De ce brașovenii se opun drumului forestier Gorița

Îl las întâi pe Max să vorbească, pentru că ceea ce face el aici e mult mai bine documentat decât ce am să vă zic eu mai departe. Dacă ați intrat pe pagina asta, ați dat play la clipul lui Max și ați înțeles și sunteți de acord cu ce zice, e suficient.

Luați aminte ce zice Max, că zice bine. Celor care au urmărit acest videoclip le va fi clar că drumul forestier ocolește fix rezervația Tâmpa, fix cât să nu intre în rezervație, și fix cât să dea prin niște locuri numai bune de transformat în reședințe de șmecheri iar drumul „upgradat” la șosea cu asfalt.

Eu am intrat pe subiectul ăsta pe o altă filieră – un articol alarmist scris de oamenii de la USR. Articolul, alarmist și prost informat, ne informează că Calea București are 20 de metri fără să își dea seama că nu se va face drum forestier lat de 20 de metri, ci că pentru a nivela drumul și a asigura condițiile de stabilitate necesare, e posibil să se taie mai mulți copaci decât trebuie. Apoi, USR vorbește despre felul în care Tâmpa e cea vizată (nu e), cum rezervației naturale i se vor tăia copacii (ceea ce e un exemplu de ignoranță) și mai ales că USR-ul vrea să transforme Tâmpa în Pădure-Parc (orice ar însemna asta). Să le luăm în ordine.

În primul rând, nu Tâmpa e vizată ci, din contră, Tâmpa e ocolită. Aria protejată Tâmpa e definită în așa fel încât să se unească cu pădurea care merge spre Piatra Mare (și toate celelalte locuri), și comuniștii care au definit-o în 1980 au făcut-o în așa fel încât să nu-i mai vină unui zevzec ideea de a face șosea pe după Tâmpa ca să ajungă în spatele cartierului Valea Cetății. Dar acum avem la conducere un zevzecus maximus, și PNL-ul nu se dezminte în a-mi refuza votul din nou și din nou. Hai să unim Scheiul și Valea Cetății cu un drum de 11 km (pentru cei care nu cunosc gluma, ca să ajungi dintr-un colț în celălalt al Brașovului faci cel mult 5-6km.

Apoi, problema pădurii de pe Tâmpa. Tâmpa este rezervație naturală din cauza speciilor foarte rare de plante care trăiesc în ciuda climei pe versantul neîmpădurit al Tâmpei. Pădurea e invazivă de felul ei, și s-a extins suficient de mult încât în curând să fie necesare niște tăieri, altfel Tâmpa își va pierde fix motivul de existență ca rezervație naturală. Ecologistul din mine nu vrea asta, dar omul care a văzut cum se face turism în Elveția și-ar dori un tren ușor care să-l ducă până în vârful Tâmpei. Așadar, nu am neapărat o părere în legătură cu împădurirea Tâmpei și pierderea statutului de rezervație.

Și da, nu fiți foarte siguri că Tâmpa nu își va pierde statutul de rezervație. Nu ai niciun motiv să ai o rezervație naturală în mijlocul orașului, se aude Tânțărești, capitala României? De fapt, ai toate motivele să nu menții o rezervație naturală în mijlocul orașului, dovada stă în cele două mesaje din zile consecutive care îmi ziceau că a coborât ursoaica cu pui la 200 de metri de domiciliul meu (dovezile din București sunt neconcludente, e neclar dacă animalele sălbatice sunt în rezervație sau în trafic).

Statutul de rezervație e foarte fragil, cum ziceam, el cam stă în speciile endemice de plante, și o biodiversitate care e un pic deranjantă pentru locuitorii unui oraș industrial. E nevoie doar de câțiva politicieni bine intenționați să vină cu idei gen „Tâmpa, pădurea-parc”. O idee pe care o împing oamenii de la USR, ca orice alt politician care se respectă și care violează Tâmpa în felul propriu. Fiecare politician vine să urineze câinește pe dealul ăla de parcă ar fi singurul hidrant al orașului (cu un maximum atins, totuși, de Corneliu Vadim Tudor, cu un Cristo Redentor ridicat pe vârf). Ideea asta cu „pădurea-parc” e amuzantă, pentru că USR vrea să transforme într-un parc o rezervație naturală, ceea ce contravine fix cu statutul de rezervație naturală, și practic cere după aceea să construim și câteva viluțe în parcul ăla pentru că de ce nu?

Da, Tâmpa trebuie păstrată, dar aș vrea să o văd pe mâinile unor oameni precum Max, care vor s-o păstreze pe bune, și luptă pentru treaba asta, decât s-o las pe mâinile cuiva înregimentat politic cu prieteni care au sponsorizat partidul la timp de restriște. Da, trebuie să înțelegem statutul Tâmpei de rezervație naturală, dar nimeni din zona politică nu pare capabil să pună mâna și chiar să afle care e faza cu Tâmpa – rezervație naturală. Iar ideea cu pădurea-parc e interesantă, dar dacă e ceva de protejat ar trebui înghețat întregul areal acoperit de pădure, garantat că nu defrișăm nimic prin zonă, și conservat. Tot. Dar nu vă faceți griji, nu candidez, deși hidrantul ăla din mijlocul orașului pare tentant, mi-aș pune și eu semnătura pe el.