Da’ eu sting lumina zilnic!

[Grumpy statement] Da. Eu sting lumina zilnic!

Ella ne spune:

Eu sting lumina, și anul trecut am stins-o. Felicitări celor care au inițiat campania. Ar fi bine să lăsăm indiferența la o parte.

Copywriter ‘dăștept’ pentru http://www.earth-hour.ro/

Ella, dragă, vrei să lași indiferența la o parte? Atunci închide calculatorul cu care te-ai conectat ca să scrii astfel de felicitări și acum, și noaptea cînd îl lași să aducă ultimul album Lady Gaga de pe torenți. E cam greu, nu?

[Minimizarea problemei] Ora pămîntului, o inițiativă menită să ne sensibilizeze la ‘problemele pămîntului’, este nimic altceva decît o jucărie de socializare pe care o dai mai departe și cu care schimbi două vorbe. Un fel de a vorbi despre vreme fără a face-o cu atîta artă precum englezii. E un ‘peist’ simplu pe care îl dai pe mess și mergi mai departe.

Simplu ne spune:

O singură oră pe an e dedicată pămîntului și ar fi păcat să nu fim în stare să nu o respectăm nici măcar pe asta. Stinge lumina.

Același, după a zecea bere în care își dorește să intre în transă ca să-i placă piesele de la ‘Simplu’.

Dragă Simplu, te anunț că tripla negație în acest context nu face decît să zică pe dos ceea ce vroiai tu să spui. Noroc că publicul vostru e la fel de spălat pe creier precum voi, și sunteți pe aceeași lungime de undă.

[Sentință]Ora pămîntului e un semn al indiferenței noastre. E un semn că pentru a ne păsa de lucrurile de care pretindem că ne pasă avem nevoie de o campanie de presă. E un semn că trăim artificial, după cum ni se zice din afară. E un semn că suntem o masă de oameni care acționează la comandă. Ora pămîntului ar trebui redenumită Ora Pavlov. Sau Ora Cîinelui lui Pavlov.

[Întrebări retorice]Suntem indiferenți la propriile noastre vieți, ce ne pasă de pămînt? Voi de ce credeți că dacă stingeți lumina în timp ce fumul iese negru pe coșurile de la fabricile care sintetizează chimicalele necesare pentru hainele pe care le purtați, mîncarea pe care o mîncați, aerul pe care-l respirați, plasticele din toate obiectele pe care le folosiți?

TurquoiseeE ne învață:

yap, save the world, mîine 20:30. am sa sting si eu. pacat ca multi nu iau in serios chestia asta… 8-| macar noi cei cu bunavointa sa o facem.

Și vodka cuuuuuuuuuurgeeeeeeeeeee…

Dragă T… Îmi faci un favor? Stingi lumina și poimîine? Nu de alta, dar pentru cît de inteligent pari, lumina ți-ar fi inutilă. Mai bine aprinzi lumina pentru un copilul străzii care și-ar dori să învețe la adăpost și la lumina unui bec dar nu poate.

[Poveste aparent fără legătură despre ipocrizie] Eram la coadă la un chioșc care vindea sandwich-uri. În fața mea, un tip pe la 40 de ani care cumpăra două sandwich-uri pentru el, și unul pentru un altul. Pentru el cere ‘doi hamburgări de post’ iar pentru coleg cere ‘un sandwich cu carne de pui’. Intră în conversație cu vînzătoarea, și îi explică cum el ține postul, dar ‘păcătosul ăla’ nu ține. Vînzătoarea împachetează sandwich-urile, moment în care preasfîntul mai bagă una: “Pentru nenorocitul ăla, pune-ți-l în altă pungă”.

[Paragraf în care se tîlcuiește povestea de mai sus] Care e problema în povestea asta? Preasfîntul ținea postul, dar îl ținea doar pentru mîncare. Și-a întrebat cumva duhovnicul dacă are voie să săvîrșească păcate mortale precum vanitatea sau mîndria? Hmmm.

[Unde se face legătura] Oare nu suntem ca ăla de la coadă de la sandwich-uri? oare nu păcătuim mult mai rău încercînd să fim noi înșine foarte ‘drepți’? Oare nu cumva ipocrizia asta ne face să fim niște oameni infami, în realitate? Oare nu cumva faptul că stingem lumina în această seară ne face să consumăm, de fapt mai mult?

[O mică aserțiune filosofică cu bască (și fără caschetă)] Probabil că acționînd într-o singură zi din an ne permite să acționăm în sens invers tot restul anului, și să ne doară în bască.

Nu cumva Ora Pămîntului e un rezultat al indiferenței noastre? Nu cumva e un simptom pentru boala noastră? Nu cumva suntem creștinii care merg la Biserică doar de Paște? Nu cumva suntem cei care cerem, dar nu dăm nimic la schimb, decît simbolic?

[Și o afirmație tragică, de final] Pămîntul o să trăiască mult și bine. Noi o să avem probleme… Ce ziceți, salvăm umanitatea?

PS: Toate notele dintre paranteze sunt note explicative pentru intelectul celor care îmi vor vizita pagina încercînd să-și stingă calculatorul fără să știe că butonul de stins calculatorul nu e pe blogul meu.

Stinge lumina! Stinge calculatorul! Și nu te mai spăla pe creier!

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.