Curiozități legate de Crăciun

O listă mare de întrebări ne lovește de fiecare Crăciun. De ce încep magazinele să promoveze chestiile de Crăciun de la mijlocul lui noiembrie? Huo, ați stricat sărbătoarea sfântă, vă bateți joc, ați transformat odihna în ceva mercantil. Aceiași oameni se plâng că nu livrează curierii sau livrează prost și târziu. Aceiași oameni își cumpără și ei chestii, și fac cadouri. Până și ateii se plâng de mercantilismul Crăciunului, care spoliază înțelesul adânc al sărbătorii (pentru ei, concediul de odihnă).

Și mi se pare că explicația e la doi pași. Când te plângi de faptul că curierii nu livrează la timp chestii de Crăciun, gândește-te de ce nu livrează și întreabă-te de ce comanda ta e acolo. Când te plângi de faptul că e îngrămădeală prea mare în magazine, întreabă-te de ce ești tu acolo. Iar pentru bucureștenii care o să blesteme din nou drumul spre Brașov, amintiți-vă că la București se face bugetul pentru toată țara de vreo 96 de ani.

Dar oamenii or să rămână oameni, nemulțumirile o să fie acolo, săptămâna viitoare se va umple Facebook-ul cu poze cu oameni stând la cozi și blestemând faptul că am uitat înțelesul adânc al sărbătorii. Și înțelesul adânc al sărbătorii pe care o avem cu noi pe 25 decembrie este “soarele începe să se ridice din nou pe cer, ura!”.

Pentru că sărbătorirea nașterii lui Iisus s-a ținut multă vreme în estul Imperiului Roman pe 6 ianuarie. Și, cumva, parcă am mai multă încredere în cei care au fost acolo, mai aproape de eveniment.

brace-yourselves-christmas


2 Replies to “Curiozități legate de Crăciun”

 1. Vlad

  Absolut. Iar “Sol Invictus” sau soarele, zeul necucerit, era un concept pe care Constantin cel sfânt l-a folosit foarte mult – în sensul că bătea monedă cu el însuși ca “Sol Invictus”, înainte și după bătalia de la podul milvian. Bun creștin era el 🙂

 2. Admin

  Păi da, atunci se ținea, cuplat cu Boboteaza și acu încă vreo 2 evenimente. Crăciunul pe 25 vine de la un papă al cărui nume îmi scapă.

  Dar chestiunea esențială e că nu sărbătorim data fixă, oricum. Prăznuim, „actualizăm” Nașterea oricând ar fi fost ea. Putea să fie și vara.

  Deși, cică atunci când nu ninsorește pă 25 și ninsorește pă 6, ăia de pe stil vechi ne fac în ciudă și ne zic că e semn cum că ăla e călindarul bun.

  În fine, fraza cu înțelesul adânc al sărbătorii poate fi și pe bune: „Soarele dreptății” etc

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.