Cum va avea România cele mai aspre reglementări contra pirateriei

Ieri am scris despre cum România a reușit să aibă cele mai dure condiții pentru fumători. Acolo încheiasem cu o promisiune, că o să explic de ce e important:

Rețineți aspectul ăsta cu “nimeni nu a respectat legea”. E elementul cel mai important al întregii povești – și e motivul cel mai important pentru care avem cea mai dură legislație anti-fumat.

Revin la ideea asta spre sfârșitul articolului, dar am enunțat-o înainte pentru că e cheia prin care trebuie citit articolul ăsta. O să încep prin a comenta un articol scris recent de Victor Bădoiu, ca să vedeți că nu doar cititorii normali nu înțeleg ce citesc:

Mi s-a părut ipocrizie să acuzi oamenii că piratează, când tu însuți ai piratat mulți ani: ai piratat sistemul de operare, ai piratat jocuri, filme și programe IT, care te-au ajutat să ajungi programator și să-ți permiți acum să cumperi tot ceea ce-ți trebuie.

Victor face niște presupuneri simpliste. De exemplu, el presupune că 1996 și anul 2016 sunt cam aceeași chestie. Și nu sunt. Să vă reamintesc un pic cum arăta 1996 în România:

 1. Dealerii de calculatoare îți instalau Windows 95 pe calculator, că vroiai sau nu vroiai.
 2. Liceele și facultățile te obligau să folosești soft piratat și ți-l puneau la dispoziție.
 3. Chiar dacă doreai să cumperi un joc – ORICE joc pe calculator – sau o carte, acest lucru era imposibil fără o rudă în Statele Unite sau Germania.
 4. Linux era departe de a fi un sistem funcțional pentru orice altceva decât servere
 5. Internetul era o chestie incredibil de scumpă.

S-au schimbat multe. În ziua de azi îți cumperi un calculator și îți instalezi un Linux (sau poate ți-ai cumpărat cu tot cu licență de Windows, că e mai ieftin). După aceea nu îți mai trebuie nimic. Îți instalezi Chrome, intri pe Youtube și ai 100000 de vieți umane de conținut video gratuit și legal. Cauți pe net, sunt o sumedenie de jocuri gratuite – FreeToPlay e unul din cele mai populare tipuri de jocuri. Dar există jocuri open source. Cărți? Project Gutenberg are o tonă de cărți gratuite.

Asta e ceea ce am văzut eu acum doi ani jumătate. Atunci am renunțat la piraterie, și am descoperit că se poate trăi foarte bine și fără. Nu numai că se poate trăi foarte bine fără, dar e un plus pentru tine. Am vorbit deja de prea multe ori despre asta – mergeți pe pagina de Adio Piraterie, că am o mulțime de articole acolo.

Sunt ipocrit? Ipocrit aș fi dacă eu aș vorbi despre cum trebuie să ne lăsăm de piraterie dar mi-aș mai trage câte-un serial că am nemulțumiri existențiale. Dar fie, hai să mergem și în definiția asta extinsă a lui Victor. Sunt ipocrit? De ce, că recunosc că am furat? Că recunosc că pirateria e furt, și furtul e o chestie nasoală? I se pare că sunt virulent. Sunt curios dacă i s-ar părea virulent și un procuror care i-ar enumera toate filmele pe care le are ilegal pe calculator. Nu, Victor, nu sunt virulent, doar subliniez o realitate, o chestie nasoală pe care am eliminat-o din viața mea, și pe care toți pot să o elimine din viața lor. Nu e nevoie de piraterie. Toate argumentele pentru piraterie sunt greșite în România anului 2016. Nu există argument pentru furt, mai ales când nu vorbim de lucruri vitale. Entertainment-ul nu e o chestie vitală, iar când ai atât de multe alternative ca în ziua de azi, comportamentul e nescuzabil. Victor, încearcă să renunți la piraterie pentru o lună, și povestim după. Dacă ai nevoie de sprijin, discutăm, știi cum să dai de mine.

Practic, viața fără piraterie e o combinație aparent imposibilă pentru majoritatea românilor. E aproape întotdeauna mult mai ușor să furi de la altul din casă decât să muncești pentru lucrurile pe care ți le dorești. Doar că după o vreme, furtul devine din ce în ce mai greu. Te trage din ce în ce mai jos, moral dar și social, și economic.

Și acum revin la punctul pe care l-am subliniat la început. Încălcarea constantă și flagrantă, nerespectarea și ignorarea ei la scara la care se întâmplă în România ne va duce, ca și în cazul fumatului, la o interdicție mult mai rea decât cea de-acum. Eu îmi imaginez un scenariu destul de complicat1)În 2016 e an electoral, nimeni nu face nimic – doar că veniturile la buget scad pentru că s-a interzis fumatul în baruri. În 2017 guvernul Cioloș 2 va căuta o soluție pentru echilibrarea bugetului. Un avocat angajat de Netflix sugerează că dacă oamenii ar plăti pentru filme în loc să le pirateze, ar intra un miliard de dolari în bugetul României. Cioloș cere o investigație – de ce gradul de piraterie e atât de mare – și află că SRI are deja un program de monitorizare al utilizatorilor individuali. Se dă drumul la câini, și începe să curgă cu amenzi penale în rândul hipsterilor care patru ani de-acum încolo nu mai pot face nimic (că următoarele alegeri sunt mai încolo). PSD-ul e fericit, că bazinul lui electoral e neatins, PNL-ul se dizolvă ca partid politic și România intră în criză economică. Hai că sună aproape comic. însă nu e neapărat necesar ca lucrurile să meargă în felul în care mi le imaginez eu. Cert e că avem experiența recentă a interzicerii fumatului. Chiar vrem să aflăm ce anume e capabil să ne interzică statul român? Cum ar fi taxă pe GB pentru traficul către site-uri și adrese de internet neagreate de guvern? Cum ar fi instituirea unui whitelist de ce anume au voie românii să acceseze?

Credeți că e imposibil? Da, și eu cred că e imposibil, doar că acum un an era imposibil să îți imaginezi că ar putea exista o Românie în care să intri într-un bar și să nu se fumeze. În 45 de zile de-acum încolo, însă, vom trăi într-o Românie în care e interzis să fumezi la bar. Credeți că există vreun motiv ca guvernul să nu facă o mișcare în direcția reducerii pirateriei dacă își imaginează că le va aduce bani la buget? Nu că ar fi greu. Doar nu credeți că SRI-ul nu știe sau nu poate afla foarte ușor cât de mult se piratează în România. Cu nume, adrese și conținut piratat, să ne fie clar. Nu e ca și cum românii sunt inteligenți de rup malul – nu mai departe de aseară îl auzisem în taxi pe un deștept la un radio central (cred că era Radio Zu) că “se apucă de House of Cards și de Ray Donovan”. Pe lângă că furi mai și dai semnal la toată România, cam ăsta e nivelul în România.

Cum vi se pare o Românie în care Johannis iese la o declarație și printre două declarații mai zice și: “Împreună cu amicii mei din Parlament am deturnat 10 milioane de euro din fondurile de pensii”. Că practic e cam același lucru: tu că te lauzi că furi și ei că o fac la drumul mare. Cum, tu furi în fiecare zi și ai pretenții de la cei care te conduc? Păi ăia te reprezintă, normal că vor fura mai mult ca tine!

Cred că am trecut ca societate de acel moment în care pirateria mai are vreo scuză. Dacă nu o lăsăm mai moale cu piratatul tare mi-e că ne pomenim cu niște interdicții urâte pe Internet, și nu m-ar mira să fim prima țară care își impune astfel de restricții pentru că suntem prea împiedicați ca să nu furăm. Și cu asta am închis subiectul, că mi-s sătul să le explic oamenilor că furtul e o chestie nasoală și ar trebui să renunțe la el.

assassins-creed-pirates
Pirați de piratat

PS: Și apropos, Victor, eu ca programator am crescut lucrând pe Linux, lucrând fără calculator (citind din materialele de la școală, scriind programe pe hârtie) și fiind un proponent aproape obsedat de open-source și free-stuff. Asta pentru liniștea ta sufletească.

NOTES   [ + ]

1. În 2016 e an electoral, nimeni nu face nimic – doar că veniturile la buget scad pentru că s-a interzis fumatul în baruri. În 2017 guvernul Cioloș 2 va căuta o soluție pentru echilibrarea bugetului. Un avocat angajat de Netflix sugerează că dacă oamenii ar plăti pentru filme în loc să le pirateze, ar intra un miliard de dolari în bugetul României. Cioloș cere o investigație – de ce gradul de piraterie e atât de mare – și află că SRI are deja un program de monitorizare al utilizatorilor individuali. Se dă drumul la câini, și începe să curgă cu amenzi penale în rândul hipsterilor care patru ani de-acum încolo nu mai pot face nimic (că următoarele alegeri sunt mai încolo). PSD-ul e fericit, că bazinul lui electoral e neatins, PNL-ul se dizolvă ca partid politic și România intră în criză economică. Hai că sună aproape comic.

27 Replies to “Cum va avea România cele mai aspre reglementări contra pirateriei”

 1. coke

  Problema e de moralitate si de bun simt. Ai piratat cand nu-ti permiteai s-o arzi legal. Asa cum au facut-o majoritatea. Altii o fac si acum. Noi am crescut, avem job-ul relativ bine platite si ne permitem Netflix, HBO GO si alte variante pe bani. Problema e ca nu traim intr-o tara in care nivelul de trai sa fie prea ridicat. Problema e ca netflix ne ia tot atata bani cat le ia si alora din state dar ne ofera doar 12-15% din contentul de acolo. Ori tu faci abstractie de acei tineri studenti care au o situatie materiala groaznica, pentru care ultima grija ar fi sa plateasca filmele si jocurile de pe net. Sigur, vei spune, nu-i musai sa le consume. De acord. Dar daca n-o sa consume House of Cards sau Game of Thrones, cresc sansele sa-nceapa sa se uite la capatos, maruta si alte mizerii de la TV. Nu stiu tu, dar eu prefer ca tinerii sa se uite la serialele de peste ocean, la filmele facute la hollywood, decat la mizeriile de la noi. Iar ei, daca stam sa analizam lucrurile, nu prea produc niciun prejudiciu. Caci nu intra in categoria celor care daca n-ar pirata ar cumpara acele produse piratate.

  Si mai si partea cealalta a pirateriei. Datorita pirateriei televiziunile de la noi au ajuns sa cumpere multe seriale. Ca altfel nu stia nici dracu care-i treaba cu Prison Break, Dr. House sau House of Cards.

 2. Z3Ro

  Gasisem acum multi ani un articol destul de misto despre cum pirateria ar ajuta intr-o oarescare masura. In principiu era vorba despre cum diferite companii au fost fortate sa cumpere o gramada de soft doar pentru ca angajatii erau obisnuiti cu un anumit sistem de operare samd.

  Pe langa asta eu chiar cred ca pirateria , intr-o oarescare masura, e ceva bun, ma gandesc la cata amaru’ de popor si-a descoperit calitatile de designer jucandu-se intr-un PS piratat, ca nu e tocmai la indemana oricui sa dea 3 saci de galbeni pe-un Creative Suite.

  Dar, daca ai 3j de ani, job decent, si inca traiesti cu impresia ca e dreptul tau furi de pe internet, meriti sa-ti iei un meteorit in freza, de mai multe ori…

  Cea mai simpla metoda prin care scapi de piraterie e sa pui o lege care-i bubuie pe ISP-i care tolereaza asta daaaaaaaaaaaaar noi suntem tare speciali, legea se va ingramadi sa bubuie utilizatorul banal, si nu va avea niciun efect, ca cine dracu’ merge din usa-n usa sa se certe cu poporanii.

  Nu discutam despre filme, jocuri…dupa cum zicea cineva p-aici, divertismentul nu e un drept.

 3. radu

  Pai de ce te temi de interdictii? sa se aplice legea, sa dea ordonante, sa colaboreze cu providerii de net si sa te amendeze daca downloadezi de pe situri de torrenti. Suntem o tara corupta pana la os, a putut anul trecut guvernul sa reglementeze legile cu jocurile de noroc pentru ca nu le intra lor bani la buget si intra altor firme legale inregistrate in Europa, pirateria nu ii afecteaza cica pt. ca nu le ies bani de acolo.
  @Coke nu are nici un sens ce spui tu. Si ma refer la ultima parte, serialele alea se piratau pt. ca erau in top la americani, deci daca erau in top puteau fi verificate si de televiziuni.
  Ipocrit e de exemplu un om care lucreaza in domeniul IT si pirateaza la greu fara remuscare. Stiu cativa asa, si le-am tras atentia cand eram mai multi sa le fie rusine. Gen: stii ba jocul ala nou aparut? e demential blabla, il las 2 min sa explice dupa care il intreb daca l-a cumparat, pai ba esti prost? sunt adorabili. Deci astia sunt ipocritii. Acuma nu spun ca eu sunt curat, dar nici chiar asa sa ma mandresc si cand fur.

 4. Dorin Lazăr

  Am avut Friends, Seinfeld, Star Trek la vremea când erau în vogă în State. Nu văd de ce nu le-am fi avut și acum. Din contră, a fost mai greu să aducă serialele, pentru că deja le consumau toți gratis de pe net.

 5. Catalin

  Voi fi de acord cu interzicerea totala a pirateriei si sanctionarea celor care recurg la ea in momentul in care si resursele naturale ale tarii vor fi folosite in interesul populatiei de aici, nu in interesul corporatiilor austriece / americane / canadiene etc. In momentul in care nivelul de trai creste, si interesul pentru piratat scade. Din punctul meu de vedere, si coruperea liderilor unui stat pentru a pune mana pe resursele acestuia este tot un furt.

 6. Dorin Lazăr

  Apropos, vezi că nu e vorba să fii de acord cu interzicerea pirateriei. Ea e interzisă, punct. Ce sugerez eu e că nivelul pirateriei a atins cote îngrijorătoare, încât guvernul ar fi îndreptățit să ia măsuri mai dure de control al accesului la Internet.

 7. Catalin

  Nu ma refer la dictatura tip african. Am scris “interesul populatiei”, nu al liderilor tarii. Ca pana la urma nu e diferenta daca te fura americanii, rusii sau romanii, tot jefuit esti. Iar acel “liber schimb” de care zici tu mie imi suna a “ciolan pentru lideri romani in schimbul resurselor tarii pentru corporatii”, schimb de pe urma caruia noi avem de pierdut. Nu zic ca pirateria nu a atins cote mari, dar ma indoiesc ca doar romanii fac asta, si ma indoiesc ca e cea mai mare problema din tara. Eu nu inteleg ca ce chestie un guvern care actioneaza impotriva intereselor populatiei sa ia masuri ca aceasta sa fie cat mai cinstita.

 8. radu

  El vrea sa spuna ca nu e de acord sa nu fure daca fura si altii, pentru ca e logic cica. Hai sa renuntam la legi la toate principiile bune cladite de stramosii nostrii, ca ce se poate intampla.

 9. Sabotor

  Daca tot discutam despre piraterie, nu trebuie reglementari aspre. E nevoie de doar 2 chestii:
  – acces facil la muzica/filme/jocuri (ca softul poate fi cumparat usor acum)
  – blocat accesul la site-urile ce ofera continut piratat. Pune piratebay la dispozitie informatii despre cum sa accesezi material piratat? Aloo, domnu’ CEO piratebay, prin prezenta va instiintam ca aveti la dispozitie 24 de ore sa eliminati acele lucruri de pe site-ul dumneavoastra, in caz contrar noi vorbim cu ISP-urile din tara sa blocheze accesul la site-ul dumneavoastra. Simplu, eficient si nici nu-i nevoie sa implici politie si judecatori.

 10. Cosmin

  Comparatia cu fumatul e exagerata.
  Nu cred ca peste 50 ani pirateria va disparea.
  Bineinteles ca se va diminua insa doar pana la un procent de 2-3 ori mai mare ca in vestul europei.

  Ca tot ai adus vorba de anii ’90 cand totul era piratat,
  azi 20 de ani mai tarziu se mai pirateaza in proportie de doar 60%.
  Ideea e ca nu toti suntem hoti in tara asta.

 11. Victor Bădoiu

  Eu nu făceam comparație între anul 1996 și 2016, ci între tine și alții care erau la fel ca tine atunci: adică n-aveau bani (am presupus).

  Repet, nu-s de acord cu pirateria, dar îi înțeleg pe cei care o fac. Eu am subliniat că nu e corect să fii cel mai virulent militant anti-piraterie, când și tu ai făcut-o.

  Și dădusem și exemplu, dar dacă n-ai dat și tu ca omul un link, cititorii tăi nu vor înțelege exact ce-am vrut să zic.

  Spre exemplu, m-aș simți super nasol să-mi dea lecții de onestitate Adrian Năstase. Sure, a furat acum vreo 20 de ani și acum clar nu mai are nevoie să fure, că are tot ce-i trebuie. Dar aș putea eu să iau lecții de la el?

  La fel cum nici pe Sasha Grey n-aș vedea-o promoterul abstinenței, la fel cum nu te-aș vedea pe tine dând lecții despre “cum să slăbești” sau eu despre “cum să faci mușchi”.

 12. Dorin Lazăr

  Eu nu sunt de acord cu furtul, dar îi înțeleg pe cei care o fac. Asta ai zis. Mai mergem mai departe de asta? Ok, hai să o facem.

  Tu de la cine ai asculta mai degrabă mesajul anti-droguri? De la un tip drogat care a trecut prin sevraj și acum s-a curățat, sau de la un tip care nu a avut legătură cu drogurile, dar zice că nu e bine să le iei?

  Sunt virulent? Par virulent, probabil, dar asta doar pentru că te deranjează mesajul. Să fim serioși, încă nu aud să îți fi pus problema real în legătură cu cum ar fi să te lași de piraterie, și mă îndoiesc că o să o faci. E normal să ți se pară virulent când îți reamintesc că pirateria e furt și-atâta tot. Nu e o simplificare, e o clarificare.

  Și eu nu dau lecții despre onestitate. Explic cum poți și tu să nu furi. Dacă Adrian Năstase ar veni să spună “am greșit, am furat, am furat așa și pe dincolo, acum sunt aici să vă spun de ce nu e bine să furați, să nu faceți ca mine, și să vă arăt prin puterea exemplului propriu că se poate” ar fi deja alt discurs. Dar tu ești prea ipocrit ca să vezi dincolo de faptul că dorești în continuare să piratezi și nu poți să mergi mai departe cu gândirea.

  Cât despre Sasha Grey, o spui de parcă sexul sau pornografia ar fi lucruri rele. Serios?

 13. Victor Bădoiu

  Observ că iei doar ce-ți convine. N-am zis că sexul și pornografia ar fi lucruri rele, ci ar fi aiurea să dea sfaturi de abstinență o actriță porno.

  Da, ar fi bine să primesc sfaturi de la cineva care nu s-a ajutat de furt să ajungă unde e. Nu, nu vreau sfaturi despre cum să nu fur de la hoți. Tot hoți sunt și ăia care recunosc.

  Dacă-s ipocrit, explică și de ce. Pentru că am zis că-i înțeleg pe cei care piratează, așa cum o făceai și tu și eu și toată lumea acum douăzeci de ani? For real?

  La fel de bine îi înțeleg și pe politicieni de ce fură. Fură că s-au obișnuit, fură pentru că li se permite, fură pentru că știu că nu pot fi prinși. Asta nu înseamnă că le aprob comportamentul, am zis doar că înțeleg DE CE o fac. E diferență între A ÎNȚELEGE comportamentul cuiva și a-l aproba.

  Și da, mi-am pus problema să renunț de tot la piratat: am vreo 70 de jocuri în Steam, nu-mi mai trebuie deloc. Am abonament la NETFLIX și Voyo, iar muzică nu prea ascult (am youtube). Cărțile ar fi o problemă, dar încet-încet mi le iau pe toate.
  Gândește-te la o situație: am găsit un joc pe steam, pe care-l voiam. L-am luat din alte surse, am văzut că într-adevăr îmi place, apoi l-am luat de pe steam. L-am piratat? Sure, apoi l-am cumpărat. A pierdut cineva ceva? Nu, dar așa am observat dacă-mi place sau dacă are anumite buguri (avea multe reviewuri negative). La fel procedez și cu jocurile pe care le-am piratat mai demult, le cumpăr de pe Steam, pentru că vreau să le am originale. E greu, dar încerc să o fac și asta pentru că-mi permit într-o anumită măsură. Tu-ți permiți într-o mai mare măsură, alții nu-și permit deloc.

  Dar, repet, aș înțelege omul care ar vrea o anumită carte și nu și-ar permite-o. Sau un anumit program sau sistem de operare.

 14. Dorin Lazăr

  Steam are și versiuni demo pentru multe jocuri și dacă omul vrea o carte și nu și-o permite, poate e un motiv pentru care și-o permite. Da, știu excepții în zona academică, dar nu știu dacă tu la alea te referi.

 15. H

  Salut Dorin,

  Laudabila ideea cu legalitatea. Sunt si eu relativ aproape de acest deziderat.
  Doua chestii mai sunt piratate la mine: OS-ul si serialele TV. Stiu ca nu e perfect si imi asum treaba asta. Filmele le vad la cinema. Incepe sa imi placa sa merg. Folosesc miercurea cu Orange Film si mai merg si in weekend.

  In cazul OS-ului e clar ce trebuie sa fac 🙂 . Problema e la serialele TV 🙁 . Daca incerc sa fiu legal nu le pot vedea pe toate, Netflix are unele iar altele nu sunt deloc disponibile. Lista mea de seriale e prea mare ca le pot vedea legal.

  Tu cum ai facut ?

  PS. Urasc cu patima ProTV si alte canale tv de pe la noi. As prefera ceva online.

 16. H

  Pentru cei interesati reteta mea este:
  – filme: Orange Film si DVD-uri
  – muzica: Google Play Music ( 20+ lei pe luna )
  – soft: ninite.com

  De lamurit:
  – serialele

 17. Dorin Lazăr

  Salut. Nu văd absolut nicio problemă cu serialele TV. În general am destul de mult de muncă, ce e pe Netflix îmi ajunge. Și chiar înainte de Netflix, mi-am comandat DVD-uri de pe Amazon.co.uk și a fost iarăși ok. 🙂

  Dacă nu-ți permiți serialele pe care ți le dorești, poate te concentrezi să muncești mai mult? În timpul în care în loc să furi un serial? 😀 Doar zic, nu dau cu parul.

 18. Dorin Lazăr

  @omul care îmi tot cere să nu mă obosesc să-i trimit comentarii – nu-ți fie teamă, nu îți aprob comentariile tocmai pentru că după aia poate oamenii vor dori să îți răspundă, și ar fi păcat.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.