Da, corporațiile și multinaționalele sunt de vină

Pentru că plătesc taxele și impozitele corect, lucru care duce mai mulți bani la bugetul de stat. Pentru că angajează mulți oameni pe care îi educă, printre altele, să nu fie hoți și să nu încurajeze furtul. Pentru că susțin indirect un sistem bazat pe furt. Pentru că i-au învățat pe tineri să creadă că e nevoie de competențe pentru a fi într-o poziție mai înaltă.

Pentru că le cer angajaților limba engleză și ăștia se apucă să citească chestii care să nu treacă prin cenzura Antenei 3. Pentru că îi învață că șeful e la același nivel cu ei, și deci trebuie să răspundă pentru lucrurile pe care le face. Pentru că le dă speranța oamenilor că prin muncă cinstită se poate ajunge să ai o viață normală. Pentru că un concediu peste hotare nu a rămas un privilegiu de partid.

Pentru că le-a dat speranțe unora că pot face afaceri fără să fure. Pentru că i-au învățat pe tineri principiile sociale ale unei societăți normale. Pentru că organizează la sfârșitul fiecărui an colecte pentru centre de copii sau bătrâni. Pentru că sponsorizează concerte cu artiști internaționali valoroși. Pentru că sponsorizează echipe sportive sau evenimente culturale. Pentru că îi tratează pe toți cât de cât egal.

Pentru că au arătat oamenilor că se pot face lucruri și în România, nu doar afară. Pentru că în ciuda sistemului de învățământ defect reușesc să reeduce și să îi învețe pe oameni o meserie.

Pentru că au arătat că există și alte căi, corporațiile și multinaționalele sunt de vină.


13 Replies to “Da, corporațiile și multinaționalele sunt de vină”

 1. Simona

  Cam asa e.

  Stii, la o corporatie americana unde lucrez, trebuie sa trec la 2 ani prin niste cursuri. Business ethics. Anti corruption and money laundering. Sexual harrasment. Sper ca am scris corect pt ca autocorrect e dezactivat si sunt f obosita. De fiecare data ma intreb ce ar pricepe din acele cursuri un functionar la stat. Si mai sunt convinsa ca nici la treaba cu obiectivele si evaluarile nu ar sta bine.

  Si acolo poti sa te revolti ca de ce noi suntem ieftini fata de francezi sau germani. Sau ca, la cat de multi suntem, nu mai suntem de neinlocuit. Doar ca asta ne stimuleaza sa invatam mereu, sa fim ‘pe piata’ asa incat sa putem pleca in alta parte cand e nevoie. Dar tot e mult mai bine ca la ‘stat’
  .

  White collars, asta ii sperie pe ei. Nu muncitorii de la multinationalele care exploateaza lemn sau fac automobile.

 2. Z3Ro

  Problema e ca nu-i sperie nimic, fundamentul votantilor va exista, fara discutie, si va fi majoritar pentru o oarescare perioada de timp. Si nu e ca si cum PSD a avut v-un plan pe termen lung, inclusiv la furaciune.
  Momentan problema e ca votantii lor sunt ambivalenti, azi a votat PSD, maine sunt cu tine de mana la protest..”‘tu-le muma-n <> de hoti”, ca asta au latrat si acum 25 de ani cand blocau DN1 iesind din Roman sau Tractorul”.
  Si la urmatoarele alegeri ii vor vota, IAR, si milionu` ala la pensie conteaza pentru ei, si doar prin prizma faptului ca poate pot face mai mult pentru copiii lor.
  Cre’ ca Dorin are un articol in care incearca sa explice ce si cum s-a intamplat cu generatia parintilor nostri (poate nu e Dorin, good hunting)

 3. Daniel

  Ca om trecut prin corporatie iti zic un mic secret: in Romania, majoritatea oamenilor care lucreaza la corporatii sunt romani, romani care au fost educati in acelasi mediu in care au fost educati si cei care se uita cu sarg la antena3 si RTV, romani care nu se diferentiaza cu mult de electoratul PSD. Stiti cazul tipei de la EY care a murit, oare ce manager avea: roman sau strainez? Midle managerul, animal corporatist, care crede ca tara are nevoie de tablete si nu de bai amenajate corespunzator in scoli, ce e? Japonez ?

  Ideea ca corporatiile sunt perfectiunea perfecta este nociva. In ceea ce priveste articolul, nu corporatiile sunt de vina. De vina sunt oamenii care au studiat, care s-au educat singuri, care prin munca lor au dobandit ceva. Deci nu corporatiile sunt panaceu universal, oamenii educati, in schimb – sunt.

 4. Dorin Lazăr

  Se vede că ești trecut prin corporație prin România, ești incapabil să pricepi sensul și contextul unui text, semn destul de clar, zic eu.

  Mulțumesc oricum de feedback, o să îl iau în considerare la următoarea iterație.

 5. Florin Brutărescu

  @ Dorin: Sunt corporatist intr-o multinationala de top 5 si desi sunt de acord cu cele enumerate de tine, cred ca nu vezi doar jumatatea plina a paharului. Daniel a prezentat-o pe cea goala. Dupa multi ani de corporatie pot spune ca se transforma incet-incet in “lucru la stat”. Adica se anagajeaza frati, veri s.a.m.d. Iar spirit revolutionar la locul de munca (unde ar trebui sa conteze poate mai mult decat in strada) nu se prea vede. Degeaba viseaza corporatistii la policieni care sa le reprezinte interesele atata timp cat ei insisi nu sunt in stare sa infiinteze un sindicat. Un coleg mi-a zis odata ca e mai bine fara sindicat, ce sa facem cu el ?

 6. Dorin Lazăr

  Unde e topul ăsta al multinaționalelor? Cine îl face, pe ce bază?

  Altfel felicitări, într-adevăr simt curentul corporatist, nu numai că ai citit când i-am zis colegului tău că nu știe să citească și să pună în context, dar ai considerat că trebuie să subliniezi că el are dreptate. Simt corporatismul emanând puternic.

 7. jollyca

  Corporatie != multinationala. Corporatia poate fi si romaneasca get-beget.
  Valorile pe care le-ai zis tu nu cred ca au legatura cu corporatia. Da, sunt periodic cursuri de tot felul – business conduct, fair trading etc. dar scopul lor este unul formal – sa fie acoperiti in caz de faci prostii, pe principiul “eu i-am zis ca nu faca, dar el a facut, deci el e de vina”. In primul rand conteaza oamenii langa care stai zi de zi. Poti sa lucrezi la o corporatie si sa fi inconjurat de melteni – pot fi chiar multi melteni in corporatii.

 8. catalin

  Eu cred ca Dragnea a facut o greseala atacand multinationalele, mai ales cele de IT (probabil a crezut ca daca a putut stapani Teleormanul, va putea sa le controleze si pe ele). Lovind in multinatioanale ar presupune sa loveasca in companii mari de pe glob. Daca si-a pus multinationalele in cap, parerea mea e ca singura sansa ca Dragnea sa mai reziste e intrarea tancurilor rusesti in tara. Si asta depinde mai degraba de intelegerile dintre Vladimir Putin si Donald Trump, decat de cei care voteaza PSD.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.