Cum vă petreceţi timpul liber?

Post-ul ăsta vine dintr-o discuţie pe care am avut-o cu Raul, şi apoi am continuat-o cu Raluca. Pe scurt, Raul, ca şi mine, se plîngea de un fapt social destul de deranjant pentru români: singura distracţie la-ndemînă este ‘băuta’. Haide la o băută, şi cumva, invitaţia îţi cam rămîne în gît. Nu e un mesaj antialcool, nu e nici un mesaj anti-băute – cîteodată băuta e un pretext excelent pentru nişte discuţii interesante. Dar prea rar, prea rar.

Raul îmi povestea despre cam ce ai putea să faci şi cam ce făcea cu cei de pe-acolo cînd era în State. Multe din chestiile pe care le-a zis nu le-aş putea prezenta – în primul rînd pentru că discuţia a fost mai degrabă o enumerare şi pentru că detaliile ar fi trecute prin subiectivitatea mea. Cu alte cuvinte, nu aş putea înţelege ce mi-a spus el acolo dacă nu aş fi trecut prin chestiile respective.

Apoi am mai vorbit cu lume încercînd să aflu: “mă, ce faceţi voi cînd vreţi să vă distraţi? Ideea e să nu implice alcool sau sex”. Din privirile consternate ale lor (colegi de muncă) am înţeles că dacă tai băutele şi sex/socializarea pentru sex ai cam tăiat tot ce înseamnă distracţie de pe listă. Pînă la urmă singurele idei constructive au fost: “jucat fotbal”, iar de la Raluca “văzut un film” şi “bîrfa”.

Ce altceva ar mai fi? Ce ar mai fi interesant să practicăm noi românii şi e păcat că nu o facem? Vizitele ‘relaxate’. Adică nu te îmbraci la ţol festiv, ci pur şi simplu vizitezi, cu hainele de stradă şi dispoziţia de stradă – şi gătiţi împreună, de exemplu. Game night – o seară în care strîngi mai mulţi prieteni (chiar dacă eşti căsătorit, tot prieteni se numesc, nu trebuie să ai un băţ în fund) şi jucaţi ceva: Scrabble, Bridge. Reading night – te întîlneşti cu prietenii şi vorbeşti despre cărţi sau citeşti fragmente de cărţi. Excursii în grup (asta se mai practică prin Braşov).

Problema în toate astea e că se pot face: dar că românii nu prea au maturitatea de a face chestii de genul ăsta fără ‘aditivi’. Sex şi alcool, adică. Trei sferturi din propunerile astea sunt bune prilejuri pentru sex – cel puţin aşa ar putea înţelege românul simplu care citeşte astfel de propuneri. Înţeleg că frustrarea românilor e mare, dar sexul şi alcoolul nu sunt singurele modalităţi de a te simţi bine, şi datorită faptului că ne concentrăm doar pe cele două, ele îşi pierd din valoare. Şi asta datorită unei legi biologice extrem de simple: orice senzor constant excitat va avea nevoie de o excitaţie mai mare de fiecare dată pentru a sesiza diferenţa. Şi vedeţi voi… există nişte limite. Şi la cît sex poţi face, şi la cît alcool poţi băga în tine.

Aşa că… ce ziceţi? Cum altfel v-aţi petrece timpul?


6 Replies to “Cum vă petreceţi timpul liber?”

 1. psiheea

  pai gasesti una bucata pasiune/hobby/ceva ce-ti face placere si ii acorzi o sansa chiar daca poate nu ai mai explorat directia asta. de acord cu raluca! si eu sunt mare cinefila. mai sunt obsedata si de teatru. cred ca o sa fac un entry despre asta. nu prea se promoveaza si nu am gasit nici bloguri despre piese. mergi la teatru! incearca macar o data de test! tip: stay away from tnb & co, mergi la ceva mai “proaspat”! daca vrei iti pot face 1000 de recomandari!
  ps: i-ai lasat un super comment eloei! 😉 mi-a placut!

 2. dorinlazar

  Şi eu acum am realizat că sunt deja piese noi o mulţime în oraş (dar din nefericire nu sunt în Bucureşti, unde aş putea avea mai multe surprize plăcute în ceea ce priveşte teatrul) şi acum recuperez. În Braşov stagiunea de teatru este un pic mai săracă, dar sunt cîteva evenimente, iar trupa are actori foarte buni 😉 Aşa că braşovenii care mă aud, le recomand şi eu să meargă, eu în mod sigur o să merg 😀

 3. rast

  Ca modalitate de distractie as prefera “un pahar de vorba”… in fata unei cafele sau suc (nu musai alcool), la o partida de bancuri.
  Nu numai ca sunt un mare amator de bancuri (spus si ascultat), dar imi plac si spontaneitatile care pot decurge din astfel de bancuri.

 4. Dorin

  Exact chestia de care mă plîngeam. Paharul de vorbă + bancuri adunate de pe net nu te sporesc pe tine ca individ… Cel puţin nu pe mine. Porbabil problema mea e că nu reţin bancurile, sau le zic prost… sau faptul că nu îmi plac oamenii pentru că nu sunt în stare să vadă dincolo de ‘un pahar de vorbă’. M-am săturat de vorbărie. Paharul de vorbă este una din cele mai mari amăgiri – paharul de vorbă nu îţi spune nimic despre oameni, nici nu te învaţă nimic, nici nu te ajută cu nimic… e doar o cale de a mai arunca niste bani fără să te alegi cu nimic. Nu, eu sunt între cei ce rejectează paharul de vorbă.

 5. rast

  Depinde ce pui in acel “pahar de vorba”. Cineva, undeva, candva, a zis cam asa: “oamenii intelepti discuta idei, oamenii de inteligenta medie discuta evenimente, iar oamenii prosti ii discuta pe altii”.
  Depinde cu cine stai de vorba. Cu anumiti oameni nu poti discuta decat banalitati, evenimente. Dar mai gasesti si oameni cu care poti discuta idei. Nu neaparat filozofice!
  🙂 Da! ce? Eu am zis bancuri de pe net? Din pacate pe net sunt bancuri mult mai slabe decat adevaratele bancuri populare. Putine dintre bancurile pe care eu le consider bune, le-am gasit si pe net.
  Pe net, probabil, peste 60% dintre bancuri, sunt despre sex… si slabute. Nu au un substrat, ci doar folosesc cuvinte triviale. Astea nu le consider bancuri!
  Nici mie nu-mi place polologhia de complezenta, vorbaria ca sa treaca timpul… dar mai gasesti si oameni cu care poti schimba idei… care sa-ti ofere un alt punct de vedere asupra vietii…

 6. nasturei

  Hai mai, nu asa am spus de barfa. Am spus doar ca nu e okay sa tot condamni faptul ca oamenii mai ies in oras la o bauta, pentru ca uneori bauta asta e un pretext excelent pentru o barfa. Prin barfa, si acum vorbesc doar de fufele mele, se poate intelege si alteva decat: vai tu draga, ai vazut ce freza si-a tras asta? vai, dai ai vazut si ce masina misto are ultimul ei mascul sau mai rau, chestia pe care o detest si o urasc din tot sufletul meu, discutii despre haine, machiaje, sampoane si alte porcarii. Mai cunosc din greseala si tipe destepte, cu care pot avea o conversatie inteligenta. *shock* (pentru mine)
  Alta modalitate de a-ti petrece timpul liber: scrisul. Sau poti sa iei rucsacul in spate, iei trenul si servus. Mergi pe undeva prin imprejurimi, pentru un week-end or so. Nu, nu e inca un prilej extraordinar pentru sex sau pentru a te alcooliza. Ah da, si aia cu sportul e valabila.
  Oricum, on a side note, nu mai stiu de unde am cules asta, dar era un citat, nu o sa il reproduc exact pentru ca nu mi-l amintesc mot-a-mot, dar ideea era ceva in genu: E trist ca oamenii se plang toata ziua ca nu au timp liber pentru a face mai nimic, nu au timp sa faca chestiile care le plac in mod normal, iar atunci cand intr-adevar au timpul liber dupa care tot plangeau, nu mai stiu cu ce sa il ocupe. Nush cum e la tine, dar la mine se potriveste grozav de foarte multe ori.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.