcțională afectată de apatia cetățenilor care lasă loc politicienilor să fure. Așadar, revolta aceasta ar trebui să fie contra apatiei, și nu contra vitrinelor și a bieților jandarmi care au și ei copii mici și soții acasă.

PS: E vorba de ‘Cabron’, nu ‘Carbon’. Deh, youtube-ul e plin de lameri. Nu știam ce stea în devenire e acest ‘Carbon’

PPS: Un alt cititor spune că e vorba de ‘Carbon’, totuși. Chiar există un Carbon. E ok. E de la Facem Records și băieții de-acolo chiar sunt serioși în ceea ce privește muzica – susțineți-le casa de discuri, cumpărați albumele! (serios, chiar îs mișto)


28 Replies to “Cum știi că ai dreptate? (Pseudo-revoluție redivivus)”

 1. Andreea

  Articolul tău e foarte coerent, îmi place că aduce în discuție un subiect de mult fumat: stabilitatea democratică, aproape inexistentă. Oamenii uită că în 2009 populația l-a votat pe Băsescu drept președinte. Președinte ales democratic. Iar acum ei vor să-l dea jos cu forța.
  Eu nu mă regăsesc în această revoluție, nu știu pe nimeni care să fie solidar cu cerințele protestatarilor, pentru simplul fapt că nici ei nu știu ce vor. E o gloată care poate fi manipulată ușor și atât.
  Jandarmii și-au făcut datoria. În momente de criză socială, cum e ce se întâmplă acum, n-o să stea jandarmeria să-i culeagă pe fiecare în parte: tu ai dat cu pietre, vii cu noi, tu ai stat și te-ai uitat, du-te acasă. Rolul lor e să bage frica și teroarea, să disciplineze masele, să îi facă atenți pe oameni, să știe și ei ca dacă se comportă haotic, și-o iau pe cocoașă. E corect sau nu, asta depinde de care capăt al pulanului ești. Disciplina nu s-a instalat pe nicăieri cu rugăminți și pupături în fund.

 2. Stefan

  Sora mea sta in Anglia si cand au fost acolo miscari de strada, aproape a luat foc casa unde statea. Casa de alaturi a ars complet. Totusi autoritatile au intrat in actiune foarte precaut si nu la nivelul cum s-a facut in Romania. Miscarile erau de proportii mult mai mari si totusi au ales sa nu intervina pana nu au fost siguri ca nu vor confunda nevinovatii cu vinovatii. Au anunta ora la care incep actiunea si au rugat privitarii sa se retraga si parintii sa-si ia copii din strada.

  Stiu ca este greu sa se priceapa ce inseamna cu adevarat democratia pentru cei ce au trait si au fost scoliti pe vremea comunistilor. Porbabil ca iti aduci aminte cand eram obligati sa ascultam discusul lui ceasca in orele de fizica sau cantarea romaniei. Dar in democratie nu se incalca dreptul unei persoane pentru a combate alte 50 de persoane. Democratia nu inseamna ca sufera toti pentru ca doar unii au aruncat cu prietre.

  Nu inteleg de ce este o problema ca protestatrii cer lucruri diferite. Fara taxa auto, legalizare marihuana, locuri de munca, demisia guvernului etc. Asa e in democratie, nu gandesc toti sincron. Toti considera ca actuala conducere are toata vina. Nu poti sa anulezi activitatea parlamentului prin ordonante de urgenta, asumarea raspunderii etc. si sa nu ai nicio vina pentru ce se intampla in tara.

  Jandarmii nu au voie sa fie inversunati pentru ca cineva a aruncat cu pietre in ei. Jandarmii trebuie sa respecte legea in primul rand. Daca nu ei, atunci cine? Nu vrei sa ai o meserie in care esti expus la pericole? Atunci sa te faci fermier. Daca a aruncat un turbat un “cocktailuri Molotov” nu inseamna ca trebuie sa il ridici pe PDL-istul care cobora din taxi si mergea spre scara din blocul in care locuia. Asta inseamna incalcarea drepturilor, inseamna sa nu respecti legile, inseamna ca nu este democratie. Sunt curios: ai vazut filmul in care jandarmii provoca multimea?

  Nefericirea a facut sa cunosc o persoana care a ajuns jandarm. Era un om normal, jucam aproape zilnic basket cu el. Stagiul militar era obligatoriu pe vremea aceea si a fost trimis la jandarmi. Acolo a suferit un fel de spalare pe creier, pentru ca, de la o persoana umana, a ajuns sa povesteasca ce satisfactie avea cand lovea cu bocancul in gura un om. In mintea lui nu conta ca incalca legea sau drepturi. Si asa cred ca sunt toti jandarmii. De la revolutie pana acum s-a ‘combatut’ comunismul, dar nu si instrumentele de oprimare.

  Din pacate in aceasta presupusa democratie nu avem puterea de a apara incalcarea drepturilor unei singure persoane pentru ca nu ne place acea persoana, pentru ca nu ne afecteaza pe moment etc. Dar, cu fiecare exces de putere, fie el cat de mic, va duce ca intr-un final sa ti se incalce si tie aceleasi drepturi, iar cand o sa doresti sa protestezi o sa vezi ca respectarea legii nu o sa mai conteze pentru ca pana la acel eveniment s-au creat precedente.

  Democratia nu se apara pentru cei care nu gandesc ca tine sau nu au in totalitate dreptate. Democratia se apara pentru a pastra un context in care sa functioneze democratia.

 3. lg

  Nu stiu, tu unde-ai fost in ultimii 3-4 ani? Unde-ai fost cand Basescu vorbea plin de el la TV spunandu-ne ca nu ne imprumutam? Unde ai fost cand acelasi Basescu inainte de alegerile ne vorbea de cresteri economice, cand peste tot in lume apareau dificultati financiare pentru state. Unde ai fost cand cu 2-3 luni inainte de taieri, garanta ca nu vom avea nicio taiere? Unde ai fost cand Anastase numara si frauda un vot in parlament? Si-as putea continua asa la nesfarsit. Unde ai fost cand din senin Basescu s-a trezit sa-l jigneasca pe Regele Mihai, fara absolut niciun motiv? Acelasi lucru facandu-l si cu medicul Raed Arafat. Iar cea mai proaspata dovada de incompetenta am avut-o acum 2 zile, cand Boc recunostea nonsalanta ca-n cazul Raed Arafat au fost prost informati, atat el cat si Presedintele. Poftim?! Primii doi oameni ai tarii au fost prost informati?! Daca medicul Raed Arafat nu se incapatana si accepta doleantele din noua lege a sanatatii? Am fi avut o lege creata de doi oameni dezinformati? Ce siguranta avem ca legea salarizarii, legea pensiilor au fost facute fara ca cei doi sa fie dezinformari? Ce garantii mai prezinta acesti doi indivizi dupa evenimentele expuse mai sus? Si aceasta sunt doar cateva dintre incompetentele de care au dat dovada acesti doi indivizi de-a lungul anilor. Iar problema e ca aceste gafe, greseli, incompetente nu-i afecteaza pe acesti indivizi, si afecteaza viata fiecarui cetatean al acestei tari.

  E adevarat, Basescu a fost ales democratic, si nici macar n-am sa aduc in discutie felul in care s-a votat in unele locuri prin diaspora. Dar la fel de adevarat poate fi faptul ca oamenii sa constientizeze ca au facut o greseala, greseala pe care acum sunt dispusi s-o indrepte. E inacceptabil ca noi sa platim la infinit pentru greselile lor, iar ei sa scape de fiecare data. Tocmai de asta sunt acei indivizi in strada. In orice IMM, companie, multinationala ai fi, dupa o serie de gafe pleci, chiar daca tu prin contract esti CEO 4-5-6 ani. Pleci, pentru ca nimeni nu mai e dispus sa-ti suporte gafele si incopetentele.

 4. Dorin Lazăr

  Exact același lucru l-am simțit și eu, de aceea filmul ăsta mi s-a părut o manipulare jenantă. Apropos, îi susțin pe cei care au revendicări reale – problema lor e că sunt prea puțini, prea puțin concentrați. O schimbare e necesară. Votul democratic încă ne poate permite să o facem. Asta, desigur, dacă vrem.
  În condiții vitrege s-a născut o mișcare precum US Tea Party. De ce nu ar merge și un Tea Party românesc?

 5. Dorin Lazăr

  Sunt două lucruri de care mă plîng eu. Primul e că demonstrațiile au devenit violente. La Brașov s-a putut protesta în liniște, fără distrugeri, dar la București nu. Asta mi-a ridicat mari întrebări.
  Al doilea lucru este că neavînd niște revendicări clare, guvernul nu are cum să răspundă la ele. Gîndește-te că copilul tău se supără foarte tare pe tine. Îți cere ceva (retragerea legii sănătății, problema cu Arafat) după care se trîntește cu fundul de pămînt, și protestează. De ce? Pentru că nu-i convine! Ce? Și îți enumeră zece mii de chestii, pe care tu să le faci azi. Ce soluție vezi pentru asta?
  Nu spun că demonstranții sunt niște copii, departe de mine ideea asta. Dar e foarte important să se concretizeze ceva – altfel e un șut ratat în niște boașe difuze.

 6. Dorin Lazăr

  Ig: am fost în România. Așa cum am fost în România în 2004, cînd Năstase a sufocat presa că aveam libertatea presei mai rea ca în țările din lumea a treia. Dar nimeni nu s-a revoltat în stradă.
  E foarte bine că există o reacție. E excelent, dar de ce dai cu piatra, mă nemulțumitule? Aia e întrebarea mea. Protestează. Nu dansa pinguinul în stradă, dar revendică-ți nemulțumirile, E OK, atîta timp cît NU distrugi națiunea doar pentru că tu vrei să te dai cu fundul de pămînt.
  Modul ăsta de a înțelege democrația după ureche e mișto – vrem democrație doar cînd e convenabil. Pînă una alta, problema cu Raed Arafat e rezolvată datorită protestelor – dar e rezolvată deja de cîteva zile – Raed Arafat e din nou la MS ca subsecretar de stat, legea e retrasă. Dar aia nu s-a întîmplat pentru că s-a aruncat în București cu Molotovul.
  Ești erou, Ig, dar unde ai fost ăștia 22 de ani? Nu te simți un pic vinovat pentru apatie? Hai că o iertăm, dar măcar fii consecvent, protestează într-un fel în care poți să primești și o rezolvare. Vino cu soluții, Jos Băsescu înseamnă Sus altcineva. CINE?

 7. lg

  Asta cu sufocarea presei in perioada 2000-2004 desi pe alocuri reala, e si extrem de amuzanta. Desi pe atunci nu aveam niciun post de stiri, asa cum avem acum vreo 3, tin minte foarte bine o perioada lunga de timp in care stirile Antenei 1 se deschideau cu reportaje ample legate de baronii si de jafurile PSD. Incepand cu baiatul ala care a nenorocit CFR-ul (imi scapa numele) cu baronii locali mischie, fratii sechelariu etc. Toate astea erau relatate in prime time, de catre, culmea, televiziunea mogulului, lol. Daca l-ai citi pe petreanu, care pe atunci era la A1, ai fi stiut ca odata cu explozia camionului in care au murit vreo 4-5 pompieri si 1-2 oameni de la antene, trustul Intact a declansat o adevarata campanie de presa impotriva puterii PSD. Unde mai pui ca atunci aveam cotidiene cu zecile, care culmea, aveau si niste milioane de cititori. Cotidiene care faceau anchete pe bune, nu glumele de azi. Azi majoritatea cotidienelor ori au disparut, ori au trecut in online. Azi nimeni nu mai face jurmalism de ancheta pe bune. Deci cum e cu libertatea presei?

  N-am fost, si n-am sa fiu niciodata de acord cu protestele prin violenta. N-am cum sa rezonez vreodata cu cei care protesteaza dand cu piatra. Dar ii sustin intru totul pe cei care-si STRIGA nemultumirea in strada.

  Democratie dupa ureche? Zau ca nu pricep ce vrei sa spui.

  Problema cu Raed Arafat s-a rezolvat la presiunea strazii, dar ramane modul absolut abject in care un sef de stat a tratat un om care merita tot respectul. Un om de stat care nu se prea poate lauda cu prea mari realizari in ultimii 20 de ani. Mergand pe ideea ta, si cei din decembrie ’89 ar fi trebuit sa accepte cei 100-200 de lei pe care-i oferea nea nicu pentru a scapa de presiunea oamenilor.

  Nu, nu sunt erou, sunt un simplu cetatean platitor de taxe care s-a revoltat si pe vremea PSD-ului care au jefuit si-au tratat cu aroganta populatia, asa cum ma revolt si-acum. Si-atunci au fost miscari de strada, si atunci profesorii au stat prin greve si pe strada pentru drepturile lor. Dar din pacate memoria noastra e extrem de scurta.

  Solutii? Solutia e simpla, plecarea celor de acum. Pentru un simplu principiu. Sunt absolut incompetenti si au demonstrat asta de-a lungul timpului, si-n plus au ajuns sa-i trateze pe cei care i-au pus acolo, si culmea, ii si platesc, cu o aroganta de neinchipuit. Pe cine vom pune-n loc? Habar n-am. Oricum, e misto cum pui problema “pe cine punem in loc?”. Ma-ntreb daca ai mai fi pus intrebarea asta in decembrie ’89, atunci cand poporul era cu zecile de mii in strada sa-l dea jos pe nea nicu.

  Din cate am inteles eu opozitia si-ar dori un guvern de tehnocrati. Ar fi o solutie, cred eu.

 8. Dorin Lazăr

  1) Dacă presa s-a autocondamnat la irelevanță, nu e vina mea, e vina presei. Presa acum e liberă, dar irelevantă. Poți scrie orice vrei, și mai ai și blogurile, și alte locuri. Nu văd unde se închide gura presei.
  2) Abject sau neabject, problema cu Raed Arafat s-a rezolvat. Your point?
  3) Unde sunt revoltele de pe vremea PSD-ului? Nu vezi că există un tipar? Cînd PSD-ul e în opoziție apar și protestele? 😉 Singura excepție a fost iunie ’90, și aceea e chiar o excepție.
  4) Dacă pleacă cei de acum vine CINE? Anul ăsta oricum se fac alegeri noi, deci care e graba? Problema e Băsescu? Opoziția deja face demersurile spre suspendare. S-au mai făcut o dată, și un procent enorm a zis că nu-l vrea suspendat. Încă o dată, există mecanisme DEMOCRATICE pentru răsturnarea unei situații.
  5) În ’89 românii chiar aveau de ce să se plîngă. Se plîngeau de securitatea care te băga la beci, de sărăcie organizată de către stat, de înfometarea populației, de genocid în Timișoara, de sabotarea economiei naționale, etc. etc. etc. Acum România e o țară liberă. Adică dacă te simți sărac, ai dreptul să îți iei două joburi, să muncești mai mult, să faci mai mult, să construiești o afacere, să scrii și să spui ce vrei. DECI?
  6) Tehnocrați? Și pe ăia de unde îi scoți? 🙂 Și de ce aș avea eu încredere în tehnocrații tăi? Înțelegi de ce e nevoie de VOTURILE poporului? Înțelegi de ce democrația e mai complicată decît ți se pare ție?

 9. Dorin Lazăr

  Bun, să apară. Dacă aruncă cu cataroaie și cu molotoave, o să cer să pună jandarmii pe ei. Dacă aruncă cu idei, cu soluții, și cu oameni curați, mă raliez lor.

 10. Stefan

  Perfect, pentru ca au fost violente atunci autoritatile au incalcat drepturile altor cetateni. Asta nu te revolta.

 11. Dorin Lazăr

  De astea nu știu nimic – eu știu doar ce văd, și ce caut. Nu știu cine a pornit tăvălugul violenței, dar nu am de gînd să cad în extrema ‘nenorociții de gabori nu știu nimic’. Mi se pare un clișeu nefolositor.

 12. Ioan

  Las-o mai usor cu Basescu. Ce vina are? E in fruntea clasei politice si s-a substituit tuturor organismelor statului(ceea ce seamana mai mult cu democratia dinainte de “89). A fost ales democratic (prin frauda). Ca asta meritam, e clar. Ne supunem “majoritatii”, chiar daca e falsa.
  Faptul ca folosesc unitati de masura diferite pentru a cantari faptele lor si cele ale maselor ti se pare ceva normal? Dar catalogarea facuta de reprezentantii puterii (cocotati in functii tot prin vrerea celor care au fost pacaliti acum 4 ani) celor din strada iti e pe plac?
  Acum insista peste tot ca trebuie respectata legea si trebuie sa faci un cult din respectul legii(baza intr-o democratie).Dar pentru ei legile sunt facultative si cu caracter orientativ(cum bine a punctat in repetate randuri dl. prof. de drept constitutional Emil Boc).
  Ei aplica principiul “daca gresesti tu trebuie sa platesti pentru faptele tale, iar daca gresesc ei – raspunderea este colectiva”.
  Pe strada toti sunt oameni, nu unii oameni, iar altii membri de partid.
  Nici eu nu-s de acord cu violenta din nici o parte,dar din exces de zel s-a exagerat si de o parte si de alta. Beneficiarii… televiziunile care au material de manipulare pentru cativa ani.

 13. Dorin Lazăr

  Nu am nici o treabă cu Băsescu – nu-l susțin pe Băsescu, ci democrația și echilibrul în România. Nu mai vrem un iunie ’90 – chiar dacă eram atunci prea mic să înțeleg, noi toți eram prea naivi să pricepem, acum nu ne mai permitem naivități.
  Sunt două probleme:
  1) Dacă Jos Băsescu atunci Sus Cine? Rămînem o anarhie? Ar fi un dezastru din punct de vedere economic și social, România ar fi ruinată. Punem USL în loc? Oare Ponta sau Antonescu nu sunt exact aceeași mîncare de pește?
  2) Dialogul social se poate face prin stradă, dar daca scopul revoltei e să dărîme sistemul, atunci ea în sine este nimic altceva decît o sursă de rău și de instabilitate. Scopul ar fi să se facă lucrurile mai bine, să vină cu propuneri, soluții constructive, cu CEVA bun.

  Violența nu e bună. Ea e cea care discrediteaza mișcarea. Dar aud și văd că cineva formeaza o forță politică alternativă. Ar fi o șansă. Dacă acea forță alternativă, credibilă, se formeaza, voi fi printre primii care să i se alăture.

  Pînă una alta, pentru orice opinie diferită de ‘a pieței’ am primit sudălmi mai grele decît orice mi-a zis mie Băsescu cu Boc. Oamenii ăia m-ar fi linșat pentru curajul de a avea o opinie un pic divergentă. Nu-mi pasă de Băsescu și Boc, să pice. Dar cînd cineva ajunge să mă amenințe cu decapitatul pentru că am o opinie un pic diferită… Hai să punem problema altfel: Tu cui i-ai acorda mai mult credit în situația asta?

  Și da, colecția din videoclip fiind ce au reușit să speculeze televiziunile mai grav din comportamentul jandarmilor, au fost chiar domni. În alte locuri lucrurile se fac altfel, mai din scurt și cu mai puțină milă.

 14. Dorin Lazăr

  Ah, și încă o treabă… Fraudă? Două probleme: de unde atîta fraudă? Nu cumva e manipulare a USL-iștilor? Și dacă e atîta fraudă, de ce nu s-a ieșit în stradă ATUNCI?

 15. Dorin Lazăr

  Sunt de acord cu ceea ce spui tu. În cazul acelui individ căruia i s-a distrus echipamentul pe stradă doar pentru că filma și pentru că a sfidat autoritatea (de remarcat că omul nu pare că a fost bătut) trebuie acționat.

  Ștefan, știi și tu foarte bine niște principii fotografice. Cînd decupezi o secțiune dintr-o imagine, realitatea e manipulată. În video-ul pe care îl vedem sus, ceea ce se vede este jandarmeria care dă, și ni se spune că ar fi nejustificat. Pare crud. Sunt curios cum ar fi fost niște prim planuri cu ziaristul care a luat foc de la un cocktail Molotov, sau cu jandarmieri loviți de pietre. Cumva diferit, nu?

  Prezentarea e dezechilibrată. Puternic dezechilibrată, de fapt. Eu unul, ca spectator neavizat, comentez pe ceea ce văd, și încerc să-mi iau informația din jurnalele celor care reprezintă ‘cealaltă tabără’. Par mai cinic, mai dur, mai rău, dar e singurul material pe care îl am.

  Cît despre excesul de zel, încă o dată – eu nu l-am văzut la Brașov. Și repet întrebarea: De ce?

 16. Dorin Lazăr

  Și încă o treabă. Noi nu avem jandarmerie atît de experimentată pentru că nu am avut tulburări atît de mari. Pentru niște amatori în crowd și riot control, au fost destul de temperați. Am auzit voci au spus că sunt niște momîi și că ar fi ‘agitat spiritele’ pentru că s-au comportat prea moale.
  Pe de altă parte, pentru ca jocul democratic să rămînă curat, sunt de acord că regulile din link-ul de la Apador ar trebui respectate.

 17. __Vali

  @Ig si tuturor consumatorilor de antene si irealitati:

  Da, da, m-ati convins. Aveti dreptate, Basescu e un dictator! Ar fi fost mult, mult mai bine cu Geoana (+SOV+ Ioan Nicolae), sau Ponta (+Catalin Voicu+Iliescu+Nastase), sau chiar Crin (+Fenechiu). Dar nu fiti asa ingrijorati va veni si vremea lor, sa vezi atunci “fericire generala” pe boboru’ roman 😉

 18. Znuff

  Uite eu personal consider ca nenea ala cu telefonul si-o cauta cu lumanarea. De ce?

  1. Nu avea autorizatie de presa, deduc asta din faptul ca filma cu telefonul mobil.

  2. Jandarmii nu erau in actiune, pareau mai degraba “la o pauza de tigara”.

  3. Eu ca om cu putina minte, stiind ca la 300 de metri (pare a fi pe undeva pe Covaci filmat) de respectivii jandarmi au fost niste actiuni in care unii si-au luat-o pe coaja (fie ei jandarmi, fie ei protestari), MA APUC SA SCOT TELEFONUL SA II FILMEZ?

  In plus de asta, cand nenea ala iti zice sa pleci, pe un ton cel putin iritat, tu de ce mama dracu’ te scarpini in cur si stai acolo si-l sfidezi?

  Baga nene telefonul in buzunar, intoarce-te 180° si vezi-ti de treaba da, ori altfel… cauti scandal si ti-o meriti.

 19. Dorin Lazăr

  @znuff situația de-acolo e complicată. Pe de o parte sunt de acord cu ce zice Ștefan, pe de altă parte sunt de acord cu tine – omul și-o căuta – și faptul că el nu a fost bătut, doar aparatul distrus mi-a arătat că totuși jandarmii nu au mers MULT prea departe.
  Pe de altă parte nu pricep de unde vine chestia cu autorizația de presă. De ce nu ai avea voie să filmezi dacă nu ai autorizație de presă? Dacă într-adevă nu ai voie să filmezi fără autorizație de presă, atunci vorbim de altă mîncare de pește.

 20. Znuff

  Nu ma refeream la faptul ca ai voie sau nu ai voie sa filmezi cu/fara autorizatie de presa.

  Vreau sa insinuez faptul ca lu’ nenea ala ii era mai bine acasa la caldurica in pat sau la un pahar de vin cu familia dupa masa in loc sa umble pe strazi sa filmeze cu telefonul mobil “revolutia”. Nu era treaba lui. Daca era intr-adevar nevinovat si “nu era cu ei” (cum zice jandarmul), isi vedea de treaba lui.

 21. Dorin Lazăr

  Dacă gîndești practic normal că omul cu telefonul e bou și și-o cere. Normal că ar fi putut să stea acasă la el la căldurică, și normal că era și el implicat cu ăia de pe-acolo. Suntem de acord.
  Dar mai e un aspect: din punct de vedere legal, mușchiul lui de dobitoc putea să filmeze acolo. Cred (pentru că e totuși ‘dispozitiv militarizat’ și s-ar putea să existe o lege contra filmării neautorizate de așa ceva). Aici e problema mea: dacă boul avea voie să filmeze în stradă, tind să țin cu boul.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.