De ce credeți voi că jandarmii sunt proști

O chestie îmi apare destul de des prin feed zilele astea, legat de cât de proști sunt jandarmii. De ce prostii fac, de faptul că nu au pic de minte, prostii de genul ăsta. Hai să discutăm deschis subiectul și să îl și închidem.

Pentru a înțelege un pic lucrurile o să vorbesc despre Erwin Albu. Nu sunt sigur că e nevoie, că am mai scris pe blog despre el. Un pretins om politic (mai nou), e mai ușor de recunoscut ca omul pe care jandarmii îl bat, tradițional, la Brașov. Omul nu e brașovean, dar e celebru prin faptul că ia bătaie des în fața prefecturii, unii recunoscându-l și ca „cetățeanul brașovean bătut la Pungești”.

El e protestac de profesie. Genul ăla care aruncă un bolovan după care se aruncă la pământ și urlă „auăleu, nu mai dați”. Genul care se aruncă în cordonul de jandarmi și după aia urlă că îl lovesc ăia. Genul care și-a exersat discursul în fața camerelor, care arată mereu ca și bătut, gata să victimizeze profesionist în fața camerelor.

Și nimeni nu se întreabă de ce dintre toți oamenii, fix Erwin Albu e cel care ia bătaie de la jandarmi. Povesteam cu cineva azi la protest că au apărut din nou băieții de la protestele de la Roșia Montană, și au început să se plângă de jandarmii care îi caută fix pe ei să-i bată.

Și în mijlocul protestului e ușor să fii nervos pe jandarmi. Ești deja nervos pe autoritate. Stai câteva ore și îți urli frustrările. Ești acolo ca să te eliberezi de nervi. Și când vezi unul ca tine (pe Erwin, adică) aparent agresat de jandarmi, simți că e nevoie să te lupți cu autoritatea. Să arunci o piatră. Să dai cu pumnul. Să lovești. Să te descarci în ei, ca reprezentanți ai celor care te-au adus în stradă.

În momentul în care ai în față 100 de oameni nervoși, lucrurile nu mai par atât de simple, totuși. Poate oamenii nu sunt înarmați cu arme de foc. Dar o piatră poate să spargă capul, și zece oameni care calcă pe tine te pot omorî. Și în momentul ăla, în care nervii sunt întinși la maximum, oricât de multă simpatie ai avea pentru cel care protestează (și poate chiar și tu, dacă n-ai fi jandarm la datorie, ai protesta acolo) trebuie să pui niște priorități. Viața ta, viața colegilor tăi.

Și pentru asta există disciplina. Există regulile. Există folosirea preemptivă a forței. Când nervii s-au dezlănțuit e prea târziu – când agitatorii au reușit să înfurie întreaga mulțime riști să ai zeci de oameni care să sară pe tine, să te sfâșie, să-și descarce nervii pe tine.

Pentru cei care sunt mai tineri, poate ar merita citit un pic despre Bătălia de la Costești, și Pacea de la Cozia. Anul? 1999. Sună foarte militaristic, așa-i? Și nu am avut niciun război în istoria recentă… sau? Vorbim despre niște mineri, înarmați cu bâte – contra unei forțe profesioniste. Vorbim despre 1500 de prizonieri. Vorbim despre bucureștenii care se temeau că sunt atacați de un val de barbari din Valea Jiului, pe bună dreptate. Vorbim de capitala unei țări trăind sub spectrul atacului fizic al unei mase scăpate de sub control.

Bine, dar noi suntem niște oameni fini, care nu am face așa ceva. Nu am face? Serios? V-ați citit statusurile pe care le puneți pe Facebook? Ați citit ce amenințări cu moartea proferați? Ce dezumanizări aplicați adversarilor voștri? Pasul de la om la bestie e foarte mic – și cei prinși într-o mulțime agitată știu foarte bine despre ce vorbesc.

Să revenim. Jandarmii par proști – dar nu sunt. Ceea ce fac ei e să urmeze regulamentele, poate uneori cu exces de zel, poate uneori să abuzeze – urmând prioritățile – viața mea, viața colegilor mei, siguranța obiectivului pe care îl asigur, siguranța statului, în cele din urmă. Da, unii sunt proști – ca în orice categorie socială unii oameni sunt mai inteligenți, alții mai puțin, unii sunt mai flexibili, alții mai rigizi, unii urmează orbește fără minte ordinele, alții sunt capabili să le aplice inteligent.

Dar voi ce ați face dacă ați avea în față zece oameni labili care în câteva secunde ar putea să sară direct pe tine să te ia la bătaie, cu scopul de a te omorî? Sunt sigur că ați pleda pentru dialog, și ați întoarce și celălalt obraz – că așa e normal și creștinește. Există însă o cale mai sigură. Cel care dă primul e posibil să câștige lupta și să intimideze următorii potențiali adversari.

De ce îi considerăm proști pe jandarmi? Pentru că ne credem superiori, și credem că în condiții similare de stress am proceda altfel. Deci, pentru că ne mințim pe noi înșine.

12 Replies to “De ce credeți voi că jandarmii sunt proști”

 1. Maestre, prin Bucuresti s-au dat flori jandarmilor si nu vorbeste nimeni de rau despre ei, individual. O spun din postura omului care a plecat cu vreo cateva minute inainte sa se arunce cu lacrimogene in cei veniti pentru scandal. Nu oamenii aia din strada, jandarmi sau protestatari pasnici, au fost problema.

 2. Un pic off-topic: care e legătura dintre “Treceţi batalioane” şi protest? M-am tot străduit s-o înţeleg, am conceput fel de fel de scenarii – trecem Carpaţii în sens invers de data asta şi le dăm război ălora din guvern şi parlament”.- “Să trecem Carpaţii, ne trebuie Ardealul” – adică mergem tot Ardealul peste ăia?

  Personal, mi s-a părut bizar momentul acelei cântări, sau maxim un omagiu momentului 1918.

 3. Şi un pic de on-topic, ca să fiu băieţaş. Faza cu “jandarmii sunt proşti” cred că s-a popularizat mai ales prin intermediul galeriilor de fotbal. Şi asta nu de acum câţiva ani, ci încă din anii 1990, de unde şi celebrele cântece: “Toţi jandarmii au doar două clase” şi “Cea mai proastă meserie este la Jandarmerie”.

  De ce? Din cauza lipsei de discernământ cu care interveneau pentru aplanarea vreunui conflict. Intrau ca tăvălugul, precum nişte roboţei în care învârteai cheiţa şi ei apoi dădea cu bastonul indiferent de ce era în faţa lor. Aşadar, nişte proşti care nu ştiu să cântărească o situaţie şi să intervină eficient, creând doar mai mult haos.

  Că pe vremea aia n-aveai unde să dai share că ţi-au spart capu’ când tu erai nevinovat, aşa că-şi permiteau s-o facă la grămadă Ei erau legea şi tu erai sigur vinovat de ceva dacă ţi-au spart capul. Şi aşa au devenit ei un fel de Garcea militarizat oarecum.

  Doar că în ultimii ani s-au mai schimbat metode, oameni şi tehnologii. Îşi înţeleg mai bine rolul în societate, sunt mult mai bine pregătiţi dpdv tactic (antrenamentul din Bucureşti din seara de 1 feb. e cel mai recent exemplu), fapt ce mă bucură – îmi văd banii din taxe bine folosiţi.

  Ideal ar fi ca Jandarmeria să deschidă drumul coloanei spre porţile Guvernului – doar că din lumea lor lucrurile nu se văd atât de alb şi negru.

 4. De acord, Jandarmeria care și-a luat bătaie în defileul Jiului și Costești nu mai e. Eu unul m-am bucurat la Pungești unde au făcut ce trebuia – altfel, acum sunt foarte ok tocmai pentru că știu că pot stăpâni situația.

  Și da, știu că din partea galeriilor de fotbal vin ideile astea, dar hai să nu spunem că galeriile sunt așa și pe dincolo, că și în galerii sunt oameni ok și oameni nașpa. Mai vin ideile astea din partea unor protestaci profesioniști – oamenii care își doresc să iasă scandal. Sunt acolo și instigă, discută despre „proștii ăștia” și alte asemenea.

  Și oamenii, în masă, sunt ușor de prostit. Scriu asta doar ca să preîntâmpin.

 5. Da, boss, de-asta îți zic că oamenii care l-au luat au executat ordinele, conform regulilor. Cu alte cuvinte, probabil l-au luat pe unul pe care nu l-au recunoscut și care era cu stația și părea instigator. Și e ok, e riscul oamenilor care merg sub acoperire.

 6. Dorine, da-l in xxx pe Erwin, imi cer scuze pentru limbaj.
  mi l-am cenzurat atat cat am putut.
  oamenii ca el nu trebuie bagati in seama, trebuie uitati.
  exista pentru ca sunt amintiti.

 7. Dl. Dorin Lazăr, cu tot respectul, vă rog să nu mai scrieți despre Jandarmerie înainte să vă informați corect. Pe mine m-ați pierdut la fraza: „Eu unul m-am bucurat la Pungești unde au făcut ce trebuia”. Vă invit politicos să vă informați despre ce s-a întâmplat la Pungești. Să vorbiți chiar și cu localnicii, să înțelegeți cum funcționează această instituție a Statului – Jandarmeria, care, din nefericire, prin oamenii săi execută uneori ordine neconstituționale pentru care nimeni nu este tras la răspundere.

  O să subliniez două chestiuni.

  Cazul PUNGEȘTI – este cea mai rușinoasă filă din istoria democrată a României. Pentru câteva zile în acel colț de țară a revenit dictatura. Acolo s-au încălcat cele mai multe drepturi garantate de Constituție. De către jandarmi, primar, prefect și alți oameni de pe la Guvern. Nu o zic eu, ci anchetele începute asupra celor amintiți anterior. Acolo mai lipsea să se impună legea marțială. Din păcate nu poți avea încredere într-o instituție care a făcut un asemenea abuz și nu a fost aspru pedepsită. Ba chiar unii oameni au fost și achitați de către colegii lor care ar trebui să aplice Legea.
  Mai jos las câteva link-uri utile:

  http://www.vremeanoua.ro/colonelul-betiv-care-a-batut-taranii-de-la-pungesti-a-fost-achitat-de-magistratii-militari

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/zmeul-de-la-pungesti-colonelul-de-jandarmi-acuzat-de-hartuire-sexuala-de-o-politista-de-frontiera-si-a-aflat-pedeapsa.html

  http://activewatch.ro/ro/freeex/reactie-rapida/scrisoare-deschisa-despre-abuzurile-de-la-pungesti/

  http://www.activewatch.ro/ro/freeex/reactie-rapida/apador-ch-si-activewatch-cer-demiterea-conducerii-ministerului-afacerilor-interne-pentru-abuzurile-de-la-pungesti/

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16636999-primarul-pungesti-cercetat-penal-pentru-modul-care-atribuit-terenul-concesionat-catre-chevron.htm

  Excepând exemplul lui Erwin Albu, care uneori exagerează, asta nu înseamnă că el sau alte persoane nu au fost supuse unor abuzuri ale jandarmilor care executau ordine neconstituționale ori pur și simplu erau niște idioți. Proteste care nu au la bază un grup politic sunt de obicei ținta jandarmilor care vin și încearcă să îl înlăture (vezi cazul Roșia Montană, dar nu numai în Brașov). Pentru că asta au fost învățați să facă: să acționeze imediat, să bruscheze și să amendeze. Ei nu se gândesc la faptul că acțiunile lor încalcă uneori la rândul lor alte legi/drepturi.
  Referitor la afirmația dumneavoastră: „Și nimeni nu se întreabă de ce dintre toți oamenii, fix Erwin Albu e cel care ia bătaie de la jandarmi” țin să subliniez că la orice protest jandarmii iau în colimator persoanele care se evidențiază și cele sunt recunoscute de mulțime, pentru a pune presiune pe ei sau pentru a-i intimida să renunțe. Vă invit pe această cale să organizați ori să mobilizați lumea pentru un protest în care vreți ca mesajul tău să ajungă și să aibă efect. Ori doar să vă implicați activ în chestiuni civice.

  N.B. Cunosc și am interacționat cu jandarmi în civil și uniformă pentru care am tot respectul. Oameni normali, serioși, cu care te poți înțelege. Dar asta nu schimbă părerea mea despre situația din instituția lor. Nici despre pumnii primiți în spate de la colegii lor ori despre comportamentele violente sau instigatoare pe care le-am văzut în diverse ocazii.

Comentariul tău