Da, s-a interzis fumatul în baruri. Nu, nu complet

E greu să citești o lege – mă miră că parlamentarii români sunt capabili să o facă, mai ales că trebuie făcută o analiză diferențială pe textul unei legi existente la care se adaugă modificări și amendamente. Am încercat încă de ieri să aflu care e textul legii contra fumatului care s-a adoptat în parlament ieri, însă mi-a fost incredibil de greu. Dar cred că am găsit documentul aici.

Ce înțeleg eu de-acolo e un lucru foarte interesant, dar care nu seamănă deloc cu ce zice Moise Guran aici (că s-a consfințit o stare de fapt). Confuzia lui și a altora vine de la faptul că s-a admis un amendament care definește locurile de fumat – doar cred că s-a pierdut din vedere că articolul respectiv (3, lineatul 2) se referă la “Fumatul e permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale cu respectarea următoarelor condiții” (unde una din ele e și “să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare “Cameră pentru fumat”, “Loc pentru fumat”.

Dar o chestiune mai subtilă s-a introdus în lege. S-a modificat definiția unui loc public închis. În loc să fie un loc cu acoperiș și determinat de un perete, acum s-a decis că:

m) spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să îți faci un bar în care să se fumeze, fă-ți un perete circular.

Bun de bar cu fumători în România
Bun de bar cu fumători în România

PS: Pentru suflețelul nostru, trebuie adăugat faptul că legea asta a fost împinsă cu forța prin Parlament în urma impunerii de la Parlamentul European – mai multe țări europene renunță la fumat de la 1 ianuarie. Nu, nu e #colectiv de vină.


3 Replies to “Da, s-a interzis fumatul în baruri. Nu, nu complet”

  1. Cosmin

    Asta e o abordare puerila si oarecum realista tinand cont cat de imbecili sunt cei care fac legi.
    Insa or sa vina normele.
    Iar in cel mai bun caz, vei putea atasa o camera de fumat si unui bar insa aceasta va fi limitata si in niciun caz nu se va permite sa se serveasca produse in acel loc.
    Si financiar vorbind, cate baruri cunosti tu ca vor investi minim 5.000 de euro sa creeze o camera speciala pentru fumat? O camera care nu va produce un leu ci doar va fi un moft pentru clientii care fumeaza.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.