De ce a pierdut Barna alegerile astea

Locul 3, nu e deloc rău. Și știu că mulți din oamenii care s-au mobilizat pentru ca Barna să reușească măcar să intre în turul doi sunt acum un pic dezumflați. Aproape 15% după numărarea a 99% din voturi nu e foarte rău. Este exact ceea ce și-au dorit mult mai mulți oameni: e un om nou. De la 0 a crescut la 15% în mai puțin de patru ani. E bine, e foarte bine, și trebuie să acceptați lucrul ăsta. Dar da, nu e cât v-ați fi așteptat. Nu e cât aș fi zis că poate Barna dacă m-ați fi întrebat la începutul anului. Hai să vedem de ce.

În primul rând, Barna este, la sfârșit de campanie, mult mai puțin palatabil decât era la începutul campaniei, și decât era acum 6-9 luni. Și e ușor să dăm vina pe el, că poate nu e suficient de carismatic, dar nu e cazul – pare destul de serios cât să ocupe poziția respectivă, are un discurs echilibrat și chiar simpatic pe alocuri.

Ați putea spune că servita de la Rise Project, care l-a ales pe Barna ca țintă în ajun de alegeri, i-a făcut prea mult rău. Nu cred că știu pe cineva care să fi fost convins de ce au făcut ăia de la PNLRise Project acolo. Răspunsul lui Barna a fost foarte slab și tardiv – răspunsul școlerului emoționat care îngaimă răspunsul corect la lecție dar nu cu siguranța celui care a învățat ci cu nesiguranța celui care și-a adunat cu greu câteva informații disparate. Dar nu pe asta a pierdut voturi.

A pierdut voturi, în schimb, cu asocierea cu istericul Caramitru Jr. A pierdut voturi în momentul în care susținătorii lui s-au isterizat contra acuzațiilor de la Rise Project, în momentul în care susținătorii lui au aruncat cu ură asupra celor care votează cu totul altceva. În loc să vâneze electoratul lui Paleologu și Diaconu, USR-ul a luptat contra lui, și asta i-a costat voturile propriilor oameni.

USR a pierdut voturile oamenilor care vor niște oameni noi acolo, dar nu vor ură. Sunt sătui de ură, sunt sătui de divizare. Partidul Facebook doar a divizat. Și da, e timpul să se gândească la lucrurile astea pentru că, așa cum am zis în postarea anterioară, urmează cele mai importante alegeri din România, alegerile pentru primăria București. Și acolo strategia USR e să îl urască pe Nicu Șordan și să se certe cu PLUS.

Mai au jumătate de an să înțeleagă că dacă nu vor să repete scenariul de la alegerile astea trebuie să facă lucrurile altfel. În loc să mizeze pe divizare, să mizeze pe uniune. În loc să îi trateze pe votanții care preferă pe altcineva ca pe niște nenorociți, să îi asculte, să meargă să vorbească cu ei. Acolo o să trebuiască să vorbiți cu oamenii ăia incomozi care nu te votează doar de dragul de a avea oameni noi. La primărie lupta se dă pe chestiuni concrete.

Și până acum USR-ul a refuzat să trateze probleme concrete. Policy brief-urile lor sunt încă niște amuzamente delirante. Oamenii din interior încă vorbesc prostii în public pentru că nu își dau seama că lucrurile pe care le zic dăunează partidului, nu doar lor înșile. Încă mai au oameni care la fiecare postare negativă la adresa partidului vin să arunce cu „pesedistule” sau cu acuzații nefondate. Încă sunt incapabili să accepte critica, și să se adapteze la ea.

Am votat USR cu reluctanță. Cum spuneam și anterior, alegerile prezidențiale sunt fără miză, PNL-ul a făcut tot posibilul pentru ca Dăncilă să intre în turul al doilea pentru că Dăncilă e singura persoană care nu ar putea să câștige alegerile în fața lui Iohannis. Deși o să fiu foarte atent la ce se va discuta în următoarele două săptămâni: sunt mai deschis la a o vota pe Dăncilă decât să mai pun ștampila pe PNL vreodată, după ce au făcut ce au făcut la alegerile astea.

În fine, revenind, un mesaj pentru USR: nu, românii nu v-au acordat voturile nu pentru că sunt ei proști, ci pentru că nu le-ați vrut voi. Pentru că v-ați alienat propriul electorat cu atitudinea publică agresivă. Bine, ca să nu mai vorbim despre faptul că voi nu primiți în partid oameni care au avut opțiuni politice înainte de 2015, ceea ce e amuzant și tembel, practic voi doriți să înlocuiți cadrele universitare mult prea îmbătrânite cu copii de grădiniță, ca să nu fie corupți de tarele sistemului de învățământ.


5 Replies to “De ce a pierdut Barna alegerile astea”

 1. ratza

  Dintre toate punctele lor negative, cel mai mult mă disperă aroganţa cu care explică lucruri cu care nu au avut de-a face. După minţile lor crizate, am voie să aleg doar dintre opţiunile pe care mi le pun ei în faţă. A, şi doar cînd TREBUIE să votez, că sînt cazuri în care, subit, nu mai trebuie! Doar ei sînt cei mai buni, cei mai deştepţi, toţi ceilalţi sînt cîh, să te ferească dracu să alegi cu propriul cap! Pe mine m-au pierdut definitiv de votant fix din cauza asta. Acum, ce să zic, înţeleg că USR vrea să se adreseze unui electorat inteligent, iar cum eu nu excelez la capitol, poate nu e o pierdere aşa mare.

  PS: Mi-am permis să etichetez membrii USR la grămadă, aşa cum fac şi ei. O dublă generalizare, na! 🙂

 2. Dorin Lazăr

  @ratza: Hard core! :)) Dar da, cât timp nu le ies din cap aroganțele la adresa oricui nu votează USR nu o să poată să facă cine știe ce. Bine, și să se definească ideologic, că eu nu intru la ei în partid fix pentru că nu se definesc ideologic. Dar da, dacă nu faci ca ei ești zero, asta e cea mai deranjantă chestie.

 3. Emil C

  Nu se definesc ideologic fiindcă nu au habar de ideologii. Viața în ong-uri și think-tank-uri nu e cea de pe stradă, ei habar n-au că votanții mulți sînt acolo, în stradă, dincolo de touchscreen și de histograme și de “target” și atîtea alte ciripituri de corporație. Ei trebuie să se adreseze și vînzătorului de shaorma și instalatorului și tîmplarului la care au dat comanda de mobilă. Dar nu, ei cred că în toată țara sînt doar băieți că în Pipera și cel mult ar mai fi bunicii lor de la țară, mai needucați așa, care o să-i voteze de dragul nepoților.
  Asta, și faptul că Barna are o așa carismă că nici familia lui nu știe exact de ce l-a votat.

 4. Ioan Mitiu

  Personal mă bucur la maxim că nu a ieșit. Nu știu exact cine e responsabil de caramitrizarea USR+ dar prefer de departe un turul doi între Johannis și Viorica decât unul între Johannis și Barna.
  Strict egoist, dar duc mai bine psihic conflictul cu maică-mea și rezist la meme cu “Klaus nazistul” decât aș fi făcut-o la o psihoză de tip bolșevico-stalinist în care era s-ar fi lansat concursul de cei mai adevărați și puri reformiști dintre reformiști, cei mai pro-europeni dintre europeniști, cei mai cei gigei… Plus vânătoarea aferentă a celor cu mentalități și reminiscențe mic-conservatoare. Semn evident a unui deviaționism titoisto-trumpist de dreapta. 😉

 5. Blue

  Fiecare alegător care a votat alianţa USR+ la parlamentare, nu l-a votat pe Barna din diferite motive personale, însă e de menţionat că nu sunt aceleaşi pentru toţi. Părerea mea e că ar trebui subliniat mai atent aspectul că Barna era susţinut de ALIANŢA USR-PLUS şi nu doar de USR. Alegătorii PLUS (care au avut şansa să-şi vadă deja reprezentanţii la lucru, la guvernare, în 2016) nu au fost foarte încântaţi de prestanţa lui Barna. Chiar dacă a foast făcută alianţa, multora li s-a părut că Cioloş a fi fost mult mai bine pregătit dpdv politic decât Barna. Eu cred că cei care l-ar fi preferat mai mult pe Cioloş, l-au votat pe Johannis sau pe Paleologu. Aşa cred că se explică împărţirea voturilor alianţei de la europarlamentare, inclusiv cele din diaspora, voturi pe care se baza. Alianţa e alianţă, candidatura e candidatură.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.