De ce are România cea mai dură legislație anti-fumat

Ultima piedică în calea legii anti-fumat adoptate fără gândire de către parlamentul României a fost demolată. CCR a avizat ca și constituțională legea, iar Profit.ro a analizat legea și a comparat cu restul legislației europene. Avem probabil cea mai dură legislație anti-fumat. Pentru o țară care aduce mult mai mult la buget din cauza fumatului decât cheltuie pentru bolile cauzate de fumat, suntem mult prea duri. Eu mă bucur, pentru că știu că e singurul mod în care într-adevăr o să fie respirabil aerul din baruri și restaurante. Totuși, de ce avem cea mai dură legislație anti-fumat?

Primul răspuns evident e că Parlamentul a fușerit legea. Au vrut să adopte o lege să oprească fumatul în baruri post-Colectiv, ca un act de populism, dar și ca treabă funcțională: UE ne cerea de ceva vreme să adoptăm așa ceva. Nu contează motivele, cert e că aveau nevoie de legea asta, și singurele persoane care aveau un proiect pregătit erau niște fanatici din seria “eradicăm tot”. Au luat proiectul pe nemestecate, și în loc să-și ducă funcția de Parlament, și să parlamenteze în jurul ei, au adoptat-o cum era, cu mici amendamente de fațadă, să pară că au muncit pe ea. Fără studii de impact, fără nicio bază tehnică inteligentă. Parlamentul și-a demonstrat inutilitatea, neîndeplinindu-și1)Din păcate e corect, î în mijlocul cuvântului, pentru că avem niște reguli pentru î și â super-super inteligente funcția de bază.

Răspunsul mai complicat e cel care ia un argument istoric. A existat o legislație anti-fumat de mai multă vreme, dar nimeni nu a respectat-o pentru că erau prevederi destul de gri, negândite. Dacă s-ar fi respectat prevederile legale în materie de fumat în baruri și restaurante acum nu ar fi fost nevoie de o schimbare – nu am fi avut baruri și restaurante din care să ieși înmuiat în sudoare și fum pentru că ele ar fi fost mai bine aerisite și poate chiar fumătorii mai atenți (văzusem o statistică că în zonele în care nu e foarte mult fum fumătorii fumează mai puțin, dar citez din memorie). Nimeni nu a respectat legea respectivă, ca urmare luptătorii anti-fumat s-au radicalizat pentru că în România nu a fost demonstrat faptul că se poate menține un bar cu fumători în care atmosfera e respirabilă. Așa a apărut un proiect de lege care a interzis complet fumatul – pentru că e mult mai ușor să verifici alb-negru – “se/nu se fumează”. O lege mult mai ușor de aplicat.

Rețineți aspectul ăsta cu “nimeni nu a respectat legea”. E elementul cel mai important al întregii povești – și e motivul cel mai important pentru care avem cea mai dură legislație anti-fumat. E și premisa următorului meu articol.

The casual acceptance of smoking was common place when the American Cancer Society's Great American Smokeout became nationwide more than 30 years ago. The first national Great American Smokeout was in November 1977. This quarter century has brought about dramatic changes in the way society views tobacco use. Approximately 46 million adults in the United States currently smoke, an estimated half will die prematurely from diseases considered smoking related. November is also Tobacco Awareness Month. Ramstein Air Force base’s Health and Wellness Center hosts many ways for Airman and their family’s to kick the habit, to include Smoking Speciation classes, Behavioral Classes and tobacco free nicotine substitutes to assist with cravings that may otherwise sabotage a smoker’s attempt to quit. (U.S. Air Force illustration by Airman 1st Class Perry)
The casual acceptance of smoking was common place when the American Cancer Society’s Great American Smokeout became nationwide more than 30 years ago. The first national Great American Smokeout was in November 1977. This quarter century has brought about dramatic changes in the way society views tobacco use. Approximately 46 million adults in the United States currently smoke, an estimated half will die prematurely from diseases considered smoking related. November is also Tobacco Awareness Month. Ramstein Air Force base’s Health and Wellness Center hosts many ways for Airman and their family’s to kick the habit, to include Smoking Speciation classes, Behavioral Classes and tobacco free nicotine substitutes to assist with cravings that may otherwise sabotage a smoker’s attempt to quit. (U.S. Air Force illustration by Airman 1st Class Perry)

NOTES   [ + ]

1. Din păcate e corect, î în mijlocul cuvântului, pentru că avem niște reguli pentru î și â super-super inteligente

20 Replies to “De ce are România cea mai dură legislație anti-fumat”

 1. Dorin Lazăr

  Activiștii anti-fumat radicalizați, Parlament hoț și leneș => lege draconică. Mai e o speranță pentru fumători, în general românii nu dau doi lei pe ce zice legea și o să o ignore complet.

 2. Kathy Bates

  Fanaticii din seria “eradicăm tot” au un cuvânt greu de spus. Dar nu din pricina Parlamentului. Din pricină că fanatismul din seria “eradicăm tot” prinde foarte bine la anumite categorii din populaţie; acele categorii care vorbesc excesiv despre Vlad Ţepeş, Ceauşescu, canale, lagăre de muncă forţată, confiscarea averii şi alte delicateţuri pe măsură.

  Fiindcă suntem un popor crescut cu palma şi nuiaua, ideile despre civilizaţie se învârt de fiecare dată în jurul restricţiilor şi limitelor: există anumite lucruri care nu se spun, altele care se spun când nu sunt oameni ai Statului pe aproape, altele care se spun în alte locuri ş.a.m.d. Din pricina asta, unul care e hoţ e periculos numai atâta vreme cât vrea să îţi fure portofelul sau telefonul mobil; odată ce i-a reuşit furtişagul, nu mai poate fi deosebit de oamenii obişnuiţi. Cumpără bere de la Mega Image, plăteşte întreţinerea. Oamenii nu au motive să fie agresivi faţă de el. Mai uşor le e să îl bată pe altul, care nu încalcă legea, dar are tricou de rocker cu mesaje anti-creştine. Sau să îi zgârie maşina altuia, pe motiv că e mai avut decât ei.

  Comuniştii erau foarte toleranţi cu băutul şi fumatul, tot Dorelul îşi cheltuia leafa pe Carpaţi şi Săniuţa. Dar Dracu’ te lua dacă făceai vreun gest asociat în mintea lor cu sexul, de exemplu, şi cu atât mai rău dacă era un gest asociat cu obiceiurile unui homosexual. Chiar dacă nu aveai nimic cu ei şi nici măcar nu ştiai ce cred ei despre un asemenea gest.

  Aşa încât, dacă acum lumea e mai liberală în privinţa politicii, sexului, maşinilor, spectacolelor, presei, trebuia inventată o formă de restricţie în alt domeniu. De data asta a fost fumatul. Să zicem mersi că nu au apucat calea lui Putin şi să impună o restricţie legată de sex sau religie.

 3. Dorin Lazăr

  Da, avem o educație dezechilibrată, însă în cazul ăsta (și în multe alte cazuri) motivul pentru care a funcționat extremismul a fost lipsa exemplelor pozitive. Lipsa aplicării legii de către cei care trebuiau să o facă, faptul că proprietarii de restaurante își rezolvau toate problemele cu o șpagă, chestii d-astea. Când lucrurile astea s-au strâns și de fapt aerul a devenit irespirabil, atunci extremiștii (niște oameni dezechilibrați la rândul lor, să fim clar înțeleși) au reacționat agresiv. Au luptat pentru eradicare, nu pentru reducere. Au luptat agresiv și au câștigat.

  Dar da, ca nație suntem niște oameni educați destul de rău – cu agresivitate, cu extremisme, cu multă răutate.

 4. coke

  Problema mi se pare nitsel mai grava nu doar la noi in tara, ci la nivel mondial. Intr-o lume in care libertatile individului au devenit din ce in ce mai mari, intr-o lume care accepta cluburile gay, cele BDSM, accepta inclusiv baruri unde se pot consuma droguri usoare cat si stabilimente unde poti plati pentru sex, brusc fumatorii au devenit o tinta. Sa fim bine intelesi, mi se pare, intr-o oarecare masura, fireasca legea de acum. Fumatul in locuri publice, in restaurante, in locurile de joaca pentru copii trebuia interzis sau reglementat. Dar nu-nteleg de ce nu exista posibilitatea deschiderii unui bar pentru fumatori, unul care sa fie reglementat draconic, sa aiba nevoie de-o ventilatie super performanta, angajatii sa aiba parte de niste sporuri de toxicitate. Ca atare deschiderea unui astfel de stabiliment sa fie extrem de costisitoare, ca atare preturile sa fie pe masura. Pentru ca eu consider ca aici e problema. Nu exista o legislatie care sa te oblige sa-ti ventilezi localul. Sunt multe localuri care n-au nici macar aer conditionat, sau daca-l au prefera sa nu-l foloseasca in toiul verii cand afara-s 40 de grade. Aici ar fi trebuit sa umble legiuitorul, sa reglementeze fix chestiile astea. Sigur, noi traim in tara in care mare parte din magazine si baruri vand alcool si tutun catre minori, desi avem o lege care interzice asta, tara in care daca te duci intr-o casa de pariuri cand ies elevii de la scoala, n-o sa ai loc de ei, desi exista lege care interzice ca ei sa joace la jocuri de noroc. Dar ne extaziem acum c-am dat o lege. Ca totul se rezolva prin a da o lege, nu prin a respecta acea lege.

 5. Z3Ro

  Eu n-am murit daca nu m-au lasat sa fumez in crasma, nu m-a deranjat in niciun fel. Draconica nedraconica, same shit… Nici nu inteleg discutia.
  Singura intrebare, pe care absolut nimeni nu si-o pune, in Romania ai voie sa bei pe strada? Ca practic exact asta se intampla, dupa a 3 – 4 a bere fumatoru` se muta in fata crasmei, si dupa putin timp, in crasma raman haine si nefum (will have pics).

 6. enzo

  Sunt foarte curios despre modul in care o sa se aplice la noi legea asta.
  Au sarit de cur in sus toti agaricii ca “eu daca vrau sa fluier fluier!”, acelasi gen de oameni care vrea ca politia sa fie mai ferma cu cei care incalca legile de circulatie dar nu acuma cand au incalcat-o ei ci data viitoare cand se mai intampla. Aceeasi oameni care vor o tara ca afara !
  Am prins aplicarea legii in tarile din jur si situatia s-a schimbat dramatic de la o saptamana la alta. Brusc nu mai mirosi a mort daca te duci sa iei masa in oras, nu iti mai tai din viata zile intregi pentru ca iesi seara la bere. Sincer sa fiu nu am auzit/vazut nici macar sfert din protestele de la noi.

 7. Dan

  Romanul de azi: “Vreau o tara ca afara, dar nu cu aceleasi reguli, eu vreau sa fumez in bar si restaurant, in parlament si in cabinetul medical, ce ma doare de toti ceilalti, cand trec pe langa un parc de copii, scoala, gradinita sa imi pot aprinde o tigara, ca doar sunt afara, nu?” Sa vedem cat de respectata va fi aceasta aceasta “stricta” lege. Cred ca deviza romanului e: “Vreau o tara ca afara, dar fara sacrificiile necesare”.

 8. Kathy Bates

  Vezi mai sus. Legea dă nişte amenzi şi atât, şi asta numai dacă te pot prinde.

  Fumătorii au devenit o ţintă, nu a legii în sine, ci a scuipaţilor şi umilinţelor venite din publicul comentator (“ne otrăvesc, sunt împuţiţi, răi, duşmănoşi, urâţi, săraci”) ca să nu devină ceilalţi. Ca să ai mai puţini (sau deloc) bărbaţi bătuţi până intră în spital pe motiv că sunt gay sau că fac BDSM, femei violate în gang sub pretextul că sunt curve sau lesbiene, să nu fii peste tot pus să dai probe să demonstrezi că nu eşti drogangiu, sau să nu îţi arunce lumea un pietroi pe maşină pe motiv că dacă ai maşină eşti cocalar. Ca să direcţionezi frustrările publicul departe de aşa ceva, merită un mic sacrificiu.

 9. gigi372

  Este o lege foarte buna. Cu totii vom trai mai mult si vom respira aerul curat, vom merge pe autostrazile perfecte de la noi, ne vom plimba cu mijloacele de transport in comun moderne, vom cheltui pensiile si salariile mari, vom beneficia de sistemul medical performant si de sistemul de invatamant de cel mai inalt nivel. Eu zic ca merita sa traiesti cel putin 100 de ani ca sa te bucuri de toate acestea.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.