De ce a pierdut Barna alegerile astea

Locul 3, nu e deloc rău. Și știu că mulți din oamenii care s-au mobilizat pentru ca Barna să reușească măcar să intre în turul doi sunt acum un pic dezumflați. Aproape 15% după numărarea a 99% din voturi nu e foarte rău. Este exact ceea ce și-au dorit mult mai mulți oameni: e un om nou. De la 0 a crescut la 15% în mai puțin de patru ani. E bine, e foarte bine, și trebuie să acceptați lucrul ăsta. Dar da, nu e cât v-ați fi așteptat. Nu e cât aș fi zis că poate Barna dacă m-ați fi întrebat la începutul anului. Hai să vedem de ce.

În primul rând, Barna este, la sfârșit de campanie, mult mai puțin palatabil decât era la începutul campaniei, și decât era acum 6-9 luni. Și e ușor să dăm vina pe el, că poate nu e suficient de carismatic, dar nu e cazul – pare destul de serios cât să ocupe poziția respectivă, are un discurs echilibrat și chiar simpatic pe alocuri.

Ați putea spune că servita de la Rise Project, care l-a ales pe Barna ca țintă în ajun de alegeri, i-a făcut prea mult rău. Nu cred că știu pe cineva care să fi fost convins de ce au făcut ăia de la PNLRise Project acolo. Răspunsul lui Barna a fost foarte slab și tardiv – răspunsul școlerului emoționat care îngaimă răspunsul corect la lecție dar nu cu siguranța celui care a învățat ci cu nesiguranța celui care și-a adunat cu greu câteva informații disparate. Dar nu pe asta a pierdut voturi.

A pierdut voturi, în schimb, cu asocierea cu istericul Caramitru Jr. A pierdut voturi în momentul în care susținătorii lui s-au isterizat contra acuzațiilor de la Rise Project, în momentul în care susținătorii lui au aruncat cu ură asupra celor care votează cu totul altceva. În loc să vâneze electoratul lui Paleologu și Diaconu, USR-ul a luptat contra lui, și asta i-a costat voturile propriilor oameni.

USR a pierdut voturile oamenilor care vor niște oameni noi acolo, dar nu vor ură. Sunt sătui de ură, sunt sătui de divizare. Partidul Facebook doar a divizat. Și da, e timpul să se gândească la lucrurile astea pentru că, așa cum am zis în postarea anterioară, urmează cele mai importante alegeri din România, alegerile pentru primăria București. Și acolo strategia USR e să îl urască pe Nicu Șordan și să se certe cu PLUS.

Mai au jumătate de an să înțeleagă că dacă nu vor să repete scenariul de la alegerile astea trebuie să facă lucrurile altfel. În loc să mizeze pe divizare, să mizeze pe uniune. În loc să îi trateze pe votanții care preferă pe altcineva ca pe niște nenorociți, să îi asculte, să meargă să vorbească cu ei. Acolo o să trebuiască să vorbiți cu oamenii ăia incomozi care nu te votează doar de dragul de a avea oameni noi. La primărie lupta se dă pe chestiuni concrete.

Și până acum USR-ul a refuzat să trateze probleme concrete. Policy brief-urile lor sunt încă niște amuzamente delirante. Oamenii din interior încă vorbesc prostii în public pentru că nu își dau seama că lucrurile pe care le zic dăunează partidului, nu doar lor înșile. Încă mai au oameni care la fiecare postare negativă la adresa partidului vin să arunce cu „pesedistule” sau cu acuzații nefondate. Încă sunt incapabili să accepte critica, și să se adapteze la ea.

Am votat USR cu reluctanță. Cum spuneam și anterior, alegerile prezidențiale sunt fără miză, PNL-ul a făcut tot posibilul pentru ca Dăncilă să intre în turul al doilea pentru că Dăncilă e singura persoană care nu ar putea să câștige alegerile în fața lui Iohannis. Deși o să fiu foarte atent la ce se va discuta în următoarele două săptămâni: sunt mai deschis la a o vota pe Dăncilă decât să mai pun ștampila pe PNL vreodată, după ce au făcut ce au făcut la alegerile astea.

În fine, revenind, un mesaj pentru USR: nu, românii nu v-au acordat voturile nu pentru că sunt ei proști, ci pentru că nu le-ați vrut voi. Pentru că v-ați alienat propriul electorat cu atitudinea publică agresivă. Bine, ca să nu mai vorbim despre faptul că voi nu primiți în partid oameni care au avut opțiuni politice înainte de 2015, ceea ce e amuzant și tembel, practic voi doriți să înlocuiți cadrele universitare mult prea îmbătrânite cu copii de grădiniță, ca să nu fie corupți de tarele sistemului de învățământ.