De ce e ușor să strici reputația unor profesori

Scriam despre scandalul din Vianu și despre cum mi se pare că profesorii sunt capabili de abuzuri deosebite când au ca scuză “performanța”. Exact genul de performanță care va segrega clasa între cei doi-trei performeri și cei 25-35 de mediocri. Genul de oameni pentru care nu există decât 10 și 4.50, indiferent de standardele de învățământ pentru materia și anul respectiv.

Nu mă miră faptul că povestea e inventată, dar nici măcar nu e important dacă povestea e inventată sau nu atâta timp cât există o sămânță de adevăr în ea. Profesorul extraordinar iubit de elevi, domnul Moldoveanu, a arătat lipsă de caracter și faptul că nu e capabil să stăpânească o clasă de elevi. Faptul că își permit elevii să facă astfel de glume înseamnă că omul a scăpat de sub mână clasa, ceea ce e aproape la fel de grav.

Un motiv pentru care e ușor să strici reputația unor profesori este că reputația lor e intactă pentru că nimeni nu le-a testat-o. Necunoscând situația (că tot am dubii în legătură cu ce s-a întâmplat acolo) nu pot să mă pronunț – pot doar să suspectez, și suspectez că un profesor care ajunge să se tragă de șireturi cu elevii nu poate fi altfel decât supraestimat. Dar nu e tot timpul așa.

Văd că și la Brașov e un scandal similar legat de un anume profesor Souca, pentru care vor să garanteze toți foștii lui elevi. Nu cunosc situația așa cum nu o cunosc nici pe cea din Vianu, așa că o să mă rețin de la o comenta. Probabil o să mai vedem scandaluri, începând de la celebrele “eleva X hărțuită de tânărul profesor Y”. De ce există aceste scandaluri? Cel mai probabil pentru că în sinea noastră noi știm că sunt șanse mari să fie adevărate. Că știm profesori brutali și avizi de bani sau rezultate școlare excepționale. Că mulți dintre noi am întâlnit profesori inumani, și nu ne miră asta, așa cum nu ne miră să auzim că un doctor a primit șpagă. E foarte ușor să arunci cu noroi în profesori și în doctori pentru că tagma lor a făcut în ultimii 35 de ani suficiente mizerii. Și da, întotdeauna vor fi o majoritate tăcută care și-a făcut treaba corect și bine, dar când ai un sfert din doctori care iau șpagă și un sfert din profesori care agresează studentele sau abuzează elevii, e foarte greu să îi mai credem într-o discuție de tipul “cuvântul lor contra cuvântului celor abuzați”.

Rămâne valabil ce am scris în postarea anterioară. Goana după rezultate e un factor în toată problema asta, la fel și neseriozitatea. Mergeți și recitiți postarea anterioară, și nu fiți ca Blue care nu vede nici faptul că am avut dubii în legătură cu credibilitatea poveștii, chiar dacă am fost doar pe jumătate corect în suspiciunile mele. Da, nu profesorul a făcut o glumă ci elevii au făcut o glumă – genul ăla de glumă pe care nu aș fi îndrăznit niciodată să o fac unui profesor normal.

Și genul ăla de glumă care l-ar fi dat afară pe elevul ăla din liceu pentru încălcarea regulamentelor școlare. Dar, ca de obicei, rămâne problema aia cu “cui îi pasă de legi și reguli? Doar fraierilor”. Între timp, să nu uităm totuși că discutăm despre știri raportate în ziarul Adevărul, care are în sidebar TOP 5 producții porno sau Pozițiile sexuale pentru plăcere maximă – sexul cu plinuțe.

59e3e466c116938899eee2af130f70db
Așa arată elevele de liceu mai nou

4 Replies to “De ce e ușor să strici reputația unor profesori”

 1. Blue

  Meştere, conform titlului postării, tu ai o problemă cu olimpicii şi profesorii de olimpici. Ce vroiai să înţeleg, că dacă ai dubii asupra cazului, nu e adevărat ?
  Înb primul rând, e liceu de elită. Acolo ar trebui să ajungă cei ce fac faţă concurenţei între elevi. De aceea poate ai înscris copilul la acel liceu. Dacă nu face faţă, nu trebuie să acuzi profesorul ! Probabil ai intrat pe pile sau ai copiat la evaluare !
  Dacă un profesor stă după ultimul elev să înţeleagă cursul, îi trage înapoi pe ceilalţi. Poate îţi place, poate nu, dar asta e situaţia. Nu trebuie să fie neapărat egalitate în şanse, poate ar trebui să fi intrat la alt liceu.
  Iar despre Adevărul, site-ul este un agregat de bloguri ale mai multor personalităţi (ex. Andrei Pleşu, etc), nu judeci după statisticile de pe net.

 2. Cetin

  un liceu DE STAT nu este un liceu de elita, ci este un liceu care trebuie sa ii pregateasca PE TOTI platitorii de impozite care invata acolo, in virtutea egalitatii de sanse si a faptului ca salariile profesorilor sunt platite din impozitele tuturor, nu doar cele ale geniilor olimpice.

 3. Nautilus

  La un moment dat, o doamnă spune că a terminat cu nişte ani în urmă acelaşi lice… Colegiu “Tudor Vianu” şi că are un copil acolo. Şi astfel e îndreptăţită să spună că e un liceu de elită, care tratează copiii ca pe nişte maturi, demni şi respectuoşi, nu molâi etc etc

  Am întrebat atât: doamna ştie din ce mediu social provin profesorii de la Tudor Vianu şi cum şi-au dobândit funcţiile?

  Evident, n-a răspuns.

  A răspuns bursa zvonurilor, susţinută de nişte reporteri care au trecut pe acolo cu luni de zile înainte de incident şi au întrebat nişte lucruri despre evenimentele din ultimii 20 de ani. Provin din acelaşi mediu social ca şi profesorii de la Şcoala Centrală. Şi există o probabilitate destul de apropiată de 1 să îşi fi dobândit funcţiile prin aceleaşi metode.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.