De ce câștigă PSD alegerile

Pentru niște intelectuali rafinați, elita intelectuală de azi e prea puțin capabilă să lege două idei. Anticipez un pic dezastrul de la alegerile de anul acesta, după care PNL și PSD o să facă guvern de uniune națională (pentru că au mai făcut asta, #rememberUSL), și după care toți neadaptații o să plângă că viața e nedreaptă și că huo, Puie MSD, că așa au învățat ei să vorbească acasă.

Și calculul e destul de simplu, există un singur motiv pentru care câștigă PSD alegerile, și are de-a face fix cu „rafinamentul intelectual” al băieților ăstora cu ștaif. Motivul e că băieții și fetele astea intelectuale nu interacționează deloc cu pătura de jos a societății, pătura aia groasă.

Văzusem zilele trecute un citat din regina imbecililor, Alina Gorghiu, ceva de genul: „În România clasa de mijloc nu există, iar eu îmi construiesc mesajul pentru acea clasă de mijloc”. Cred că treaba asta a zis-o undeva la Realitatea Tv sau altă televiziune de-asta de buzunar, acolo unde e inutilă orice discuție pe teme politice, despre stratificarea socială. Pur și simplu există o singură pătură socială consumatoare de televiziune, și aia e pătura de jos, „sărăcanii”, cum îi aud numiți, ăia nasoi, care put în autobuze, care au venituri sub 500€/lună și care votează PSD.

Pentru că în România nu există decât două pături sociale:

Prima, „bula”, vorbim de câteva procente, poate 3, poate 5, care sunt în pătura de sus, au salarii mult peste medie sau trăiesc într-o zonă de downshifting voluntar, își iau informațiile de pe Internetul ăla bun, cu Mindruta sau cu Ernu și Rogozanu, au păreri politice, sunt implicați în binele națiunii, îl urăsc pe Trump, chestii de genul ăsta. Vă recunoașteți oamenii din bulă, că și eu când scriu pe blogul ăsta pentru pătura asta scriu1)pentru că nu știu cum să ajung la ceilalți. Tabăra asta e cea care iese la proteste, e cea afectată de #colectiv, este cea care face un pic de vâlvă prin București, Cluj, Brașov, Iași. Este izolată în orașe, și interacționează cu ceilalți rar și de fiecare dată există povești tragice despre interacțiunea lor cu restul populației, pentru că își publică toată viața pe Facebook sau pe bloguri. Își documentează fiecare interacțiune cu restul lumii, cu hashtag-uri inteligente, cu tot felul de apeluri emoționante sau cu scârbă.

Cea de-a doua, undeva la 95%, sunt săracii. România reală. România personajului Celentano, România de bețivi, și leneși, așa cum o numesc ăilalți. Doar că România aia nu e deloc așa cum o desenează „the 5%”. E o Românie cu idealuri simple, cu eroi pe care noi nu-i cunoaștem, care se întrețin pe la emisiuni de la ora 15 la televizor. E o Românie impenetrabilă pentru băieții și fetele din bulă. E România care și când intră pe Internet ajunge la Efemeride și Lovendal, la GSP și Click, pentru că nu are cine să-i ajute să vadă mai bine.

Nu, România aia nu e o Românie de bețivi, deși da, sunt mulți bețivi în ea. Nu e o Românie incultă deși da, există o stagnare și chiar un regres în zona respectivă. Acolo sunt și bunicii și părinții „bulei”, oameni abandonați din discursul public.

Cu ei vorbește doar PSD-ul, doar ăștia care coboară în „mocirlă”. Gorghiu, în naivitatea ei, a explicat de ce PNL va pierde alegerile – pentru că ea vorbește cu bula, cu cei 5%, acei 5% care protestează contra celor 1%, marea majoritate fiind parte din „cei 1%”.

Vreți să vedeți de ce comunicarea e imposibilă? Hai să vă explic simplu, cu două link-uri, reacție la discursul personajului Celentano. Primul se întreabă când a ajuns Moromete să fie înlocuit cu Celentano, celălalt zice că nu îl reprezintă un bețiv. Amândoi sunt în mare eroare, În primul rând pentru că amândoi vorbesc din bulă, și au din start o imagine distorsionată a realității.

Primul se plânge că Moromete a fost înlocuit cu Celentano. Doar că Moromete nu a fost niciodată reprezentativ pentru români, ci a fost mai degrabă un ideal dintr-o lume de mult pierdută, țăranul pur din interbelic pe care l-a omorât comunismul. 45 de ani de comunism și 25 de post-comunism ne-au învățat să punem personajul Moromete la locul lui, în ficțiune, departe de realitate. Moromete dispăruse de multă vreme, înlocuit într-o vreme de Nea Mărin. Acum mi-e greu să-mi dau seama cine poartă stindardul. Nu știu dacă este Celentano.

Nu de alta, dar Celentano e reprezentativ, orice zice al doilea rătăcit prin tranziție. Celentano e reprezentativ nu neapărat pentru cei 95%, ci pentru imaginea pe care cei din bulă o au despre restul României. De aceea Celentano e important, doar că nu în felul în care își dorește lumea să fie.

În tot timpul ăsta, PSD-ul se mișcă între cei 95% și încearcă să-i anime pe câțiva din ei. Îi minte, îi fură, dar îi și bagă un pic în seamă. Îi mituiește electoral cum poate, că știe că de-acolo o să le vină voturile. Dar PSD-iștii merg acolo, se asigură că îi păstrează săraci și la mâna lor, se asigură că le oferă prețul minim pentru implicarea lor în procesul electoral. Dar, mai ales, se asigură că îi păstrează departe de bula aia de 5%, și fac asta arătându-le cu câtă scârbă sunt priviți „de acolo, de sus”. E cel mai simplu.

Ce se poate schimba? Nimic acum. Rezultatul e deja cunoscut. Însă dacă bula e serioasă cu gluma asta cu USR-ul, ar trebui să investească pe termen lung și să vizeze alegerile din 2020. Cu un mesaj cu coloană vertebrală, dar și cu implicarea elitei intelectuale și financiare în viața restului României lucrurile ar arăta așa cum trebuie: cu PSD și PNL la lada de gunoi a istoriei, lângă PNȚCD.

Doar că nu o să se întâmple asta. Știți de ce? Pentru că e mult prea ușor să te dai revoltat pe internet, și mult prea ușor să nu faci nimic în afară de a te plânge din când în când. E mai ușor să te plângi că votul tău nu contează, că purtarea ta și implicarea ta în societate nu contează.

Și acum o să fie loc de plânsete, că PSD o să câștige din nou alegerile.

Probabil că Florin Salam nu o să voteze PSD, dar aia pentru că a ajuns deja la drogurile alea bune.

NOTES   [ + ]

1. pentru că nu știu cum să ajung la ceilalți

17 Replies to “De ce câștigă PSD alegerile”

 1. cristinac

  Ai un punct de vedere foarte interesant. Mi-ar placea sa stiu opinia ta si despre influenta ocultei mondiale in Romania, prin partide, la alegerile astea.

 2. Dorin Lazăr

  Sigur că da. Tema ocultei mondiale e o temă de prostit proștii. Am o întrebare pentru tine: cum se face că oculta mondială sprijină numai candidații care pierd, gen Hillary Clinton? 🙂

  Hai să-ți zic o chestie. Fii sigură că oculta mondială e cea care pune frână trenului de la Satu Mare să aibă zilnic o oră-două întârziere. Oculta mondială e aia care vine la tine în apartament și face mizerie și aruncă cu hainele pe jos și nu spală vasele. Oculta mondială e aia care îi ține pe unii români să nu se spele – merge la ei și dimineață de dimineață îi bate până nu se spală.

  Mai vrei să știi mai multe despre oculta mondială?

 3. catalin

  Mai e un aspect pe care l-ai omis. Categoria de angajati in domeniul privat, si care au calificare mediocra. Sunt exploatati la maxim, nu de putine ori li se incalca drepturile de angajati (gen muncesc 10 ore / zi si platiti 8), au salarii mai mici decat ale unui bugetar care joaca 8 ore Solitaire, si daca indraznesc sa isi exprime nemultumirea, li se zambeste cu “Mai stau 10 someri la coada care vor sa se angajeze aici”. Si daca ai fi printre ei, mi se pare foarte normal sa vrei sa se intoarca perioada comunista, sa se redeschida intreprinderile de stat, cum erau Tractorul, Roman etc., si sa rupi usa la ora 15. Si ei sunt majoritatea de angajati in sectorul privat. PSD-ul va pierde din putere in momentul in care un muncitor calificat va munci 8 ore intr-o zi si va fi mai bine platit decat un bugetar care joaca Solitaire toata ziua.

 4. Negru

  Cred ca articolul tau descrie foarte bine situatia si sunt de acord cu el.
  Dar citind raspunsul tau la comentariul cristineic, initial am ras si am zis: bun raspuns. Dupa care am stat si m-am gandit si parerea mea este ca tocmai te-ai intors in bula ta. Cred ca daca vrem sa vorbim cu ceilalti 95% trebuie sa ne schimbam retorica, sa ii ascultam, sa ii intelegem, pentrru ca ei trebuie sa ajunga singuri sa creada in altceva, nu sa-i convingem noi ca avem dreptate.
  Cu siguranta e foarte mult de munca si va dura extrem de mult, dar doar sa le aratam ca noi stim mai bine, ca suntem mai destepti, ca argumentele noastre sunt logice si ale lor nu mai mult va mari prapastia.

 5. Roxana

  E mult mai ușor să-i explici cuiva că PSD-ul nu poate mări pensiile cu nșpe mii la sută pentru că n-are de unde să scoată banii ăștia decât să-i explici că nu există nicio conspirație mondială și că cei care conduc țări, județe sau orașe sunt ticăloși la scară mult mai mică și incompetenți/neputincioși într-un grad mult mai mare decât cred ei.

 6. Cosmin

  Oamenii ăștia calificați nu există. Și eu caut și i-ai de unde nu-i. Nici măcar instituții care să-i instruiască nu mai există.
  Abia găsesc oameni care sa priceapă matematica de clasa a 5a. Bă a 5a.

  Suntem un neam de analfabeți. Analfabeți la propriu nu ca metodă de a face mișto.

  În țară au rămas ciurucurile.

 7. Andrei Zarie

  Cred ca dinamica interactiunilor politice ai nimerit-o bine, dar cifrele sunt total pe langa. Asta daca nu te-ai referit la 5% si 95% din cei care merg la vot. Pare-mi-se ca e vorba mai mult de bunicii bulei decat de parinti, bunici care inca sunt majoritari in Romania si chiar sunt mai activi decat par.

  Si aia cu 500 de euro mi se pare ciudata. Adica maica-mea, la fel ca alte demografice cu trasaturi similare, n-a castigat in viata ei mai mult de 300 de euro si n-a votat in viata ei cu PSD et al.

  Aia care am fost propulsati in bula de altii care au ramas in afara acesteia, ramanem cu cunoasterea ambelor clase sociale.

  Lumea voteaza cu PSD pentru ca 60% nu sunt reprezentati sau zic: fie x, fie y, tot c***t ‘a fi.

 8. catalin

  Eu cred ca PSD = PDL = PNL. Tot timpul sunt cam aceiasi indivizi. Liviu Dragnea era in PDL pana in 2009, si a fost chiar ministru. Si tot in mult-iubitul PDL capitalist sunt nume cel putin la fel de odioase ca Dragnea sau Ponta. Ioan Neculaie, George Scripcaru… Personal cunosc membri de partid mai “mici” care migrau din PSD – PDL – PNL in functie de cum batea vantul (ma refer la persoane pe care le stiu real, nu doar de pe net). Deci mai usor cu “PSD e cel mai odios partid”. N-am uitat perioada 2000-2004, dar nici 1996-2000, cand leul era in scadere alarmanta. Ramane intrebarea: la o persoana care locuieste la tara, si traieste din agricultura, ce i-au oferit regimurile “capitaliste” (1996-2000, 2004-2012)?

 9. Dorin Lazăr

  Exemplele pe care le dai sunt excepție și nu regula. Rezultatele alegerilor au fost surprinzătoare și pentru mine, mai ales că 5℅ din votanții potențiali au ales altceva decât FSN si asta spune multe

 10. catalin

  Asa ca poti spune ca anul asta, in urma alegerilor, in parlament este cel mai mare procentaj non-FSN din 1990 incoace. Doar ca eu nu bag mana-n foc ca nu vor fi corupti in timp.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.