De ce avem Oscaruri albe?

Întrebarea asta a început să răsară și prin internetul românesc. De ce avem Oscaruri albe? “Rasiști ăia de la Hollywood”, ne zicem noi ocolind larg un grup de băieți tuciurii. Dar există o explicație și mai simplă.

Anul ăsta actorii de culoare fie au jucat în filme proaste, fie au jucat prost. Nu că Oscarul ar fi o chestie care dă premii filmelor și actorilor exclusiv din cauza calității, dar anul ăsta nici măcar faptul că sunt minoritari nu a fost suficient, atât de prost e anul pentru ei.

Și să fim serioși, toată lumea s-a săturat de actorii de culoare care sunt exclusiv actori de culoare. Ne-am săturat de glumele cu nigger și conflictele lor cu albii. Nici măcar muzica nu e prea grozavă – anul ăsta s-a cântat foarte mult despre stripperițe și cluburile de gen, culminând cu Usher, urmașul virtual al lui Michael Jackson, care cânta despre cum pe el nu-l deranjează dacă fata cu care se iubește dansează la bară dacă dansează și pentru el și prietenii lui. Sau ceva de genul.

Și am căutat să văd de ce s-au ofuscat românii, și am aflat. Românii s-au ofuscat pentru că au văzut diverse articole prin presa americană cum că e rău, că nu e diversitate – deși e foarte greu să le explici oamenilor că numărul 6 poate fi la fel de aleatoriu ca și 3 – nu trebuie ca toate aruncările de zar să fie 3.50 ca totul să fie corect 100%. Asta e o chestie pe care nici feministele nu o pricep, dar aia e altă problemă.

Mno, am găsit un astfel de articol. Îi zice “#OscarsSoWhite, but here are 8 great 2015 performances by black actors” și e scris de Alyssa Rosenberg, o gagică albă privilegiată care publică în Washington Post. Ea spune că a observat 8 jocuri actoricești deosebite anul ăsta, și le enumeră. Hai să vedem:

 1. Tipul din Creed, filmul în care Stallone e erou secundar ca Rocky, în care din câte am văzut omul joacă un stereotip plictisitor. Nu m-am dus la film pentru că deși mi-ar fi plăcut să-l văd pe Stallone, mi-s sătul de “yo nigger yo!”-uri.
 2. Fiul lui Ice Cube jucându-l pe Ice Cube în “Straight outta Compton”. Nici Brandon Lee nu a luat Oscar pentru The Crow, și și-a dat sângele pentru filmul ăla.
 3. Un copil din Beast of No Nation, care nu are cum să ia premiu că e făcut de Netflix (și încă sunt supărați pe Netflix că le strică jucăria).
 4. Jada Pinkett Smith în Magic Mike XXL – un film despre stripperi, o comedioară cretină pe care o eviți instinctiv.
 5. Un film în care joacă și Meryl Streep, și sunt șanse foarte mici să o iei la joc actoricesc pe Meryl Streep, oricât de negru ai fi.
 6. Un tip sau o tipă din “The Big Short”, care nu apare nici măcar în trailer, poa’ să fie cât de fantastică vrea ea (e o tipă, nu aveam cum să-mi dau seama după numele Adepero Oduye)
 7. Negrul din Star Wars 7. Hai să fim serioși. Singurul lucru ce merită premiat la Star Wars e marketing-ul.
 8. Teyonah Parris, “Chi-Raq”, Același lucru l-am zis și eu. Cine e asta? Sau ăsta?

După ce am văzut lista atât de frumos argumentată de gagica asta albă privilegiată, am fost de acord. Nu au avut pe cine să selecteze. Asta e. Uneori nici faptul că ești negru nu te mai ajută când nu joci bine.

Lipsește oricum un premiu pentru Rebengiuc în Aferim. Știu că a jucat pentru trei secunde, dar cum pot să fie impasibili americanii la apariția lui Moromete în Aferim?

Michael B. Jordan as Adonis Johnson in Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, Warner Bros. Pictures and New Line Cinema’s drama “Creed.” (Credit: Barry Wetcher/Warner Bros. Pictures)
Michael B. Jordan suferind clișeistic (Credit: Barry Wetcher/Warner Bros. Pictures)

10 Replies to “De ce avem Oscaruri albe?”

 1. Z3Ro

  Ca sa fie PC pana la capat il puteau nominaliza pe Will Smith pentru Concussion, nu s-ar fi suparat nimeni, si nici n-ar fi castigat, toata lumea ar fi fost fericita.

 2. Nautilus

  E o idee destul de proastă să îl promovezi pe negru când cântă despre cum pe el nu-l deranjează dacă fata cu care se iubește dansează la bară dacă dansează și pentru el și prietenii lui. La fel de proastă ca a pune excesiv de multe negrese în rol de stripteuze şi a scrie prea mult în presă despre faptul că negresele sunt crackhead ho’s. Şi să faci asta vreo 40 de ani în şir, până în ziua de azi.

  Fiindcă reacţia lor va fi la fel de nasoală ca a musulmanilor: vor face pe Dracu-n-patru să se îndepărteze de imaginea asta. Adică vor deveni la fel de conservatori ca musulmanii din Europa de Vest. Şi ca ţiganii neoprotestanţi de la noi.

  La sondajele de opinie din State privind viaţa sexuală, cele mai deschise sunt albele. Hispanicele mai puţin, iar negresele dau nişte răspunsuri demne de o vasluiancă.

 3. John

  dar Adepero Oduye in the big short apare doar in 2 scene , si in prima vorbeste 15 secunde .. mai interesant e ficusul din birou. Care e faza ?

 4. rivi

  contează mult filmul în care joci. Dacă joci (chiar și) genial în Magic Mike XXX ești la fel de important precum Budescu în urmărirea Balonului de Aur.

 5. perrkele

  Poate problema nu e cu Oscar-urile, ci cu Hollywoodul care nu produce filme decente cu actori negri. Cand au scapat la liber mailurile de la Sony, nu era nu stiu ce sef care zicea ca nu scoate blockbuster cu Denzel in rol principal pt ca aia din afara SUA sunt rasisti si nu le plac filmele cu negri in rol principal?

  Pe de alta parte, mi se face greata ca se insista pe culoarea sau etnicitatea actorilor, ca neaparat trebuie sa fie si negri sau asiatici nominalizati, indiferent daca-s filme bune sau nu in care joaca.

 6. Nico

  Dacă Beast of No Nation ar fi lansat tradițional ar fi fost apreciat de toți criticii de filme și juriul de Oscar pentru Irdris Elba și copilul soldat (actorul fiind și primul rol dacă nu ma insel)

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.